Man siger gerne, at jo ældre, bedre og mere erfaren, man bliver som skuespiller, jo længere er der mellem rollerne. Men Claes Bang er beviset på, det ikke behøver at forholde sig sådan, og at det aldrig er for sent at få et stort, internationalt gennembrud i branchen. Han fik først sit som 50-årig. Det kom med 'The Square' i 2017.

Hvis man før det, havde vist et billede af Claes Bang, havde de fleste danske tv-seere nok sagt, at de havde set hans ansigt før, men ikke lige kunne huske navnet. De ville genkende ham fra mindre roller i tv-serier som 'Nikolaj & Julie', 'Hotellet' eller 'Anna Pihl'. 

Nogle enkelte ville måske ligefrem kunne huske ham som håndboldspilleren Dennis Randrup, der ville have en kønsskifteoperation for at blive til den lækre Denice i 'Langt fra Las Vegas'. 

Dem, som for alvor kendte til Bang herhjemme, var publikummerne til de skrå brædder. Men sådan er det ikke længere. Da 'The Square' modtog 'Den Gyldne Palme' i Cannes, ændrede alt sig for den danske skuespiller:

”Jeg mærkede det helt konkret ved, at der pludselig kom der to-tre manuskripter i min postkasse om ugen. Ikke nødvendigvis konkrete tilbud, men noget, som jeg kunne tage stilling til og se, om det var noget, jeg ville. Det havde jeg aldrig prøvet før.”

"Jeg kan mærke, at folk i branchen nu tænker: ’Han kan sgu da bruges til det og det og det.’ De kan se på ’The Square’, at jeg har stamina til at bære en hovedrolle på 2,5 time. Jeg har sådan en fornemmelse af, at jeg har en ret god vare at sælge."

Claes Bang er endelig hjemme i Danmark igen. De sidste ni måneder har han konstant været på farten. Først fire måneders optagelse i Los Angeles og herefter fem af slagsen i London.

"Derfor har jeg besluttet mig for at holde fuldstændig fri her i august, og det har gjort, at jeg er blevet nødt til at sige nej tak til forskellige ting og tilbud.”

Bang har dog alligevel ikke helt fri. Han er sat i stævne på Hotel d’Angleterre i Indre København af HBO Nordic en enkelt dag for at tale med journalister om 'The Affair'.

Danskeren har en rolle i den populære tv-serie, hvor man har fulgt forfatteren Noah Solloway og hans affære med Alison Bailey og samtidig opklaringen af et mord.

I den kommende femte sæson ønsker Solloway at få filmatiseret sin bog om affæren med Alison. Bang spiller skuespilleren, som Solloway hyrer til at spille ham i filmen i serien. Forvirret?

"Det er jo så meta-agtigt, at man nogle gange slet ikke kan få sit hoved rundt om det," siger Bang.

”Jeg har altid været en stor fan selv af ’The Affair’, og hvis der var nogen for et år siden, der havde spurgt mig, hvilke serier jeg gerne ville være med i, så havde den i hvert fald været i top-3. Jeg synes, at serien er vanvittig velspillet og fedt skrevet. Den har denne enkle præmis, som handler om, at vi hele tiden skal se begge sider af mønten. Først hører man den ene persons version af historien og bagefter den andens."

"Det har en god dynamik og gør, at man hele tiden sidder og ikke ved, hvad sandheden er og skal selv beslutte sig for det. Det bliver ekstremt stimulerende, at beslutningen om, hvor historien er henne, bor i højere grad hos én selv, end man bare får det serveret. Det er en meget enkel præmis, men den fungerer bare.”

Claes 1.jpg
Claes Bang og Dominic West i 'The Affair'. 

Bang blev kontaktet af seriens showrunner, Sarah Treem. Ifølge danskeren havde Treem ret tilfældigt set 'The Square', og så var hun overbevist på stedet. Bang slap for casting og det hele.

”Så det tænkte jeg ikke to sekunder over. Da hun ringede til min agent og spurgte, svarede jeg bare: ’Jo, er du sindssyg?’”

I 'The Affair' bliver Bang genforenet med kollegaen Dominic West, som han også spillede sammen med i 'The Square'. En relation, der havde en betryggende effekt på Bang.

”Han (Dominic West, red.) er så cool og pissegod, men det var også mit eneste holdepunkt, for jeg har aldrig lavet noget i Los Angeles før. Noget af det allerførste, vi indspillede, var en lang, stor scene, der er i begyndelsen af første afsnit, og jeg var bare den helt nye spejderdreng i klassen og skulle gå direkte ind og lave en ti siders dialogscene."

"Jeg var ved at skide i bukserne faktisk. Det gik super hurtigt over, fordi jeg var der jo af en grund og følte mig virkelig velkommen. Scenen var også fed og velskrevet, så det var bare om at trække den på som en handske. Men det var nu rart, at det var Dominic, som jeg skulle spiller over for. Hvis det havde været én, jeg ikke kendte, havde jeg været så ekstremt på udebane."

Claes 2.jpg

Du har fået dit gennembrud. Hvordan er det at være en del af hele det cirkus, som du har kunnet forestille dig om i mange år?

"Jamen, jeg vil ikke have de store roller for at være en del af et cirkus, men fordi der er mad i dem. Fordi jeg gerne vil udfordres, bruge mig selv og godt kan lide at være i den kreative dialog."

”Jeg kan bedre lide de projekter som ’The Square’, hvor jeg er tæt på historiefortællingen og sammen med andre om dette univers, end tilfældet var i en film som eksempelvis 'The Girl in the Spider's Web'. Fordi det er et stort Hollywood-apparat, og hvor man ikke helt er klar over, hvem der synes, det er vigtigt, at vi fortæller den her historie. Hvad er det, vi laver det for? Det er jeg meget tættere på i Ruben Östlunds (instruktøren bag 'The Square', red.) projekt eller ’The Affair’, hvor showrunneren og instruktøren er på settet hele tiden. Her er det sådan, at kommunikationen om, hvad vi fanden vi laver det for, er tættere, og det er i virkeligheden det maskinrum, jeg bedst kan lide at være i.”

Er du tilfreds nu så?

”Jeg har jo aldrig gået og rundt og pejlet efter gennembruddet i udlandet, det har aldrig været dét, som det hele gik ud på. Der er mange, der spørger mig, om jeg er ked af, at gennembruddet er sket så sent i min karriere? Eller er bitter over noget? Men det vil jo svare til, at jeg sad her og sagde, at alle de år, som har gået forud, har været noget lort, og det synes jeg jo ikke. Jeg har lavet vildt mange fede ting med nogle seje mennesker, mest herhjemme, så jeg går ikke rundt og er sur på det, som har gået forud for ’The Square’."

”Er jeg så tilfreds? Jeg vil altid gerne lave noget mere af det, som jeg synes er fedt. Der er ikke sådan en slags: ’Nå’, nu er det gjort.’ Men der er klart et eller andet omkring filmen ’The Square’, hvor jeg føler, at jeg kan sætte et købmandstegn, for det var så tilfredsstillende en oplevelse at lave det. Jeg er meget stolt over, at der er et menneske, i dette tilfælde Ruben Östlund, som sætter sig ned og skriver hele denne historie og bruger meget tid på at finde de rigtige mennekser, insturerer og klipper den, og at jeg så evner, forstår og kropsliggøre det, som han har brug for, så hans historie kommer til at fungere."

"Det føles sådan med 'The Square', at den film kan stå oppe på hylden, og jeg kan sige: ’Værsgo! Se her’ til folk."

Er du blevet stor i slaget efter din succes?

”Nej, det synes jeg ikke. Det er nok min kæreste, man skal spørge om den slags. Men jeg føler mig ikke ekstremt anderledes, eller at jeg blevet udholdelig og skør. Jeg kan bare godt lide at passe mit arbejde og være i det kreative rum med dygtige personer. Jeg er heller ikke blevet en 10.000 gange bedre skuespiller, end før jeg lavede ’The Square’. Det er jeg jo ikke. Jeg har bare fået mulighed for i ’The Square’ at shine, fordi der kom et mennesker og efterspurgte alt det, som jeg har og kan tilbyde."

Efter 'The Affair' kan Bang også opleves som Dracula i en stor Netflix-serie af samme navn. Men indtil videre er der ikke udsigt til, at vi snart ser ham i et dansk projekt. Det er ellers ikke, fordi han ikke har lyst.

"Jeg får ikke rigtig nogen danske tilbud i øjeblikket. Hvorfor kan jeg ikke svare på? Jeg sidder jo ikke med til de møder, hvor de snakker om eventuelle roller. Men jeg har aldrig tænkt, at arbejdet skulle foregå et bestemt sted. Jeg vil bare gerne lavet noget, som jeg synes, er fedt. Så hvis der kommer et godt tilbud i Danmark, så vil jeg meget gerne lave det.”

”Jeg kunne især godt trænge til at stå på scenen igen. Det er rigtigt godt for mig at genbesøge mit instrument og apparat, det holder mig i gang. Når jeg laver teater, føler jeg, at jeg kommer nogenlunde i vater igen. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at lave forestillinger snart igen.”

Femte sæson af 'The Affair' får dansk premiere 26. august på HBO Nordic.