Du har spist is forkert hele livet: Få ismandens fem hemmeligheder til at spise is korrekt

Ifølge Anders Eibye Hansen, medejer og fjerde generation i ismejeriet Hansens, begår danskerne nogle basale fejl, når de mæsker sig i koldt, sødet flødemasse gennem sommermånederne. Her er hans fem råd til at forløse isens potentiale.

Du har spist is forkert hele livet: Få ismandens fem hemmeligheder til at spise is korrekt
Offentliggjort

Du gør det, jeg gør det, vi gør det alle sammen: Tager isen direkte fra fryseren og går i krig, mens den stadig er tandknækkende hård.

Det er en fejl.

I hvert fald ifølge is-entusiast og fjerde generation i ismejeriet Hansens, Anders Eibye Hansen, der har brugt det meste af sit voksenliv på at forstå, hvordan is kan forbedres.

Her deler han sine bedste råd til, hvordan du gør is til sommerens vigtigste (og mest undervurderede) luksus.

Temperér isen

Størst af alle de fejl, som vi danskere er skyldige i, er at spise isen, mens den er for kold. Det er ærgerligt, mener Anders Eibye Hansen, da smagen på den måde ikke træder tydeligt frem. I stedet skal man tage isen ud af fryseren 20-25 minutter, før man vil spise den, eller putte den i køleskabet 1-2 timer før for at få en mere ensartet optøning. På den måde smager isen bedst, og konsistensen er blødere og mere cremet.

Kombinér sorbet og flødeis

Det kommer måske ikke bag på nogen, at man skal kombinere forskellige smage – umami, du ved. Men er du ligesom mig og kun vælger chokoladesmage, når du køber is, er dette råd til dig: Hvis du kombinerer flødeis og sorbet, løfter begge smage sig angiveligt til nye højder. For eksempel elsker Anders Eibye Hansen chokoladeflødeis med hindbærsorbet eller vaniljeis med citronsorbet. Den fyldige flødesmag går godt i spænd med den friske syrlighed, fortæller han.

Udnyt sæsonen

Sommeren er en overdådig buffet af gode råvarer. Brug rabarber og bær, som topper i sommermånederne, eller overskydende frugt til en hurtig kompot, og server det til vaniljeis. Top eventuelt med hakkede nødder eller granola for ekstra bid.

Et skvæt bobler

Der er nogle ting i denne verden, der ikke burde fungere, men som alligevel gør det: satellitforbindelser, flyvemaskiner, kameralinser og Nicolas Cage som skuespiller. Det samme gør sig gældende med mousserende vin og is, også kaldet en float. Sommerens måske nemmeste dessert. Prøv fx med en kugle frugtsorbet, eventuelt mango eller hyldeblomst, og top med prosecco.

Ismandens hemmelighed

Ismandens prik over i'et er, trommehvirvel: Vaniljeis med koldskål. I Anders Eibye Hansens barndom var netop denne kombination et af sommerens helt store højdepunkter. Først som voksen opdagede han, at det ikke var den måde, den almindelige dansker spiste koldskål på. Men stol på ham. Smid en kugle vaniljeis i din koldskål, top med kammerjunkere, og forsvind hen i en sommerdrøm.