Fra retro til metro: Statsminister Mette Frederiksen vil pludselig gerne tiltrække de unge og urbane vælgere scroll-down

Fra retro til metro: Statsminister Mette Frederiksen vil pludselig gerne tiltrække de unge og urbane vælgere

Statsministeren er begyndt at skrue ned for makrelmadderne og håndboldretorikken. Storbyvælgerne skal vindes tilbage, skriver Lars Trier Mogensen.

Af Lars Trier Mogensen
Foto: Getty Images
Politik Euroman

DREJEBOGEN ER HENTET frem fra gemmerne i Statsministeriet. Med stort set samme slaglinjer forsøger Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, nu at slå ind på samme spor, som hendes forgænger på posten betrådte i 2008. Dengang lød det: ”Jeg skal være ærlig over for jer og bekende, at jeg har meget længe har hørt til dem, der var sådan lidt i tvivl om det der med klimaet.”

Som en omvendt klimasynder erkendte Venstres daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, at han havde været ”fodslæbende” og ikke ligefrem havde tilhørt den ”energipolitiske avantgarde.” Pludselig skulle udtrykket være anderledes: Dengang skulle det gamle landbrugsparti gøres mere hipt og moderne for at kunne appellere til de yngre storbyvælgere.

Selv om missionen mislykkedes for Anders Fogh, og han aldrig fik rystet sit sorte image af sig, har Mette Frederiksen kastet sig ud i en mere eller mindre tragikomisk gentagelse af manøvren: ”Jeg var bange for, at vi ville sende virksomhederne ud af Danmark. Man kan også sige det på en anden måde: Jeg var bange for gule veste,” lyder det i en selverkendende video på Instagram.

I et slet skjult forsøg på at tækkes nøjagtig de samme unge og urbane vælgere er hun begyndt at skrue ned for makrelmadderne og håndboldretorikken for i stedet at tale henført om, at klimaet ikke er ”sekundært for mig og regeringen.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg