Opskrift: Sådan laver du en klassisk, britisk Sunday Roast
Sunday Roast eller Sunday Dinner er en ultra-britisk tradition, som før i tiden blev serveret efter den obligatoriske, ugentlige kirkegang om søndagen, og som består af langtidsstegt lammekølle med franske flødekartofler og Yorkshire Pudding.
Ingredienser
Steg
- 1 lammekølle med ben (cirka 1.500 gram)
- 4 fed hvidløg
Kartofler
- 1 kilo mellemstore bagekartofler
- ½ liter fløde
- Frisk timian
- Muskatnød
Grøntsager
- 6-8 gulerødder
- Frisk salvie
- 1 spsk. solsikkekerner
- 1 spsk. hørfrø
- 500 gram frosne ærter
- Frisk mynte
- 3 citroner
- 100 gram smør
- Salt og peber
Yorkshire Puddings
- 3 æg
- 200 gram hvedemel
- 180 gram vand
- Smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
- Salt
Sådan gør du:
- Skær en halv centimeter dybe ridser på tværs af lammekøllens overflade med en kniv, til du har et ternet mønster.
- Mas dine hvidløgsfed med siden af kniven, og massér dem ind i kødet. Vær gavmild med salt og friskkværnet peber, og læg et par halverede citroner ved.
- Du får den bedste lammekølle (den skal være mør og let rosastegt), hvis du langtidssteger den. Stik et stegetermometer i dyret. Du skal ende på en kernetemperatur på 62-65 grader. Prøv med 150 grader i cirka 2-2 ½ time. Hold øje med kernetemperaturen på stegetermometret, og tjek temperaturen flere steder i kødet.
- Skær kartoflerne i cirka 0,2 centimeter tynde skiver. Et mandolinjern er effektivt, men en stor kokkekniv kan også gøre arbejdet. Find et ildfast fad og fordel kartoffelskiverne – ikke lag på lag, som man kender det – men mere side om side, så skiverne står oprejst.
- Kog fløden en smule ind med frisk timian, en halv, revet muskatnød, salt og peber.
- Fordel flødeblandingen over kartoflerne, og sæt ind i ovnen til lammekøllen på de 150 grader i cirka en time, til kartoflerne er møre og gyldne. Slut af med at give dem et skud under ovnens grillfunktion i fem minutter for at gøre dem sprøde.
- Rens gulerødderne, og steg dem med hele salvieblade i smør på en pande ved middel varme, til de er møre og karamelliserede. Det tager omkring 45-60 minutter.
- Rist solsikkekernerne på en tør pande, til de er let gyldne, bland med hørfrø, og fordel over gulerødderne ved servering. Slut af med flagesalt.
- Blancher ærter i kogende vand i et minut, dræn vandet fra, og sautér ærterne let på en pande med mynteblade, en klat smør, lidt revet citronskal og saft. Smag til med salt og peber.
- Mens kødet hviler, smækker du dine Yorkshire Puddings sammen.
- Varm din ovn op til 200 grader med en muffinbageplade i metal.
- Pisk vand, æg og hvedemel godt sammen, til dejen er helt glat. Lad den hvile i mindst 30 minutter.
- Tag den varme bageplade ud af ovnen, og fordel en generøs mængde olie i hver enkelt form. Sæt bagepladen tilbage i ovnen igen, til olien er brandvarm.
- Fordel dejen i hver enkelt form, og bag dine Yorkshire Puddings i cirka 15-20 minutter, til de er gyldne og souffleret op. Server straks.
- Efter lammekøllen har hvilet, sigter du den saft, der har samlet sig i bunden af bræddepanden, over i en kasserolle.
- Kog saften ind til en tredjedel. Skær koldt smør i små tern, og læg smørret i den reducerede kødsaft lidt ad gangen, mens du pisker med et piskeris.
Dinner is served!