Sådan laver du en ægte britisk cottage pie

En shepherd’s pie er med lam (eller får), mens en cottage pie er med oksekød (eller kalv). Her kommer den i en luksuriøs udgave med smatmørt oksekød braiseret i brown ale og dækket med en smørtung kartoffelmos.

Sådan laver du en ægte britisk cottage pie
Offentliggjort

Ingredienser

Kød & sauce

  • 1 kg oksebov
  • Salt og sort peber
  • 75 g hvedemel
  • 2 løg
  • 25 g smør
  • 4-5 kviste timian
  • 2 laurbærblade
  • 50 cl brown ale
  • 4 spsk. HP-sauce

Kartoffelmos

  • 800 g kartofler
  • 150 g smør
  • 1½ dl sødmælk
  • Salt og hvid peber
  • 1 knsp. revet muskatnød

Fremgangsmåde

Kød & sauce

  1. Skær kødet i grove tern, og krydr det med salt og peber.
  2. Vend det i mel, og drys overskydende mel fra. 
  3. Skær løg i tynde strimler.
  4. Smelt smørret i en gryde, og brun kødet godt på alle sider. Tag det op af gryden, og læg til side.
  5. Tilsæt løgene sammen med timian og laurbærblade, og steg i 5-6 minutter, til løgene begynder at tage farve.
  6. Kom kødet tilbage i gryden, og hæld øl og HP-sauce over. 
  7. Kom låg på, og lad retten simre i 2-3 timer, til kødet er helt mørt
  8. Tjek undervejs, om der mangler væske, og tilsæt i så fald lidt vand. Der skal være noget sauce omkring kødet.

Kartoffelmos

  1. Skræl kartoflerne, og kog dem helt møre i usaltet vand. 
  2. Smelt smørret i en gryde sammen med mælk. 
  3. Mos kartoflerne, og bland dem sammen med smør og mælk til en lind mos.
  4. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød. 
  5. Fordel mosen over kød og sauce. Brug evt. en sprøjtepose til at lave små toppe.
  6. Gratinér retten i 10 minutter ved 220 grader.

TIP: Du kan også lave hele retten klar flere timer før uden at gratinere den og blot varme den op i ovnen inden servering.