Du gør det, jeg gør det, vi gør det alle sammen: Tager isen direkte fra fryseren og går i krig, mens den stadig er tandknækkende hård.
Det er en fejl.
I hvert fald ifølge is-entusiast og fjerde generation i ismejeriet Hansens, Anders Eibye Hansen, der har brugt det meste af sit voksenliv på at forstå, hvordan is kan forbedres.
Her deler han sine bedste råd til, hvordan du gør is til sommerens vigtigste (og mest undervurderede) luksus.
Temperér isen
Størst af alle de fejl, som vi danskere er skyldige i, er at spise isen, mens den er for kold. Det er ærgerligt, mener Anders Eibye Hansen, da smagen på den måde ikke træder tydeligt frem. I stedet skal man tage isen ud af fryseren 20-25 minutter, før man vil spise den, eller putte den i køleskabet 1-2 timer før for at få en mere ensartet optøning. På den måde smager isen bedst, og konsistensen er blødere og mere cremet.
Kombinér sorbet og flødeis
Det kommer måske ikke bag på nogen, at man skal kombinere forskellige
smage – umami, du ved. Men er du ligesom mig og kun vælger chokoladesmage, når
du køber is, er dette råd til dig: Hvis du kombinerer flødeis og sorbet, løfter
begge smage sig angiveligt til nye højder. For eksempel elsker Anders Eibye
Hansen chokoladeflødeis med hindbærsorbet eller vaniljeis med citronsorbet. Den
fyldige flødesmag går godt i spænd med den friske syrlighed, fortæller han.
Udnyt sæsonen
Sommeren er en overdådig buffet af gode råvarer. Brug rabarber
og bær, som topper i sommermånederne, eller overskydende frugt til en hurtig kompot, og server
det til vaniljeis. Top eventuelt med hakkede nødder eller granola for ekstra
bid.
Et skvæt bobler
Der er nogle ting i denne verden, der ikke burde fungere,
men som alligevel gør det: satellitforbindelser, flyvemaskiner, kameralinser og Nicolas Cage som skuespiller.
Det samme gør sig gældende med mousserende vin og is, også kaldet en float.
Sommerens måske nemmeste dessert. Prøv fx med en kugle frugtsorbet, eventuelt mango
eller hyldeblomst, og top med prosecco.
Ismandens hemmelighed
Ismandens prik over i'et er, trommehvirvel: Vaniljeis med koldskål. I Anders Eibye Hansens barndom var netop
denne kombination et af sommerens helt store højdepunkter. Først som voksen opdagede
han, at det ikke var den måde, den almindelige dansker spiste
koldskål på. Men stol på ham. Smid en kugle vaniljeis i din koldskål, top med
kammerjunkere, og forsvind hen i en sommerdrøm.