Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Sunday Roast

Foto: Anne Marie Jo

Opskrift: Sådan laver du en klassisk, britisk Sunday Roast

Sunday Roast eller Sunday Dinner er en ultra-britisk tradition, som før i tiden blev serveret efter den obligatoriske, ugentlige kirkegang om søndagen, og som består af langtidsstegt lammekølle med franske flødekartofler og Yorkshire Pudding.

printer Print
preparation Total: 2 timer, 30 minutter
plate 4 personer

Ingredienser

Steg

  • 1 lammekølle med ben (cirka 1.500 gram)
  • 4 fed hvidløg

Kartofler

  • 1 kilo mellemstore bage­kartofler
  • ½ liter fløde
  • Frisk timian
  • Muskatnød

Grøntsager

  • 6-8 gulerødder
  • Frisk salvie
  • 1 spsk. solsikkekerner
  • 1 spsk. hørfrø
  • 500 gram frosne ærter
  • Frisk mynte
  • 3 citroner
  • 100 gram smør
  • Salt og peber

Yorkshire Puddings

  • 3 æg
  • 200 gram hvedemel
  • 180 gram vand
  • Smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • Salt

191126_EUROMAN9518.jpg

Sådan gør du:

  1. Skær en halv centimeter dybe ridser på tværs af lammekøllens overflade med en kniv, til du har et ternet mønster.
  2. Mas dine hvidløgsfed med siden af kniven, og massér dem ind i kødet. Vær gavmild med salt og friskkværnet peber, og læg et par halverede citroner ved.
  3. Du får den bedste lammekølle (den skal være mør og let rosastegt), hvis du langtidssteger den. Stik et stegetermometer i dyret. Du skal ende på en kernetemperatur på 62-65 grader. Prøv med 150 grader i cirka 2-2 ½ time. Hold øje med kernetemperaturen på stegetermometret, og tjek temperaturen flere steder i kødet.
  4. Skær kartoflerne i cirka 0,2 centimeter tynde skiver. Et mandolinjern er effektivt, men en stor kokkekniv kan også gøre arbejdet. Find et ildfast fad og fordel kartoffelskiverne – ikke lag på lag, som man kender det – men mere side om side, så skiverne står oprejst.
  5. Kog fløden en smule ind med frisk timian, en halv, revet muskatnød, salt og peber.
  6. Fordel flødeblandingen over kartoflerne, og sæt ind i ovnen til lammekøllen på de 150 grader i cirka en time, til kartoflerne er møre og gyldne. Slut af med at give dem et skud under ovnens grillfunktion i fem minutter for at gøre dem sprøde.
  7. Rens gulerødderne, og steg dem med hele salvieblade i smør på en pande ved middel varme, til de er møre og karamelliserede. Det tager omkring 45-60 minutter.
  8. Rist solsikkekernerne på en tør pande, til de er let gyldne, bland med hørfrø, og fordel over gulerødderne ved servering. Slut af med flagesalt.
  9. Blancher ærter i kogende vand i et minut, dræn vandet fra, og sautér ærterne let på en pande med mynteblade, en klat smør, lidt revet citronskal og saft. Smag til med salt og peber.
  10. Mens kødet hviler, smækker du dine Yorkshire Puddings sammen.
  11. Varm din ovn op til 200 grader med en muffinbageplade i metal.
  12. Pisk vand, æg og hvedemel godt sammen, til dejen er helt glat. Lad den hvile i mindst 30 minutter.
  13. Tag den varme bageplade ud af ovnen, og fordel en generøs mængde olie i hver enkelt form. Sæt bagepladen tilbage i ovnen igen, til olien er brandvarm.
  14. Fordel dejen i hver enkelt form, og bag dine Yorkshire Puddings i cirka 15-20 minutter, til de er gyldne og souffleret op. Server straks.
  15. Efter lammekøllen har hvilet, sigter du den saft, der har samlet sig i bunden af bræddepanden, over i en kasserolle.
  16. Kog saften ind til en tredjedel. Skær koldt smør i små tern, og læg smørret i den reducerede kødsaft lidt ad gangen, mens du pisker med et piskeris.

Dinner is served!