Læsø er et veritabelt spisekammer med friske fisk, jomfruhummere, sorthummere, krabber, krebs, nye grøntsager, svampe, strandurter og bær.Se hvad kokken Rasmus Seier får ud af Læsøs mange lyksagligheder her...
Afliv krebsene ved at dyppe dem 3-4 ad gangen i en gryde med spilkogende vand. Hold dem i det kogende vand i 1 lille minut, og tag dem op. Når de alle er aflivet, overføres de til en spilkogende lage og koger i denne i 5 minutter, hvorefter der slukkes for gryden, og krebsene får lov til at køle ned i lagen. De skal helst stå og trække på komfuret et par timer, inden de skal spises, det fremmer kun smagen. Servér dem helt traditionelt med dild, citroner, klassisk mayonnaise og hvidt brød. Og brændevin!
5 l vand
Annonse
3 skærme krondild
1 dl groft salt
1 spsk. sukker
4 sorte peberkorn
Alle ingredienser koges op til en lage. Lad den koge igennem i 10 minutter før brug.
Tip: 6 krebs pr. person er minimum – disk endelig op med flere, hvis pengepungen (eller nattens fangst) tillader! Og de skal selvfølgelig være levende, når man går i gang med tilberedningen.
4 helleflynderfileter m. skind
Smør
Læsø Sydesalt
500 g små tomater
Annonse
Hvidvinseddike
Bedst mulige olivenolie
500 g hestebønner
Små gulerødder
Gnid helleflynderen ind i smør og krydr godt med salt. Snit tomaterne i top og bund, skold dem 5 sekunder i kogende vand, og køl dem i isvand. Flå skindet af, og marinér tomaterne med lidt salt, hvidvinseddike og olivenolie. Skær gulerødderne helt tyndt. ’ Bræk bønnerne ud af bælgene, og tag dem ud af hinderne. Sautér dem i lidt smør i 1 minut, og vend dem med tomater og gulerødder. Sæt til side, men ikke på køl. Bag fisken med skindsiden opad i en 150 grader varm ovn i ca. 5 minutter. Den er klar, når skindet kan trækkes af uden for meget besvær. Lad fisken køle lidt af, og servér den lun med tomatbønnesalaten og en ramsløgsmayo og top med syltede ramsløgskapers – se nedenfor.
Tip: Lad tomaterne være af forskellig sort og farve, det ser skønt ud.
100 g ramsløg
100 g bredbladet persille
Neutral olie
4 past. æggeblommer
Annonse
1½ dl hvidvinseddike
Salt
2 tsk. dijonsennep
2 spsk. citronsaft
Læsø Sydesalt
Peber
Skyl og aftør ramsløg og persille. Pluk sidstnævnte, grofthak begge og fyld en blender næsten helt op med dem. Fyld blenderen to tredjedele op med olie og kør, til olien begynder at blive varm. Lad olien trække til dagen efter, og sigt den så gennem et klæde. Lav nu en traditionel mayonnaise med den grønne ramsløgsolie af resten af ingredienserne. Smag på den undervejs – bliver den for stærk, så spæd med mere neutral olie, og smag selvfølgelig til til slut.
__________
De syltede ramsløgskapers laves af de små frugtkapsler, der sidder tilbage på ramsløgene, når de afblomstrer i maj/juni. Vask frugtkapslerne, og salt dem i min. et par dage, skyl dem så rene igen og overhæld med en syltelage – uden salt. Opbevaret ordentligt har de meget lang holdbarhed. Medmindre man spiser dem!Hvide asparges med jomfruhummer & æggeblomme
8 hvide asparges
Annonse
12 jomfruhummere
4 æggeblommer
150 g kantareller
100 g smør
2 spsk. honning
1 spsk. citronsaft
Vand
Læsø Sydesalt
Peber
Olie til stegning
Annonse
Dild
Skræl de hvide asparges, og knæk de træede bunde af. Pil jomfruhummerne, og fjern den sorte streng. Læg æggeblommerne i 60 grader varmt vand. Rengør kantarellerne. Glasér aspargesene møre i smør, honning, citronsaft og vand.
Tag dem op og drys med salt og et skud friskkværnet sort peber. Glaseringen spædes eventuelt op med lidt mere vand, og smag så til med mere salt og citron. Steg jomfruhummerne i olie på ryggen ved høj varme, til de har fået en flot mørkebrun farve. Vend dem kort, og tag dem af. Steg kantarellerne kort i den stadig varme olie, ryst dem med en klat smør og krydr med salt og peber. Anret med 1 lun æggeblomme til hver plus plukket dild.Porchetta af svinebryst
3 kg svinebryst
Salt
Peber
Krydderblanding – se nedenfor
2 løg
½ hvidløg
2 gulerødder
Annonse
Smør til stegning
Hvidvin
Udstyr: kødsnor
Udben svinebrystet eller få evt. din slagter til det, og husk at få benene med hjem, de kan altid bruges til en omgang ’gode ben’. Rul brystet ud og krydr meget gavmildt med salt og friskkværnet sort peber på indersiden, dvs. den side, hvor benene sad. Smør kødet på indersiden med en krydderblanding, det tykkeste lag skal være i den ende, hvor det mørkeste kød sidder. Rul nu brystet sammen som en stor roulade med krydderblandingen indvendig, og bind rullestegen stramt sammen til slut. Krydr med salt og peber på ydersiden. Pil og hak løg og hvidløgsfed, skræl gulerødderne, og skær dem i mindre stykker. Brun nu porchettaen godt på alle sider i smør.
Tag porchettaen op, og svits nu løg, hvidløg og gulerødder i samme gryde. Kom porchettaen tilbage, og overhæld med hvidvin. Kom alt over i en ovnfast fad eller gryde der kan gå i ovnen og som har låg. Sæt i ovnen ved 150 grader i ca. 2 timer. Porchettaen er klar, når kødet begynder at give efter, hvis man trykker lidt hårdt på det. Tag porchettaen op, sigt braiserelagen, reducér og smag til.
Tip: Stegen kan serveres med det samme, men bliver meget bedre, hvis man lader den trække min. 1 times tid eller til dagen efter, for derefter at smøre den ind i olivenolie og varme den op i en 225 grader varm ovn – eller endnu bedre på eller i en varm grill. Hæld citronsaft over den, når den er færdig, dvs. letbranket og meget velduftende, og servér stegeskyen til. Og så kører det selvfølgelig fantastisk godt med tilbehør af nye danske kartofler og måske en grøn salat. Eller bare lidt brød til at søbe skyen op med.
__________
4 fed hvidløg
4 store kviste rosmarin
4 store kviste timian
4 kviste salvie
2 øko-citroner
3-6 tørre chilier
2 rødløg
Lav en krydderblanding af finthakket hvidløg, hakket rosmarin timian og salvie, fintreven citronskal, knuste chilier samt fintrevne rødløg.
Tip: De tørre chilier skal være af typen peperoncini.Focaccia med kantareller & læsø-skinke
25 g gær
3 dl vand
2 spsk. olivenolie
400 g mel tipo 00
100 g grov durummel
½ tsk. salt
Opløs gæren i vandet og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt i 10 minutter, til dejen er blød og smidig. Stil til hævning til dobbeltstørrelse. Slå så dejen ned og rul fladt ud, til den er 1 cm tyk. Pensl med olivenolie og tryk små fordybninger ned i den med fingrene. Kom fyld på.
Tip: Anden god tørret skinke end Læsø-skinke kan selvfølgelig bruges. Olivenolien, især den, der skal hældes over focacciaen, efter den er bagt, skal være den bedst mulige – enkel mad som denne ret kræver som bekendt sublime råvarer for at komme helt op og ringe.
Kantareller
Olivenolie
Læsø Sydesalt
Saltede syltede Læsø-løg
Læsø-skinke
Parmigiano Reggiano
Rens kantarellerne, og vend dem med olie og salt. Fordel kantareller og de saltede syltede løg over brødet. Bag focacciaen i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter. Overhæld med mere olivenolie, mens focacciaen stadig er varm, og pynt med skiver af skinke og flager af ost. Sæt på bordet i hel figur til at skære af eller som her i mindre stykker.Læsø-rødgrød med vaniljeflødeis
2 kg sæsonens frugt
250 g rørsukker
Vask og gør frugten i stand. Kog rabarberne med de grimmeste bær, så det udgør ca. 1 kg, med sukkeret i 10 minutter, skum af og stil til afkøling. Vend resten af bærrene i, når grøden har nået stuetemperatur. Servér rødgrøden med en kugle vaniljeflødeis på.
Tip: Sæsonens frugt kan dels være rabarber, dels diverse bær – jordbær, skovjordbær, hindbær, solbær, ribs, brombær, stikkelsbær og blåbær. Brug endelig flere vaniljestænger, end der er brugt her, det smager kun godt!
2 vaniljestænger
1 l piskefløde
200 g rørsukker
12 past. æggeblommer
Udstyr: ismaskine
Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Varm stængerne og kornene op i fløden til lige under kogepunktet. Pisk sukker og æggeblommer sammen og legér med den varme vaniljefløde. Kør på ismaskine.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.