Det er ikke fordi Kenneth Jakobsen har for lidt sædceller – nærmest tværtimod. Problemet er, at mange af hans sædceller er muterede, hvilket gør, at de ikke kan befrugte et æg.
 
”Jeg synes ikke det er pinligt, at have nedsat sædkvalitet, og jeg synes heller ikke, at det anfægter min mandighed. Omvendt er det noget, jeg deler. Jeg har tænkt lidt over, at det kunne være sjovt at smide en joke med det i omklædningsrummet til fodboldtræning og se, hvor mange der bøjer hovedet, fordi de genkender det. Jeg tror i hvert fald godt, jeg kan spotte, hvem der har fået samme melding hos sin læge,” siger Kenneth Jakobsen.

FB6A7947 copy copy.jpg

Efter et år med et strategisk planlagt sexliv, indledende samtaler på fertilitetsklinikken og et utal af graviditetstests skal han nu være forælder for første gang sammen med sin kone til februar.
 
”Men det har virkelig fyldt meget. Vores sexliv var fuldkomment systematiseret. Det var sådan; ’nu er der ægløsning, så skal vi have sex’. Måned efter måned. Det var presset, og det var unaturligt,” siger han.

Et almindeligt problem

Der kan være mange forskellige årsager til, at din sædkvalitet ikke er i topform. Myterne går på, at mobiltelefoner, fjernsyn og andre skærme, som udsender stråling går lige i pungen og snigmyrder dine sædceller, men det har ingen hidtil kunnet bevise. Det er dog helt sikkert, at tungmetaller og sprøjtemidler har demonteret mange sædceller gennem tiden, præcis ligesom både rygning og store mængder alkohol kan forvolde store skader i pungen.
 
I Danmark har hver fjerde mand nedsat sædkvalitet. For nogle kan det begrundes ud fra deres livsstil, og for andre er det rent biologiske årsager, der spiller ind. Uanset hvad grunden er, så er faktum, at hver femte mand aldrig bliver far, og hvert femte par er ufrivilligt barnløse på et tidspunkt i forholdet.
 
Det er blandt andet disse tal, som har fået Københavns Kommune til at sætte fokus på mænd og fertilitet med kampagnen ’Spiller din sæd?’. Målet er, at få københavnere såvel som resten af befolkningen til at tænke over problematikken – og gå i gang med at få børn i god tid.

FB6A7771 copy.jpgKenneth og Malene Jakobsen venter en søn til februar.

Kenneth Jakobsens hustru, Malene Jakobsen, mener også, at det er vigtigt at man som par tager snakken om børn – og starter på projektet så tidligt, som muligt: 
 
”Set retrospektivt kunne vi godt være startet tidligere, men det er jo svært at vide, hvor lang tid det tager at blive gravid. Selvom det har taget lang tid for os, er vi blevet bevidste om, hvor privilegerede, vi har været. Mange par går barnløse i 5-10 år, før det lykkes,” siger Malene Jakobsen.
 
Mens hun prøvede at blive gravid, brugte hun en app, som fulgte hendes cyklus og fortalte, hvornår de skulle have sex for at have størst mulig chance for at blive gravide.
 
”Jeg ville dog også omvendt ønske, at vi havde stresset lidt mindre over vores besvær med at få børn. Det kom til at fylde alt for meget, og vores sexliv blev for mekanisk. Til næste barn kommer vi i hvert fald til at tage den lidt mere med ro,” uddyber hun.

 ”Ja, særligt fordi vi hurtigt fandt ud af, at mange andre par i vores omgangskreds også har problemer med at få børn i en eller anden udstrækning. Det er lige før, at vi kender flere par, der har fået hjælp, end vi kender par, som har fået børn helt naturligt, ” tilføjer Kenneth Jakobsen.
 
”Jeg kan godt forholde mig til, at der er mange mænd, der har dårlig sædkvalitet, men at det bliver omsat til faktiske konsekvenser, har jeg aldrig rigtig overvejet. ”

Kenneth og Malenes råd til andre, der prøver at blive gravide

– Vær åbne omkring jeres problemer. I hvert fald over for familie og venner. Der er garanteret nogle, der enten gennemgår det samme eller kommer til det i fremtiden.

– Der er ingen grund til at vente, bare for at vente. Der kommer aldrig et perfekt tidspunkt at få børn.


- Desuden; Lad også være med at få frugtbarheden tjekket, før I har prøvet at få børn. Det stresser bare. I kan altid blive tjekket hen ad vejen, hvis det ikke går efter planen.

Hellere før end senere

Før Malene Jakobsen blev gravid på naturlig vis, havde parret sammen besluttet, at de ville have hjælp til at få børn på en fertilitetsklinik. De nåede også til nogle af de mange samtaler, man skal igennem som par, for at klinikken kan afdække det konkrete problem, og om det er fysisk eller psykisk.
 
”Med os kunne de godt se, at det var et fysisk problem, men vi blev advaret om, at der ville blive gravet mere i vores personlige relationer, når vi nåede videre til anden runde. Jeg havde slet ikke taget stilling til, at jeg skulle forsvare vores parforhold,” siger Kenneth Jakobsen.
 
”Tænk at skulle sidde foran fremmede mennesker og forsikre dem om, at vi ikke selv er skyld i de forhindringer, vi står overfor. At vi har det godt sammen og vores sexliv er helt okay. Vi var jo lige blevet gift.”
 
I dag er Malenes babybule ikke til at overse. Hun er seks måneder henne, og i en alder af 27 år er hun fire år yngre end gennemsnittet for førstegangsfødende i København. Det er et faktum, at kvinder får sværere ved at få børn, jo længere de venter.

FB6A7521 copy.jpgSelvom vi mest snakker om ’kvindens biologiske ur’, er det helt misforstået, at mænds alder er irrelevant. Mænds sædkvalitet daler løbende. Det betyder både, at mænd med alderen får sværere ved at gøre kvinder gravide, ligesom chancerne for en abort stiger.
 
Velvidende, at alderen blot komplicerer den allerede svære proces, har Malene og Kenneth besluttet, at de går i gang med at arbejde på barn nummer to, med det samme Malene har født.
 
”Hvor mange, vi vil have, afhænger af, hvor spændende den første er, he he. Nej, vi kommer begge fra familier med søskende, så vi vil også gerne have flere. To, tre eller flere. Vi ved jo, at vi har fysiske udfordringer, så vi har absolut ikke lyst til at modarbejde vores chancer for endnu et barn,” siger Kenneth Jakobsen.
 
I denne uge sætter Københavns Kommune fokus på mænds sædkvalitet og fertilitetsproblemer. Læs mere om kampagnen på spillerdinsæd.dk.

Det kan du selv gøre for sædkvaliteten

Spis sundt og dyrk motion. Forskning tyder på, at mænd med en usund og inaktiv livsstil hyppigere har dårlig sædkvalitet end andre.

Sov nok. Manglende søvn kan påvirke sædkvaliteten negativt.

Stop med at ryge. Tobak er usundt for sædcellerne, somvel som for resten af kroppen.

Hold desuden igen med alkohol. Alkohol sløver sædcellerne, og det har en effekt fra helt ned til fem genstande om ugen.