Henrik Adamsen har et job, de fleste mænd nok vil misunde, men som de færreste kommer i nærheden af.

Han er professionel fotograf og arbejder med dagligt med nogle af landets smukkeste modeller.

Det har han gjort siden 2005, hvor han gik selvstændig som fotograf, efter han i flere år havde arbejdet som billedbehandler og med grafisk design. På kundelisten står noget af de største bureauer herhjemme, der skal have skudt billeder til modeserier og større kampagner.

Hos Euroman kender læserne Henrik Adamsen fra 'En kvinde vi kan li', hvor han over årene har leveret knivskarpe skud til den populære serie.

Vi har taget en snak med Henrik Adamsen om letpåklædte modeller, Instagram-typer og om hans egen ubehag ved at blive fotograferet.

Du arbejder primært med kvinder, hvorfor?

"Det er mere eller mindre en tilfældighed. Jeg har ikke haft præferencer omkring, hvilket køn jeg har skullet arbejde med. Men jeg har bevæget mig i modebranchen i mange år, og der er en naturlig overvægt af kvinder. I dag foretrækker jeg nok mest at arbejde med kvinder, fordi min erfaring ligger dér. Der er flere muligheder for at arbejde aktivt med kvinder på billeder, end der er med mænd. For mig bliver mænd ofte mere stationære."

Hvilken fotostil har du?

"Det er svært at sige. Generelt tror jeg, at den er lidt rå og ærlig, og så har den tendens til at blive lidt sexet. Det er ikke noget, jeg bevidst søger i min fotografering, det kommer automatisk. Grundlæggende tror jeg, at min fotografering bæger præg af, at man fornemmer, at der er god kontakt mellem modellen og jeg."

Missé Beqiri, en af Sveriges mest kendte modeller. Foto: Henrik Adamsen.

Du skyder ofte serier, hvor kvinderne ikke har særlig meget tøj på. Hvordan håndterer man sådanne situationer professionelt?

"Forberedelse er det vigtigste. At du på forhånd har talt med modellen, så hun ved, hvad det er, du gerne vil med billederne.

Som fotograf skal du være ærlig omkring dine intentioner fra start af. Så oplever jeg til gengæld også, at modellerne ingen problemer har med at give mere slip.

Det må aldrig blive creepy at fotografere. Ofte er det faktisk sådan, at jo mindre tøj, modellen har på, jo mere har vi behov for at have en sjov stemning på settet. Humor er et vigtigt element, når der skal brydes grænser. Vi skal have det sjovt hele vejen igennem - når modellen har det godt, smitter det af på billederne.

Desuden er det vigtigt, at modellen er fortrolig med mig som fotograf såvel som med makeup-artisten og stylisten. De skal vide, at vi arbejder sammen om et fælles mål, og de skal have tillid til, at jeg tager og vælger billeder, som de ender med at være glade for.

Det stiller også store krav til mig som fotograf. Jeg pakker aldrig tingene ind. Jeg vil hellere tone rent flag fra start af. Jeg gør meget ud af kommunikationen. Man bliver dygtig til at se, hvad folk tænker og føler, uden de nødvendigvis viser det. Det handler om at skabe en fortrolig atmosfære og lære at slappe af i hinandens selskab.”

Mænd som Will Ferrell & Zach Galifianakis kan dog få den 28-årige skuespiller Amanda Collin, kendt fra b.la. Shit Happens, til at skraldgrine. Foto: Henrik Adamsen. 

Har modellerne noget at skulle have sagt til billederne?

"Det er lidt forskelligt. Jeg kan godt lide, at modellen er ok med de billeder, vi har skudt. Men jeg vil samtidig sige: Nogle mennesker har et forskruet indtryk af, hvordan de ser ud. De tror, at de ser fuldstændig fantastiske ud, fordi de har fundet én vinkel af dem selv, hvor de tager sig godt ud - og så skyder de alle billederne fra den vinkel.

Når du kigger gennem deres Instagram, er alle billederne ens. Det er temmelig komisk og samtidig ærgerligt. Folk, som egentlig er smukke, synes, at der kun er én vinkel, der fungerer for dem selv…

Det er en af de ting, der adskiller en professionel model fra en Instagram-model-type. Professionelle er afslappede i forhold til at blive fotograferet - de blev valgt, fordi de ser godt ud som udgangspunkt. De skal ikke foregive, at de er noget, de ikke er, eller forsøge at præge fotografen til kun at skyde dem fra en bestemt vinkel, hvor de selv mener, de ser god ud. For grundlæggende er de bare smukke.

Jeg ville ønske, at folk var bedre til at acceptere, hvordan de selv så ud - og hvile lidt mere i det. Det at hvile i sig selv er noget af det absolut mest sexede, der findes - også på billeder!“


Før og efterbillederne fra et fotoshoot i Mexico. Foto: Henrik Adamsen. 

Hvordan er modeller som folkefærd?

"Det er det mindst krukkede folkefærd, jeg kender. Det kan godt irritere mig lidt, at der sommetider kommer folk udefra, som tror, at modeller både er dumme og snobbede, fordi de har set det portrætteret i et realityprogram eller en film fra 80'erne. Intet kunne være mere forkert. I de mere end 10 år, jeg har arbejder med modeller, er der højest en håndfuld, der har været irriterende at arbejde med.

Ligesom i alle andre brancher, er der selvfølgelig nogle, som man ikke kan så godt med, men det er et fåtal. Resten er både humoristiske og ikke mindst professionelle. Forestil dig en virksomhed, der betaler 100.000 kroner pr. dag for en kampagne, og så kommer der en sur bitch ind ad døren. Det er nok begrænset, hvor mange job hun fremover vil få."

Kan man blive starstruck som fotograf?

"Jeg ved godt, det lyder som en kliché, men som fotograf er jeg nødt til at se på mennesket, og ikke hvad de laver. For mig er der ikke forskel på, om det er en Hollywood-stjerne eller et newface i branchen. De skal behandles ens. Der er jo ingen, der gider blive behandlet som et råddent æg. For mig er det vigtigt, at folk er sig selv, når de skal fotograferes. Det kommer der langt bedste fotografi ud af."

På sociale medier som Instagram ser vi, hvordan de perfekte billeder dyrkes. Hvilken betydning har sociale medier fået for dit virke?

"Jeg bruger i perioder Instagram aktivt til at lægge mine billeder op. Og jeg har da også fået job grundet min Instagram-profil. Det er da sjovt at følge, hvor mange likes de enkelte billeder får, og der kan gå sport i, hvilke billeder der giver flest likes. Men det er sjældent, jeg selv sidder og bladrer rundt, og jeg bruger det ikke aktivt til at lede efter nye modeller - det har vi modelbureauerne til. De fleste job, jeg har, får jeg gennem bureauer og designere, der tager direkte kontakt til mig."

Ericka Jane er 20 år, sangerinde og født på et betongulv i Manila. Den dansk/filippinske skønhed finder morgenstemmen mest sexet på en mand. ”Den er mandig på en lidt fimset måde,” som hun siger. Foto: Henrik Adamsen.

Med internettet er det også blevet lettere at bruge andres billeder. Er det noget, du oplever?

"Jeg var engang på en ferie i Grækenland. Der var en lille forretning, der solgte forskellige T-shirts med kvindemotiver. Jeg bladrede dem igennem for sjov og opdagede til min store overraskelse, at to af mine billeder af to forskellige kvinder var blevet brugt. Jeg blev temmelig forbavset over det.

En anden gang opdagede jeg en netbutik, der også solgte t-shirts, hvor de havde brugt mine billeder. Min agent og jeg vendte det med nogle advokater i forhold til at tage aktion. Men vi fik at vide, at med mindre vi havde rigtig mange penge til at køre retssager for, så ville det være et nytteløst projekt.

Enten kan man vælge at få en hjerneblødning, når man opdager, at ens billeder blive brugt, ellers kan du vælge at tage det som et kæmpe kompliment. Jeg har valgt det sidste. Jeg gider ikke overplastre mine billeder med et kæmpestort, gustent vandmærke for at sikre, at de ikke blive brugt. Man må bare sige: Velkommen til Internettet."

Er der mange penge i at være fotograf?

"Jeg lever 100 procent af det, og har gjort det i ti år. Og jeg lever udmærket. Jeg har ikke nogen drøm om at blive rig af mit arbejde, og jeg bliver det formentlig heller aldrig. Det er ikke det, der motiverer mig. Jeg synes grundlæggende, a det er skide sjovt, og jeg elsker det. Det er min eneste motivation."

Har du et drømmeprojekt?

”Ikke rigtigt. Jeg nyder at lave det, jeg laver. Det er i sig selv min drøm, jeg lever af. Selvfølgelig er det altid fedt at skulle skyde for et stort magasin eller en kæmpe kampagne. Grundlæggende kan jeg godt lide at blive udfordret kreativt i mit arbejde. Og det kan jeg i lige så stor grad, hvis ikke større på et low budget-set."

Kan du selv lide at blive fotograferet?

"Jeg fucking hader at blive fotograferet. Jeg er forbavsende bevidst om alle mine dårlige vinkler. Jeg går ikke i træningscenteret eller gør noget ud af mig selv på den måde. Jeg vil nok sige, at jeg hviler i min egen grimhed," afslutter Henrik Adamsen storgrinende.

Du kan se mere til Henrik Adamsens arbejde på hans hjemmeside og på Instagram.

Se et udpluk af Henrik Adamsens billeder til Euroman her:

En kvinde vi kan li': Amanda Collin. Foto: Henrik Adamsen

En kvinde vi kan li': Katie Keller. Foto: Henrik Adamsen

En kvinde vi kan li': Missé Beqiri. Foto: Henrik Adamsen

En kvinde vi kan li': Freja Wewer. Foto: Henrik Adamsen

LÆS OGSÅ: ”Som 32-årig havde jeg tjent nok til at kunne leve af renterne. Men penge motiverer mig ikke”

LÆS OGSÅ: Har du hvad der skal til for at blive en god leder?

LÆS OGSÅ: Phillip sagde op hos McKinsey og tjente uventede millioner