Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Løgsuppe

Foto: Mikkel Russel

Opskrift: Sådan laver du en klassisk løgsuppe til de kolde vinteraftener

Det er koldt, og vi har brug for mad, der varmer. Løgsuppe er løsningen. Uanset om man har gæster eller ej, både smager og dufter løgsuppe af vinterhygge. Og så virker den på tømmermænd.

Antal personer:

4 personer

Ingredienser

  • 1,5 kilo løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 spsk olie
  • 3 spsk smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1,5 liter oksebouillon eller grøntsagsbouillon
  • 1 glas hvidvin/portvin
  • 3-4 laurbærblade
  • 2-3 stilke frisk timian
  • Lidt vinaigre

Tilbehør

  • 1 flute
  • Masser af comté ost

LOEG_EM_0466.jpg

Sådan gør du

Før du begynder at lave maden, så forbered dig ved at tænde for din ovn og sætte den på 180 grader. Hak derefter hvidløgene i små tern, og skræl løgene, hvorefter du halverer dem og skærer dem i tynde skiver. Sæt 1,5 liter vand over ved svag varme i en gryde og kom bouillonterningerne i. Så er du klar til at lave mad.

  1. Kom olien i en gryde – gerne en bred gryde – sammen med smørret, og kom løgene og hvidløgene i, når dit smør er smeltet. Svits løgene ved svag varme sammen med timian og laurbær. Kom en teskefuld vinaigre og også gerne et glas hvidvin eller portvin i gryden, og svits til alkoholen forsvinder. Det er vigtigt, at løgene ikke brænder på, så rør let og tålmodigt rundt i dem, til de er brune og karamelliserede.
  2. Når løgene er gyldenbrune og karamelliserede uden at være brændt på, drysser du hvedemel ud over dem og rører igen rundt i løgene et minuts tid, til melet er optaget i løgene. Derefter tilsætter du bouillonen, skruer ned for varmen og lader nu det hele stå og simre i 20 minutters tid. Smag til med salt og peber.
  3. Imens skærer du baguetten i skiver og kommer dem i den forvarmede ovn, til de er gyldne og sprøde, og tag dem så ud.
  4. Tag timian og laurbærblade op, når suppen har simret færdig, og hæld løgsuppen op i et ildfast fad. Husk, at fadet ikke skal være for stort, da det er en suppe, og bunden skal dækkes med 2-3 centimeter op. Dæk suppen til med rækker af de sprøde brødskiver og riv godt med comté ost henover brødet. Stil fadet ind i ovnen, og indstil den på grill. Lad retten gratinere, indtil osten er gyldenbrun og bobler en smule. Så er retten klar til at blive serveret og spist med det samme.

LOEG_EM_0486.jpg

Løgsuppe er en såre simpel ret.

Den består grundlæggende af fire ting: løg, fond (eller bouillon), ristet brød og ost. Det er en koldtidsret, der scorer point hos kæresten, forældrene, svigerforældrene, venner samt endda de mere formelle middagsgæster. Løgsuppen, der var den franske Kong Ludvig den 15.’s foretrukne ret efter en god jagt, fungerer desuden lige så godt som forret eller hovedret.

En af de ting, der måske gør, at knap så mange kaster sig over løgsuppen, er, at den på klassisk vis serveres i små ildfaste skåle, en skål til hver person. Men sådan behøver det ikke være, og denne version er lige til at sætte på middagsbordet, så alle selv kan tage for sig i dybe tallerkener eller skåle.

Bag selv den mest enkle ret befinder sig en videnskab, og det gælder naturligvis også løgsuppen, men det skal ikke afskrække dig, for her får du både den enkle og den mere gastro-udfordrende version.

Du kan sagtens lave en knaldgod løgsuppe på bouillonterninger eller en færdiglavet bouillon fra slagteren eller supermarkedet, men gør du dig den ulejlighed at lave en fond – gerne dagen inden – får du et resultat, der er mærkbart bedre. Men begynd gerne med noget mere ydmygt som bouillonterninger, hvis du indledningsvis har det bedre med det. Suppen skal nok smage skønt alligevel og skabe både varme og begejstring.

Sådan laver du din egen fond dagen før

Brun cirka 2 kilo okseben (som du kan købe hos slagteren) i ovnen i en halv time ved 250
grader. Imens svitser du et par hakkede gulerødder, 1 lille knoldselleri (hakket i tern), 1 hakket løg og 1 hakket hvidløg i en stor gryde.

Når grøntsagerne har fået lidt farve, kommer du oksebenene i og tilsætter 4 liter vand sammen med 5-6 laurbærblade og nogle kviste timian.

Hvis du smider en lille håndfuld peberkort i vandet, gør det heller ikke nogen skade, men lad være med at salte. Når det hele koger, skruer du ned og lader fonden simre i 7-8 timer. Kan du lade den simre endnu længere, er det bare skønt.

Når fonden har kogt færdig, skal den køle ned og i køleskabet til næste dag. Dagen derpå fjerner du fedtet, der ligger i overfladen og sier derefter fonden. Nu kan du så tage det fra, du skal bruge til din løgsuppe, og fryse resten ned.