Dit hår er måske mørkebrunt, mens dit skæg er rødligt. Eller måske er du blond som en kornmark i august, og alligevel kigge de røde stænk frem, når skægget når en vis længde.

Giv Euroman i gave – til dig selv eller en du holder af

Men hvordan kan det være? Hvordan kan hår- og skægfarve varriere, når det er det samme hoved?

Nu har forskere endelig fundet svaret på en en af livets gåder. De ved nu, hvorfor man ikke kan regne med sin hårfarve, når det kommer til skægget og resten af ens kropsbehåring.

Vores gensamling er en kombination af vores forældres, vores bedsteforældres, oldeforældres og endnu tidligere forfædres gener. Og gensymfonien fra vores forfædre kan vise sig forskelligt fra person til person, og derfor er det altså muligt for eksempel at have mørkebrunt hår og tilnærmelsesvis rødt skæg.

Bale.jpg

FOTO: Getty Images | Christian Bale med et prægtigt rødt skæg 

Petra Haak-Bloem fra Erfocentrum, der er et hollandsk center, som har specialiseret sig i genetik og arvelighed, forklarede til Motherboard, at:

”Generne, der bestemmer hårfarven, er såkaldte ’ufuldendte dominerende arvelige egenskaber’. Og det betyder, at der ikke er ét enkelt gen, der dominerer over resten. Alle generne øver derimod indflydelse på hinanden.”

Det vil sige, at du kan have forældre uden et eneste rødt hår på kroppen og være den eneste i din søskendeflok med sporadisk rødt skæg. Og det behøver ikke betyde, at postbuddet har været forbi. Forklaringen kan ganske enkelt være, at din tipoldefar var rødhåret.

MC1R er navnet på genet for den flammende hårfarve. Og hvis du arver MC1R fra begge dine forældre, er du så godt som stensikker på at få bleg hud og rødligt hår både på hovedet og i ansigtet. Men hvis du derimod kun arver genet fra den ene af dine forældre, så kan du risikere, at det rødlige hår skyder frem forskellige steder på kroppen – lige fra pubes til skæg.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den skægstil, der passer til din ansigtsform

LÆS OGSÅ: Kreativ direktør og barber: ’Det helt lange skæg ser simpelthen åndssvagt ud til de fleste mænd’

LÆS OGSÅ: Klar til julens fester?