Ens egen sommerdag kan hurtig komme til at blegne, når den bliver målt op med de hundredvis af flotte, farverige, fliter-manipulerede fotos, der strømmer gennem ens feed. En ny britisk undersøgelse blandt de 14-24 fortæller da også, at de største sociale medier er med til at øge deres angst og forskrue forholdet til deres krop.
Det er den uafhængige britiske organisation The Royal Society for Public Health and the charity Young Health Movement, der har spurgt 1.500 unge britere om deres forhold til de sociale medier. De blev spurgt om at vurdere de enkelte mediers effekt på 14 områder som angst, depression, søvn, mobning og ’FoMo’ (Fear of Misssing Out).
Her kom Instagram ind på en negativ førsteplads, hvor den blev vurderet til at skade ens kropsbillede, øge ens FoMo og have en skadelig effekt på søvnen. Til gengæld fik den positiv bedømmelse, når det gælder opbygning af identitet, fællesskab og mulighed for at udtrykke sig.
LÆS OGSÅ: 6 irriterende trends på Instagram, som mænd også er skyldige i
På en negativ andenplads kommer den nye frække dreng i klassen, Snapchat. Her slog det især ud på blandt andet mobning.
Det største medie af dem alle, Facebook, får en midterplacering, hvor negative ting som mobning scorer højt sammen med dets skadelige virkning på søvnen. På den positive front fortalte de unge i undersøgelsen, at det var godt for følelsesmæssig støtte og fællesskabs-opbygning.
Twitter kommer ind som nummer fire med mange af de samme negative virkninger som Facebook heriblandt mobning.
Youtube er duksedrengen i denne undersøgelse, hvor det som det eneste medie havde en mere positiv end negativ bedømmelse.
Som konklusion foreslår organisationen en række tiltag, som skal mindske de negative konsekvenser ved de sociale medier. Blandt andet kunne man lægge et vandmærke ind på billeder, der er blevet manipuleret og behandlet. De så også gerne, at man fik en pop-up-besked, når man havde været for lang tid på et medie.
Se mere her, hvad nogle af de unge siger om de sociale medier: