Foto: Lasse Haandbæk Baylund

Sådan griller du den perfekte T-bonesteak

T-bonesteaken er rå og fornem på samme tid. Udskæringen, der består af tyndsteg og mørbrad, er mør at tygge og holder sig saftig på grillen takket være rygbenet i midten. Smagen er stor, og det er en særlig glæde at gnave benet for de sidste og allerrødeste kødsmuler. Servér en bøf pr. person. I princippet behøver den ikke andet tilbehør end et godt glas vin.

LÆS OGSÅ: Dette simple og overraskende trick er vejen til møre bøffer

4 personer

• 4 steaks a 500 g
• 100 g parmesan, gerne lagret i 30 måneder eller mere
• 50 g rucola, skyllet og afdryppet

1. Gnid bøfferne med salt og peber på begge sider. Pensl med olivenolie.

2. Når kullene ikke længere ryger, kan du stege bøfferne. Hvis du har plads på din grill, kan det være en god idé at have et område, hvor der er mindre kul og dermed varme, hvor du kan lægge bøfferne, hvis du synes, varmen bliver for kraftig under kødet.

3. Steg bøfferne på begge sider, indtil de har den stegning, du ønsker (vil du ikke nok lade være at gennemstege dem?). Tag dem af. Krydr igen med salt og sort peber. Lad dem hvile i fem minutter. Garner med rucola og parmesanflager – brug en kartoffelskræller til at lave tynde spåner.



Tip: Grillning/Stegning af kød


Der er ikke noget vidundertip til at stege din bøf perfekt. Det er noget, man mestrer bedre og bedre, jo flere man steger. Men det er en god idé at vænne sig til at bruge fingrene til at mærke på kødet, hvor stegt det er. Groft sagt føles en rød bøf blød og eftergivende, mens medium føles mere fjedrende og saftspændt – som et ungpigebryst, siger lumre, nostalgiske kokke – og gennemstegt er decideret fast. De finere detaljer derimellem kommer med øvelsen.

Hvile: Det er vigtigt, at dit kød hviler efter stegning, så saften kan fordele sig ordentligt i kødfibrene i stedet for at sive ud, lige så snart du skærer i den. Lad den ligge i hvert fald fem minutter, efter at du har stegt bøffen. Den skal nok holde sig varm.



Andre kødtyper, der er gode på grillen: 

At grille er for så vidt en tørstegning. Det fungerer derfor bedst, hvis der er noget fedt på kødet: Kyllingeoverlår, nakkefilet, svinekotelet, spareribs, lammebryst, lammeculotte, lammekotelet, ribeye, T-bone, hakkebøf med en god fedtprocent og, naturligvis, pølser kommer virkelig til deres ret på grill.

De bedste fisk på grill er de typer, der har et skind, der bliver sprødt under stegningen, og som samtidig, hvis det er blevet behørigt penslet med olie, forhindrer fisken i at brænde fast. Makrel er et udsøgt valg, men multe, kulmule og knurhane er også ualmindelig lækre. 

LÆS OGSÅ: Forskerne har lige fundet en sjette smag

LÆS OGSÅ: Sådan laver du det bedste tilbehør til den ultimative burger

LÆS OGSÅ: Det bedste grill-grej til sommeren

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter, Hovedret og Mad