Steve Jobs rejste et centralt spørgsmål, lige før han afslørede den første iPad: ”Er der plads til endnu et apparat i rummet mellem vores smartphone og den bærbare computer?”

I dag – godt 30 mio. solgte iPads senere – klinger spørgsmålet retorisk. Men tavlen er en ny slags produkt, og selv om iPad er fantastisk brugervenlig, kan potentialet virke intimiderende. Vidunderet kan simpelthen så meget, at man dårligt ved, hvor man skal begynde. Men på de følgende sider viser Euroman, hvad iPad kan gøre for dig – og hvordan du får den til det.


VÆLG DEN RETTE


Den første iPad sælges ikke længere i butikkerne, og brugtpriserne er så høje, at det næppe kan betale sig at købe den gamle model. iPad 2 er både slankere, lettere, stærkere og mere alsidig. Hermed er valget kogt ned til følgende:

1. Farve: Sort eller hvid. Det er selvfølgelig et æstetisk valg. Men hvis du er i tvivl, anbefaler vi den sorte. Skærmen virker større, fordi man har mindre fokus på rammen. Det giver bedre indlevelse i spil og film.

2. Forbindelser: Med eller uden 3G. Alle iPads har trådløst netværk (wi-fi), men hvis du også vil bruge internet over mobiltelefonnettet, skal du vælge 3G-udgaven, som er 900 kr. dyrere. Du skal desuden bruge et ekstra SIM-kort, som typisk kræver et ekstra mobil-abonnement. En ofte overset detalje er, at kun 3G-modellen af iPad har GPS.

3. Lagerplads: 16, 32 eller 64 gigabyte. Det koster 700 kr., hver gang du går et trin op i lagerplads. Normale programmer (apps) fylder ikke alverden, men hvis du vil lagre musik og video i stor stil, kan pladsen hurtigt blive trang. Se aktuelle priser på apple.dk/ipad



NØDVENDIG VIDEN


Disse tips er kun banale, hvis man kender dem i forvejen. Vi har set tilstrækkelig mange aha-oplevelser til, at vi godt tør bringe dem videre…

Genvej til web: Hvis du ofte besøger den samme hjemmeside, kan du lægge en genvej til den på skrivebordet. Når den ønskede side er indlæst i Safari, skal du bare klikke på symbolet med den lille pil og vælge Føj til hjemmeskærm.

Rummelig startmenu: Genvejsmenuen i bunden af skærmen rummer fra start kun fire ikoner, og mange opdager derfor aldrig, at den faktisk har plads til seks. Hold fingeren nede på dine mest brugte ikoner, og træk dem ned på genvejslinjen.



Klippe-klistre: Hold fingeren inde på et ord for at markere det. Herefter kan du trække i de blå prikker for at markere mere tekst. Slut af med et tryk på Kopier for at kopiere den valgte tekst. Efterfølgende kan teksten klistres ind et andet sted ved at holde fingeren inde og vælge Sæt ind.

Slet med et strejf: På de fleste lister, fx i mail-programmet, kan du slette et punkt ved at glide fingeren vandret over det og klikke på den røde Slet-knap, der nu kommer frem.

Tilpas teksten: Hvis teksten på fx en hjemmeside er for lille, kan du zoome ind ved at trække tommel- og pegefinger fra hinanden. Men det er hurtigere at trykke to gange på teksten. Tryk to gange igen for at zoome ud.

Fleksibel skydeknap: Den lille skydeknap på højre side af iPad kan enten bruges til at slukke lyden eller til at låse skærmens rotation. Vælg din foretrukne funktion fra Indstillinger – Generelt.


Hurtigt til tops: Spring straks til toppen af en hjemmeside og andre lange dokumenter ved at pege øverst på skærmen i linjen med batteri-ikonet.

Til kaminhylden: Hvis du sætter en ladestation op i stuen, kan du bruge iPad som billedramme, mens den oplades. Du kan få den til at vise udvalgte billeder og endda zoome automatisk ind på ansigter. Se under Indstillinger – Billedramme.

Brug beskederne: En stor gevinst i iOS5-styresystemet er det nye meddelelsescenter: Stryg en finger lodret fra top mod bund for at se en liste over dine nye beskeder, kalender-aftaler m.m. Listens indhold kan skræddersys, som det fremgår af næste tip.

Børnesikring: Mange programmer giver mulighed for at tilkøbe funktioner med få klik. Når tavlen bruges af børn, kan man med fordel spærre denne mulighed, evt. sammen med andre funktioner. Det gøres under Indstillinger – Generelt – Begrænsninger. Du bruger en firecifret kode for at slå de valgte begrænsninger til og fra.

Fire-finger-grebet: Skift mellem åbne programmer ved at trække fire fingre vandret over skærmen. Det er langt hurtigere end at dobbeltklikke på Hjem-knappen og finde det ønskede ikon. Fire fingre op viser de åbne programmer.

Tjek indstillingerne: Brug lidt tid på at udforske menuen Indstillinger. Her er mange nyttige valgmuligheder, og de fleste giver sig selv. Det er også her, du tilpasser hvert enkelt program (nederst under Programmer).

Den ’hemmelige’ menu: Den funktion, du ikke vælger til
skydeknappen, kan hurtigt nås ved at trykke to gange på den runde knap og trække nederste ikonrække til højre. Fra denne ofte oversete menu kan du også justere skærmlyset, lydstyrken og afspilningen.

Spring til Spotlight: Søgefunktionen Spotlight kan bruges til at åbne programmer, finde en bestemt kontakt i adressebogen og meget mere. Det alsidige søgefelt åbnes normalt ved at stryge til venstre på skærmen. Men hvis du står på første menu-skærm, kan du også trykke på den runde knap. Du springer til første skærm med et tryk på samme knap – så Spotlight er aldrig mere end to tryk væk.

Musik og fotos i en fart: Når skærmen er slukket, kan du trykke to gange på den runde knap for at styre afspilning og lydstyrke. Blomsten nederst starter et lysbilledshow med de lagrede billeder.

Undgå forstyrrelser: Med det nye meddelelsessystem får programmerne forskellig mulighed for at angle efter din opmærksomhed. Nogle apps misbruger dette på det groveste. Skru ned for forstyrrelserne ved at vælge det påtrængende program under Indstillinger – Meddelelser.

Hurtigt snapshot: Ser du noget på skærmen, du skal huske til senere? Tag et hurtigt skærmfoto ved at holde begge knapper nede på samme tid. Skærmbilledet gemmes sammen med dine andre billeder.

Del net-forbindelsen: Hvis du ikke har 3G-udgaven af iPad, kan du springe på nettet via mobiltelefonen. Internet-delingen virker også med den gamle iPhone 3GS (Generelt – Bluetooth). Nyere iPhones – og mange andre smartphones – kan oprette et decideret wi-fi-hotspot, som du kobler dig på som ethvert andet trådløst netværk.

Indret skrivebordene: Hold fingeren på et ikon, indtil alle ikonerne begynder at vrikke. Tryk på krydset for at slette et program, eller flyt rundt på ikonerne, også på tværs af skrivebordet (hiv det ud mod kanten). Hiv et ikon over på et andet ikon for at oprette en mappe, og klik på mappens navn for at ændre det.


Stop tyven: Du kan beskytte din iPad med en kode, se under Indstillinger – Generelt – Lås med kode. Husk også at aktivere Find min iPad (Indstillinger – iCloud), så du kan spore tavle-tyven.

Nødhjælp: Hvor sidder ctrl, alt og delete? Der er kun to knapper, så løsningen giver næsten sig selv: Hold dem begge nede, indtil iPad
lukker. Det tager ca. 10 sekunder.

Fortsættes på de følgende sider...

iNDPAKNING


Din iPad er alt for skrøbelig til, at du kan bruge den nøgen. Vi har langtids-testet en håndfuld omslag til iPad 2.




Toblino 2
+++++
Endnu et heldækkende læderomslag, der føles blødt og dufter af kohud. Din iPad holdes på plads med fire kroge, og de indbyggede magneter lader dig tænde og slukke tavlen ved at åbne og lukke omslaget. Kan også bruges som solid stander med to positioner. En sikker og stilfuld vinder, som desværre er svær at skaffe i Europa.
Pris: ca. 300 kr. link



Apple iPad Smart Cover
+++
Det første cover med magnetisk tænd-sluk-funktion. Fastgøres også magnetisk – men falder let af, og tavlens bagside efterlades ubeskyttet. Det leddelte omslag kan foldes om til en stand, som dog ikke er særlig solid. Så Apples gode ideer holder ikke helt i praksis. Fås i flere farver og i kunststof eller læder.
Pris: fra 299 kr. link




Waterfield iPad Travel Express

+++++
Hvis du vil bruge din iPad som bærbar computer, er denne taske det perfekte supplement til Logitechs Keyboard Case. Her er god plads til begge dele plus lader, mobiltelefon og tegnebog. Men så heller ikke mere, for hvis tasken var større, kunne man lige så godt bruge en almindelig bærbar. Flot og gennemtænkt kvalitet i et lækkert format.
Pris: fra ca. 400 kr. link





M-Edge Incline Jacket

++++
Et flot læderomslag med blødt for i mikrofiber. Fås i syv forskellige farver, hvor vi testede den brune, der er dejlig bog-agtig. Den indbyggede plastholder giver et fast greb om tavlen. Som stander får du mange praktiske positioner, og her er kælet for syninger og andre detaljer. Vi savner blot muligheden for at tænde og slukke med magneter.
Pris: ca. 300 kr. link







Logitech Keyboard Case

++++
Her får du et trådløst tastatur i en nedsænket form, der passer perfekt til din iPad 2, når du lægger den med skærmen nedad. Stil tavlen på skrå over tasterne og pludselig har du en bærbar computer. Tasterne er optimeret til iPad, og skrivefornemmelsen er sprød og præcis om end lidt klaustrofobisk, hvis du har store hænder.
Pris: 849 kr. link






FIND VEJ I APP-JUNGLEN


Der findes flere hundrede tusind programmer i App Store, så hvordan finder man de bedste uden at betale for meget?

• En mulighed er at klikke nederst på Kategorier og vælge den ønskede type. Klik så øverst til højre ud for Sort by, og vælg Most popular. Du kan nu bladre (stryg fingeren til venstre) gennem de mest positivt vurderede programmer i den valgte kategori.

• Hvis du allerede har hentet en del apps, men savner inspiration til nogle flere, kan du med fordel aktivere Genius-funktionen. Klik nederst på Genius-ikonet for at få løbende anbefalinger af nye apps baseret på de apps, du allerede har hentet.

• Mange programmer er jævnligt på udsalg, så man i en periode kan få dem gratis eller spare flere hundrede kroner på de dyreste titler. Priserne kører op og ned, og derfor har vi heller ikke anført dem i denne guide. Men hvordan finder man de aktuelle slagtilbud? Som det gamle ord siger: ”There’s an app for that!”. Prøv fx ’AppShopper’, ’AppAdvice’ og ’FreeAppMagic’.

• Husk at lægge mærke til, om programmet er optimeret til iPad. De fleste iPhone-programmer virker på iPad, men de giver et langt mindre (eller grovere, hvis du forstørrer) skærmbillede. Hvis du både har iPad og iPhone (eller iPod Touch), kan du med fordel vælge apps, som virker med begge apparater. Disse såkaldte universal apps er i App Store markeret med et lille plustegn på prisskiltet. Fordelen er, at du kun betaler en gang for begge udgaver.

• Hvilket bringer os til en væsentlig detalje, som ikke alle er klar over: Du behøver altså kun betale én gang for at få en app (eller andet betalt indhold) ned på alle husstandens iPads, iPhones og iPods. Det nemmeste er at bruge samme Apple-ID til at hente og opdatere programmerne på de forskellige apparater. Det fælles Apple-ID tastes ind under Indstillinger – Butik. Samme sted kan du få overførslen af nyindkøbte programmer (og bøger) til at ske helt automatisk.

• Hvert familiemedlem bør stadig have sit eget individuelle AppleID til brug med tjenester som iCloud og FaceTime. Under Indstillinger kan du fortælle hvert program, hvilket AppleID det skal bruge. Hele denne problematik er dårligt dokumenteret af Apple, men fint forklaret rundt om på nettet, fx på kortlink.dk/a4dx.



Fortsættes på de følgende sider...

TRYL MED TASTERNE


Hvad enten du skriver en hurtig e-mail eller en tung roman, betaler det sig at kende skærm-tastaturets hemmeligheder.



Tommel-tricket

Læg en tommelfinger på hver side af tastaturet, og hiv ud mod kanten. Det todelte tastatur gør det nemmere at nå alle taster med tommelfingrene, mens man holder tavlen. Det virker både i lodret og vandret format. Hiv ind mod midten for at samle tastaturet igen.




De sære tegn
Hold en tast på skærmtastaturet nede for at få adgang til alverdens specialtegn. Fx skrives det tyske u-umlaut ved at holde fingeren på u og trække op til det ønskede ikon. Anførselstegn sættes med et langt tryk på punktum. Prøv dig frem.



Fræk genvej
Nogle tegn kan skrives ekstra hurtigt ved at ramme tasten i en opad-glidende bevægelse. Fx kan du lave et lynhurtigt anførselstegn ved at glide fingeren op over punktum-tasten. Dollartegn laves med et tilsvarende glid på euro-tasten.



Automatisk tekst
Hvorfor skrive venlig hilsen, navn og hele balladen, når man kan udføre det samme med forkortelsen mvh? Du laver dine egne genveje under Indstillinger – Generelt – Tastatur. Klik nederst på Tilføj ny genvej, skriv den ønskede tekst i feltet Udtryk – og forkortelsen under Genvej.




Vigtige valg

Tjek alle mulighederne under Indstillinger – Generelt – Tastatur. Her bestemmer du bl.a., om bogstaver skal skrives med stort efter punktum. Du kan også tænde og slukke for stavekontrol og de automatiske rettelser, som desværre fungerer ret dårligt på Apples apparater.




Flere sprog
Hvis du jævnligt skriver på andre sprog end dansk, kan du tilføje tastaturet for det pågældende sprog. Det klares under Indstillinger – Generelt – International – Tastaturer – Tilføj nyt tastatur. Efterfølgende skifter du mellem tastaturerne med et tryk på globus-tasten.



Glade hoveder
På listen med internationale tastaturer finder du også Emoji-symboler. Her ligger stribevis af udtryksfulde smileys, dødningehoveder, op- og nedadvendte tommelfingre og andre kulørte symboler. Vælg kategori nederst, og stryg fingeren vandret for at se alle symboler i den valgte kategori.



Fysisk tastatur
Et trådløst tastatur fylder ikke meget i tasken ved siden af iPad’en og er derfor et smart alternativ til at medbringe en bærbar computer. Du kan bruge det trådløse tastatur, der følger med nyere Mac-computere (kan købes separat for 549 kr.). Tastaturet tilføjes under Indstillinger – Generelt – Bluetooth. Det kan være nødvendigt at holde knappen på siden af tastaturet nede. Når iPad har opdaget det fysiske tastatur, slukkes skærmtastaturet, men det kan kaldes frem igen med et tryk på Skub ud-tasten (øverst til højre). Mange tastaturgenveje virker fint på iPad’en. Fx kan du markere tekst med shift og piletasterne. Afspilningen af musik og video kan også styres fra tastaturet. Og det er muligt at justere skærmlyset og lydstyrken med de dertil indrettede taster.



MUSIKKENS MASKINPARK


Med iPad som kommandocentral har du hele din musiksamling lige ved fingerspidserne. Her er tre løsninger, som grundlæggende adskiller sig ved, hvor musikken opbevares.


På tavlen
Din iPad er også en iPod, så hvis lagerpladsen rækker, kan du fint lægge hele din musiksamling over i tavlen (med iTunes). Du kan så lytte gennem hovedtelefoner eller parkere tavlen i en højttaler-dock som B&O’s flotte BeoSound 8. Men du kan også overføre lyden trådløst til dit musikanlæg. Det kræver, at anlægget understøtter den såkaldte AirPlay-teknik, som findes i kompakte højttalere som fx Libratone Live (fra 4.999 kr. libratone.dk). Stadig flere forstærkere og mikroanlæg har også AirPlay om bord, fx den kompakte og alsidige Denon CEOL
Pris: 4.999 kr. link



På egen harddisk
Selv den største iPad kan blive for lille til en velvoksen musiksamling. I stedet kan du smide sangene over på en netværksdisk (NAS), der samtidig fungerer som lager for husets computere. Mange små og store musikanlæg kan spille musik fra sådan en harddisk via det trådløse netværk. Men hvis musikken skal rundt i hele huset, anbefaler vi etablerede systemer som Sonos og Squeezebox. Du kan spare udgiften til de tilhørende fjernbetjeninger, for musikken styres langt mere elegant med iPad. Til Sonos anbefaler vi den officielle app, mens Squeezebox fungerer bedre med ’Squeezepad’ eller ’iPeng’.



I skyen
Netbaserede musiktjenester som Wimp og Spotify tilbyder egne apps, så du kan sidde i lænestolen med din iPad og vælge og vrage mellem millioner af sange. Flere af disse tjenester spiller også sammen med Sonos- og Squeezebox-apparaterne, men billedet er broget. Fx virker Wimp fint med Squeeze-box, men ikke med Sonos. Spotify virker med begge, men ikke alle udgaver af Squeezebox understøttes, og du skal bruge det dyre Premium-abonnement. Her må man overveje sin maskinpark og læse det med småt. Til gengæld giver netskyen den mest komplette og ubesværede musikforsyning, når teknikken først spiller.



Fortsættes på de følgende sider...

TV PÅ TAVLEN


Din iPad kan blive et glimrende fjernsyn, men der er faldgruber.

Fordi iPad ikke har flash, kan masser af videoindhold på nettet ikke afspilles. Populære podcasts fra DR findes dog i en iPad-venlig udgave på nempodcast.dk.

Alle kan have glæde af app’en ’Yousee’, der rummer en fin tv-guide med information om programmerne og mulighed for påmindelser. Men rigtig smart bliver det først, hvis du både har tv og bredbånd hos YouSee. Så kan du nemlig se de fleste kanaler direkte på tavlen, som hermed bliver forvandlet til et transportabelt tv. Det virker dog kun i hjemmet, da du skal være koblet på med din YouSee-forbindelse.

Et fristende alternativ er at købe ’Elgato EyeTV Mobile’ (kortlink.dk/a4kh), der med sin kompakte antenne forvandler iPad til en rigtig tv-modtager til digitalt antenne-tv (DVB-T). Dimsen fungerer fint, hvor der er dækning. Men systemet understøtter ikke nye tv-teknikker som DVBT-2, og den tilhørende app klarer ikke engang MPEG4. Hvis det ikke er rettet, når dette læses, er dimsen i praksis ubrugelig i Danmark.



FILM PÅ FARTEN


Der findes flere muligheder for at leje film på nettet, og meget af det virker på iPad. Men ofte vil man bare overføre en film, man allerede har på dvd. Opskriften kommer her.

1. Hent en videoafspiller til din iPad. Den gratis VLC-afspiller er desværre forsvundet fra App Store, men i stedet kan du vælge et program som ’AVPlayerHD’ eller ’Movie Player’, der begge koster 18 kr. Hent, og installer det gratis program ’Handbrake’ på din pc eller Mac fra handbrake.fr (det følgende er skrevet med afsæt i Windows-udgaven).

2. Sæt dvd’en i computeren (stop afspilningen, hvis den starter automatisk), og start ’Handbrake’.

3. Klik Tools – Options – Browse, og vælg Skrivebord (og OK – Close) for at gemme filmen på skrivebordet. Under Tools – Options vælges også præferencer mht. sprog og undertekster.

4. Klik øverst på Source, og vælg dit dvd-drev (står normalt nederst). Vælg iPad til højre, klik Start – og vent en times tid!

5. Filmen ligger nu på computerens skrivebord. Den kan overføres til iPad på forskellig vis, men her holder vi os til iTunes.

6. Sæt din iPad til computeren, vælg den under Enheder til venstre i iTunes, og klik øverst på Programmer. Rul nedad, og klik på din foretrukne afspiller (fx ’Movie Player’) under Programmer. Klik Tilføj, og vælg videofilen – eller brug musen til at trække den ind i programmets vindue (fx ’Movie Player’ dokumenter).

7. Filmen overføres nu til din iPad og kan afspilles fra det valgte video-program.

............................

Bemærk: Mange dvd-film er belemret med en kopispærring, som kan fjernes med et program som ’DVDfab HD Decrypter’ (kortlink.dk/a3y8). Juraen på dette punkt er dog temmelig ulden (kortlink.dk/a3y6), så denne indledende manøvre foretages på eget ansvar.



TJEKKET TILBEHØR


Her er en god håndfuld dimser, der gør livet med iPad lettere.



EKSTRA PLADS

Kingston Wi-drive
Den ligner en iPhone, men er en trådløs lager-udvidelse (SSD) med 16 eller 32 ekstra gigabyte til iPad, iPhone og iPod Touch. Dimsen håndterer op til tre brugere samtidig, men batteritiden er begrænset til ca. 4 timer.

Pris:
599 kr. link



TIL FOTOGRAFEN

iPad Camera
Connection Kit Sættet består af to adaptere, der proppes i bunden af iPad’en. Den ene rummer en SD-kortlæser, den anden et USB-stik. Begge slår bro til dit kamera, så du lynhurtigt kan gennemse, kopiere og redigere dine friske fotos eller videoklip.

Pris: 219 kr. link






BAGSÆDE-SJOV


Vogel Ringo Car Pack
Når det robuste beslag hægtes på forsædets nakkestøtte, kan passagererne more sig med film og spil. Et hit til børnefamilier på langtur. Husk at supplere med en strømadapter til cigartænderen.

Pris: 749 kr. link






iPAD-PRINTER

HP Photosmart 5510
Når den gamle printer skal udskiftes, kan du med fordel vælge en model med AirPrint. Så kan du nemlig udskrive direkte fra iPad’en over det trådløse netværk. Denne model har desuden scanner og kopimaskine.

Pris: 799 kr. link



FLADE HIT

Apple TV
Apples fikse medieboks bliver endnu smartere, hvis du har en iPad 2 i huset. Ikke alene kan du overføre musik og billeder trådløst til dit tv. Du kan også spejle skærmbilledet til fladskærmen og gøre websurf til en social oplevelse.

Pris: 929 kr. link



RESERVESTRØM

Sandberg
PowerBank 8000
Er du længe væk fra stikkontakten, kan du medbringe et ekstra batteri. Boksen her har ekstra høj kapacitet, så du kan oplade iPad og mobiltelefonen på samme tid. Batteriet fyldes op hjemmefra via USB-porten.

699 kr. link



Fortsættes på de følgende sider...



LIVET I SKYEN


Der kan siges meget godt om iCloud - Apples nye synkroniserings-tjeneste, der automatisk sørger for, at du har samme indhold på alle apparater. Men iCloud spiller bedst sammen med Apples egne produkter, og den gratis lagerplads er begrænset.

Heldigvis kan du bruge det bedste fra iCloud i kombination med en mere åben og fleksibel løsning som Google Apps. De iCloud-elementer, som hermed bliver overflødige (e-mail, kalender og kontakter), kan slås fra under Indstillinger – iCloud.

Med Google Apps får du samme e-mail, kalender og dokumenter på ethvert apparat med web-adgang. Hvis du ændrer en kalenderaftale på din mobil, afspejles ændringen efter få sekunder på din iPad. Og når du be-svarer en e-mail fra din iPad, dukker svaret op i sendt-mappen på alle de andre apparater. Hvis man er vant til at hutle sig igennem med flere konti og sende ting på kryds og tværs, er dette en sand befrielse.

Google Apps er gratis for op til 10 brugere – men for en mindre udgift får du ekstra finesser som video og integration med Outlook. Modsat iCloud virker Google-løsningen med dit eget internetdomæne, så du kan sende e-mails uden samtidig at sende uprofessionelle signaler. Opsætningen kan være lidt forvirrende, men der er god hjælp at hente på kortlink.dk/a4cn.

For at oprette den nye Google-konto på din iPad (og iPhone), skal du ikke vælge Gmail fra listen med udbydere, men derimod Microsoft Exchange. Hele fremgangsmåden er beskrevet her.




LÆSE-MASKINEN


Modsat Kindle og andre specialiserede ebogs-læsere har iPad ikke en papir-lignende skærm med elektronisk blæk.

Ulempen er, at skærmen ikke kan bruges i solskin, og man bliver træt i øjnene efter mange timers læsning. Til gengæld kan man læse magasiner med funklende farver i mørke. Samtidig er iPad nok verdens mest åbne og fleksible læsetavle, fordi den virker med en lang række platforme: Både de åbne som ePub og pdf og de lukkede som Amazons Kindle. Det er blot et spørgsmål om at hente den tilhørende app.

’Kindle’
Giver nem adgang til et enormt bibliotek af billige bøger, dog mest på engelsk. Synkroniseres automatisk med din Kindle, iPhone og andre apparater, så du altid har styr på, hvor du er kommet til.

’iBooks’
Apples egen boglæser er elegant præsenteret med lækre bladre-effekter. Den indbyggede ordbog er praktisk, og efterhånden er der kommet en del danske bøger på hylderne i den tilknyttede butik.

’Bluefire Reader’
Bruges til at læse gratis biblioteksbøger fra ereolen.dk. En fantastisk mulighed, som dog forudsætter, at dit lokale bibliotek deltager i samarbejdet om digitale udlån. Følg instrukserne her.

’Bøger’
Gyldendals læser med tilhørende boghandel udmærker sig ved et stort udvalg af kvalitets-udgivelser på dansk. Men priserne er alt for høje i forhold til konkurrenterne.

’Bladkiosk’
Apples indbyggede ’hylde’ til magasiner og aviser kan betragtes som en fælles mappe til udgivernes egne apps. Prisen er ofte lavere end andre tjenester. Et års abonnement på Wired koster fx 119 kr. – mod 369 kr. gennem ’Zinio’-app’en.

’PressReader’
Er du til internationale aviser, får du åndenød af udvalget i denne app med over 1.700 udgivelser fra 92 lande. De fleste danske aviser kan dog kun læses, hvis du befinder dig i udlandet. Klik Store, og vælg Outside24 for en gratis demo.

’GoodReader’
Et fantastisk alsidigt program, der bruges til at læse, overføre og rette i bøger og magasiner. Understøtter et væld af formater og kan synkroniseres med Dropbox og andre servere på nettet.

’iAnnotate’
Hvis du skal føje noter til pdf-dokumenter (fx som studerende), anbefaler vi dette program. Du kan fremhæve vigtige passager, tilføje noter og maile dig selv en pdf udelukkende med de rettede sider.

’Reeder’
Er sagen, hvis du bruger RSS-feeds som genvej til indhold fra dine foretrukne websider. Synkroniserer med din Google-konto, så du uden bøvl kan læse med fra alle dine dimser.

’Zite’ og ’Flipboard’
Henter artikler og andet indhold rundt om på nettet og serverer det i et indbydende magasinformat. Indholdet udvælges efter netop dine interesser.


 

GOD APP-ETIT


I køkkenet kan iPad også gøre nytte. Madopskrifter kan findes på nettet, og så er der et væld af apps, som lokker med lækkert design og appetitlige billeder.

I alle tilfælde finder man finesser, som ingen papir-kogebog kan hamle op med. Som muligheden for at søge på tilgængelige ingredienser og tilpasse opskriften det relevante antal personer. Og ikke mindst: se brugernes vurdering af hver enkelt opskrift. Her er seks enkle og praktiske opskriftssamlinger, tre på web og tre på app:

madopskrifter.nu
dk-kogebogen.dk
maduniverset.dk
'Arla Karolines Køkken for iPad'
'Kokkeskole'
'Epicurious'



Fortsættes på næste side...

GLEM IKKE KAMERAET


Den første iPad blev hårdt kritiseret for det manglende kamera. Med 2’eren har vi fået kamera for og bag, men mange bruger dem aldrig. Billedkvaliteten er langtfra på højde med iPhone 4S, og det er kikset at stå og vifte med tavlen til et bryllup. Men iPad’ens kameraer kan alligevel gøre nytte i mange sammenhænge. Som altid er det blot et spørgsmål om at vælge de rette apps.

Videotelefoni
I nogle situationer er det rart at se hinanden, mens man taler. Apple gør det let med ’FaceTime’, som dog kun virker med Apple-apparater og ikke via 3G. Et mere fleksibelt valg er ’Skype’, som lader dig kommunikere med tale, tekst og video, og ikke kun med Apple-fans.



Stregkodescanner
De små, firkantede QR-koder dukker op alle vegne. Typisk viser de vej til en hjemmeside, så du slipper for selv at indtaste adressen. Det gratis program ’Scan’ er fint til formålet. Det virker også med almindelige stregkoder, så du fx kan finde priser og andre oplysninger om en vare ved at scanne emballagen.



Videoredigering
iPad er bedre til video end til fotos, og intet ’rigtigt’ kamera giver samme muligheder for indbygget redigering af optagelserne. Hvis du hurtigt skal flikke en instruktionsvideo eller lignende sammen, kommer du langt med Apples ’iMovie’, som er let og sjov at bruge.



Foto-leg
Kameraet kan også bruges kreativt med almindelige billeder. Ud over det store udvalg af værktøjer til billedredigering kan du sætte billeder sammen til regulære tegneserier med talebobler og sjove effekter. Prøv fx ’Strip Designer’ og ’Perfect Captions’.



Augmented reality
Denne teknik udnytter kameraet til at lægge et ekstra lag oven på virkeligheden. Med spil som ’ARDefender’ rykker kampen ind på dit sofabord, eller hvad du nu peger mod. Med ’Plane Finder AR’ kan flynørder indfange oplysninger om passerende fly. Og med ’Star Chart’ kan du finde rundt på nattehimmelen ved at pege din iPad mod stjernerne.


 

DE BEDSTE SPIL


ACTION

’Dead Space’
Suveræn science-
fiction-gyser – og nok det bedste skydespil til iPad. Voldsomt, smukt og skræmmende.

’Real Racing2 HD’
Glimrende bilspil med intuitiv styring (vip tavlen i luften som et rat) og mange tekniske finesser.

’DrawRace 2 HD’
Gammeldags racerbaner får baghjul af dette kulørte kapløb i fugleperspektiv. Flot og fængslende ræs.

’Mirror’s Edge’
Ikke blot et platformspil, men en blændende flot parkour-simulation. Og ikke for folk med højdeskræk.

’Blood & Glory’
Hvis du bare skal afreagere, er denne blodige gladiatorkamp lige sagen. Uegnet for børn.



SPORT

’Tiger Woods PGA Tour 12’
Klassisk golf-simulation med mange spilmuligheder. Udfordrende og alligevel sært afslappende.

’3D Pool Game HD’
Din iPad er et glimrende billardbord. Dette spil er enkelt og sjovt, især når man er to.

’Super Stick Man Golf’
En simpel og tegneserieagtig golf-variant med en nærmest provokerende sværhedsgrad.

’FIFA 12’
Det bedste fodboldspil til iPad. Smuk grafik – og imponerende, at det overhovedet lader sig gøre uden fysiske knapper.

’Hit Tennis 2’
Din spiller flytter sig automatisk, så du skal bare koncentrere dig om ketsjeren, der styres med en dejlig fysisk fornemmelse.



STRATEGI

’Words with Friends HD’
Fin variant af det klassiske brætspil Scrabble. Byg ord mod venner og familie, gerne over flere dage.

’Secret of Monkey Island Special Edition’
Klassisk eventyr med herlig humor og geniale gåder. Perfekt introduktion til genren.

’Deep Green Chess’
Næppe for stormesteren, men for os andre er her et udfordrende og gudesmukt skakspil.

’X-plane for iPad’
En seriøs flysimulator med blændende grafik og et stort udvalg af autentiske fly og helikoptere.

’Flight Control HD’
Både hjerne og pegefinger kommer på overarbejde, når du guider flyene til landing i de travle lufthavne.



TIDSFORDRIV

’Where’s My Water’
Grav kanaler, så vandet finder vej til krokodillens bruser. Sværere, end det lyder. Og sjovere.

’Angry Birds HD’
Den simple slangebøsse-leg fra mobilen fungerer endnu bedre på den store skærm.

’Fruit Ninja HD’
Frugterne flyver, og du skal ramme dem med sværdet, så safterne driver. Men pas på bomberne.

’Plants vs. Zombies HD’
Stadig et af de bedste i tower defense-genren. Plant dine forsvarsværker, og håb det bedste.

’A Monster Ate My Homework’
Kyl bolde efter monstrene, men pas på ikke at ramme bøgerne. Et fængende skydetelt.



DET' FOR BØRN

’Lego Harry Potter’
Legos velprøvede spilopskrift gør sig godt på iPad. Mange timers opdagelse og gådeløsning for Potter-fans.

’H.C. Andersens eventyr’
En fint illustreret eventyrsamling med eller uden oplæsning. Den første bog er gratis.

’Rasmus Klump’
Sød blanding af vendespil, malebog, myldrebilleder og tegnefilm. Nyt indhold kan tilkøbes.

’SoundTouch’
Pegebog for de mindste. Tegninger af dyr, instrumenter og hverdagsting udløser smukke fotos med tilhørende lyde.

’Pixeline Stjernehotellet’
Her skal du indrette et hotel og klare en masse minispil med leg og læring. Ekstra indhold kan tilkøbes.



DU SKAL OGSÅ PRØVE


Her er 20 kategorier, som ingen ultimativ iPad-guide kan være foruden.

Vejrudsigter
’Byvejr HD’ giver det seriøse overblik. ’Weather Live’ og ’Living Earth HD’ gør vejret til en grafisk oplevelse. Med ’Nightstand’ får du Facebook og Twitter med i oversigten. Perfekt til natbordet.

Tekstbehandling
’Pages’ håndterer både tekst og billeder. ’iAWriter’ er mere dogme-agtig – så du kan koncentrere dig om ordene.

Notater
’Evernote’ er din hjerne i skyen, hvor du kan lagre alskens dokumenter og fotos. Det hele er søgbart – selv billeder. Tjek også ’Springpad’.

Kunst
Din iPad er en kunstmaskine, hvad enten du fortaber dig i klassiske malerier med ’Art Authority’ eller udforsker nye fortælleformer med ’The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’. I øvrigt opleves ’Google Earth’ også som stor kunst.

Effektivitet
Den enkle vej til at få ting gjort er ’Things for iPad’. Skal det være mere avanceret (med fare for at fortabe sig i selve opgavelisten), kan du prøve ’Omnifocus for iPad’.

Lommeregner
iPad er født uden lommeregner. Det løses let med ’Calculator for iPad Free’ eller ’Calculator++’.

Opslagsværker
Det enorme Wikipedia-leksikon bliver mere tilgængeligt med ’Wikipanion’ og ekstra indbydende med ’Discover’. Tjek også ’Wolfram-Alpha’ – den intelligente søgemaskine med svar på stort og småt.

Weblæsere
Safari er let at bruge, men du får flere funktioner med ’Atomic Web Browser’ eller ’iCab Mobile’, som arbejder sammen med en lang række programmer og net-tjenester.

Musikalsk
’Garageband’ er et must – både for dem, der faktisk kan spille, og dem, der ikke vidste, de kunne. El-guitarister kan med billigt tilbehør (stikord til Google: iRig) få helt nye dimensioner på spaden.

Mind-mapping
iPad er perfekt til idé-udvikling og anden grafisk anskueliggørelse. Tjek ’Mindjet’ og ’iThoughtsHD’.

Præsentationer
Du kan både kreere og afvikle (kræver typisk VGA-adapter til projektoren) præsentationer fra iPad’en. Det oplagte valg er Apples egen ’Keynote’. Og hvis den var god nok for Steve Jobs, er den også god nok til dig.

Pc-fjernstyring
Med iPad kan du fjernstyre din computer. Prøv fx ’Splashtop Remote Desktop’ eller ’LogMeIn Ignition’.

NAS-adgang
Har du en netværksdisk, kan du tjekke, om der findes en tilhørende app. Synology tilbyder en stribe apps, så hele lageret af fotos, musik og andre filer kan opleves på iPad’en.

Filudveksling
Hvis du allerede bruger Dropbox, ligger den officielle app af samme navn lige til højrebenet. Mange andre apps er også fint integreret med Dropbox.

Indkøb
Søg på tværs af ugens tilbudskataloger med ’eTilbudsavis HD’. Tjek åbningstider med ’OpenHours’, og sammenlign priserne med fx ’Pricerunner’ og ’EDBpriser’.

GPS
Hvis du kan finde plads i forruden (og har iPad i 3G-udgaven), kan du bruge tavlen som vejviser i bilen. Vores foretrukne app til det formål er ’Navigon Europe’.

Film
Tjek anmeldelser og andre oplysninger med ’IMDb Movies & TV’. Og hold styr på din egen filmsamling med ’CLZ Movies HD’ (kræver ’Movie Collector’ til pc/Mac).

Radio
Vi har prøvet de fleste og fundet en suveræn vinder i ’TuneIn Radio Pro’. Svimlende udvalg af stationer, også de danske. Og så kan du optage fra radioen som i de glade kassette-dage.

Pynt
Du kan altid lægge dine egne billeder ind som baggrunds-tapet, men skal det være mere fancy, anbefaler vi ’Pimp Your Screen – Your Device Never Looked Cooler’, som i den grad lever op til sit navn.

Ild
’Free Candle’ er det perfekte stearinlys. Brænder aldrig ud og tændes og slukkes ved at klappe med hænderne (eller puste, hvis det skal være lidt retro-agtigt). Skal der mere blus på hyggen, vælger du bare ’Fireplace HD Free’.



FOR VIDEREKOMNE ...


Der er ingen mangel på iPad-tilbehør. Her er nogle af de mere usædvanlige tilbud.



Digital dj

Sæt liv i festen med dette skægge alternativ til den gamle mikserpult og bunken med vinylplader. Apparatet virker sammen med den populære app ’Djay’.

Numark iDJ Live

Pris: 949 kr. link








Tårnhøj musik


Det 3,4 meter høje og 395 kg tunge højttalertårn fra Jean Michel Jarre koster mere end mange parcelhuse. Men når du kravler op ad stigen for at parkere din iPad i toppen, kan du glæde dig til brølet fra 10.000 watt.

Jarre AeroDream One

Pris: ca. 3 mio. kr. link







Skræddersyet


Med et jakkesæt fra Mohan’s Tailors i New York bliver iPad’en en lommecomputer. Er du bekymret for, at jakken hænger skævt, kan du jo bestille en ekstra lomme – og iklæde dig to iPads.

Mohan’s iPad Jacket

Pris: fra 3.500 kr. link








Arcade-nostalgi


Når du parkerer din iPad i dette kulørte trækabinet, kan du næsten dufte frituren fra 80’ernes grillbarer. Knapper og styrepind virker med klassiske spil som ’Asteroids’ og ’Space Invaders’. Og møntindkastet på fronten er kun til pynt.

ION iCade

Pris: 999 kr. link








Feminint

I engelsktalende lande var der en del fnisen over, at Apples nye tavle skulle hedde iPad, da dette åbenbart klinger som et hygiejne-produkt til kvinder. Nogle fandt morskaben så kostelig, at de bare måtte markedsføre dette omslag.

iMaxi

Pris: 140 kr. link






Retro tekstbehandler


Forvandler gammeldags skrivemaskine til USB-tastatur, der virker fint med iPad. Du skal selv samle elektronikken, men tjek lige videoen på hjemmesiden: Vi troede, det var en aprilsnar, men blev glædeligt overrasket.

USB Typewriter

Pris: ca. 400 kr. link


 

SÅDAN BLIVER iPAD 3


Ok, vi ved ikke mere end andre, så dette er reelt en ønskeliste. Men en realistisk en af slagsen. Og med lidt held får vi syn for sagen allerede i marts.

Designet
Man kan frygte, at Apple laver samme nummer som med iPhone 4S og spiser os af med en iPad 2S i samme design som den nuværende. Erfaringen viser, at de kunne slippe af sted med det. Alligevel tror vi på en slankere og lettere iPad, muligvis med smallere ramme omkring skærmen. Skærmens størrelse bliver næppe ændret, medmindre der kommer to modeller.

Skærmen
Til gengæld bliver Apple nødt til at forbedre skærmens opløsning. Skærmen på iPad 3 bliver næppe helt så finkornet som på de nye iPhone-modeller. Men vi får markant bedre detaljering og større læsbarhed i dokumenter med lille skrift, så vi undgår at zoome så meget, fx på websider. Der spekuleres i, om iPad 3 bliver en iPad 3D. Vi spår, at Apple holder fast i 2D-skærmen.

Teknikken
Den nye A6-processor kan sætte ekstra skub i krævende programmer, men det er tvivlsomt, om den bliver klar til en forårslancering. Og pga. iCloud bliver der næppe behov for at øge lagerpladsen. Så næst efter skærmen bliver kameraet nok den tydeligste forbedring. Den nye iPad vil også tilbyde den intelligente stemmestyring personificeret i den fascinerende assistent Siri.



SAGT OM iPAD


”People laughed at us for using the word magical. But you know what? It turned out to be magical.”
Steve Jobs, 2011

”It’s okay.”
Bill Gates om iPad, 2010

”With iPods and iPads and Xboxes and PlayStations – none of which I know how to work – information becomes a distraction, a diversion, a form of entertainment, rather than a tool of empowerment.”
Barack Obama, 2010

”Det bliver ingen succes! Jeg elsker Apple, men den der forvoksede iPod Touch, naah ... ommer! Øv ...”
Anonym bruger om iPad – på beep.tv2.dk, 2010

”We’re not sure the tablet pc will be successful … Do you want to handwrite all your e-mail?”
Steve Jobs, 2002

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

TWITTER Følg os på twitter

iPAD Download Euroman på iPad