PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Her er Roskilde Festivals mest skraldede camps: ”Det er en del af stemningen”
Roskilde Festivalen er halvvejs, men nogle af lejrene er allerede godt smadret. Her er det Camp G-punkt.

Her er Roskilde Festivals mest skraldede camps: ”Det er en del af stemningen”

Musik, lunkne bajere og skrald. Masser af skrald. På Roskilde Festival er hygiejnestandarden lavere end ude i civilisationen, og allerede nu ligger der affald alle andre steder end i skraldespandene på campingområdet. Men hvordan formår man at tilsvine sin camp på så kort tid? Vi har besøgt nogle af de mest uhumske lejre for at finde svaret.

Nogle sætter en ære i at holde sit campingområde rent og ryddeligt, så øldåser og tomme chipsposer ikke hober sig op udenfor teltene, men det er bestemt ikke alle, der er så hys med rengøringen. Nogle camps fremstår endda så ramponerede, at man ikke helt kan begribe, hvad der er sket, siden så meget skrald kan samles ét sted. Ens OCD kan få et chok under disse forhold.

Vi har været forbi fem af de ekstraordinært skraldede camps for at få en forklaring. Nogle fortæller, at de knapt nok ænser affaldet efter et par dage, mens andre påstår, at de nærmest trives i rodet, fordi det er en naturlig del af festival-frisindet at indhylle græsset i vodka og bruge jorden som skraldespand.

Mathias Månsson, 18 år, Camp Karsten (L)

”Jeg synes jo, at vores camp ser skidegodt ud, det er bare dig, der har dårlig smag. Men altså, en del af rodet er kommet, fordi folk smider deres skrald ind til os. Vi har prøvet at få vores pavillon til at blive, hvor den er ved at lave huller i den, men det lader sgu ikke helt til, at det virker.

Tidligere i dag stjal vi også et langt advarselsbånd her i camp-området, fordi vi tænkte, at vi kunne lave en væg, som ville skærme os for blæsten. Det var bare lidt sværere, end vi havde troet. Nu hænger det ud over det hele, fordi der er så meget vind.

Camp Karsten_7806.jpg

Camp Karsten_7812.jpg

Camp Karsten_7736.jpg

Vi får nye skraldeposer senere, og vi har overvejet, om vi skulle rydde op, men det kommer sgu nok ikke til at ske. Jeg synes, at det er fint at bo lidt skraldet, for vi er på Ros, og der er ingen regler på Ros. Vi kommer alle fra Hundested, som er sådan en god, ren by. Man må ikke rode i Hundested, så der opfører vi os pænt. Men når vi kommer herhen, skal vi have al galskaben ud af kroppen. Vi kommer for at være stive i øl og vodkashots, så oprydningen må vente, til vi smutter igen.”

Jonas Christensen og Christian Steffen, 18 år, Camp Ølbong (L)

Christian: ”Vi har drukket en masse bajere, taget en masse ølbongs, og når vi står med skrald, der egentlig skal smides ud, så smider vi det bare på jorden i stedet, og der er ingen, der gider rydde det op. Men vi har dog grænser. Makreldåserne, de skal ikke ligge herinde. De kommer ud på den anden side af campen. Men jeg synes næsten, at skraldet er en del af stemningen. Hvis her ikke er rodet, er det ikke ligeså fedt, for man giver ikke slip på samme måde. Vi skal se Travis Scott og Bob Dylan, men bortset fra det, så er vi er her mest for at feste i campen, også selv om her er skrald overalt.”

IMG_7859.jpg

IMG_7837.jpg

Jonas: ”Lige nu er vores camp faktisk pæn. Tidligere var det meget værre. Der havde vi en helt smadret pavillon, men den er fløjet væk nu. Så er nogle af vores telte også gået i stykker, så dem har vi bare smidt bag os. Men vi har det faktisk fint nok med at bo i rodet, for vi er her faktisk ikke så meget. Vi er for det meste rundt i andre camps og fester der, og så er vi jo på festival. Så må man bare leve med, at det er mere beskidt og frit. Jeg startede dagen kl. 9.30 i morges med at tage en ølbong, som var en blanding af øl og guacamole, der havde stået natten over. Det var fucking klamt, men det er jo det, der er pissefedt ved at være her. Der er ingen regler. ”

Aleksander Holm, 17 år, Camp Psykisk Mentalt Store Patter (G)

”Vi havde egentlig sat to pavilloner op, men fordi det blæser, er de gået helt i stykker. Vinden bærer også en masse skrald ind til os. Så har vi desuden været slemme til at smide rester fra det, vi spiser, tomme flasker og dåser ind i midten af campen.
  Store patter_7871.jpg

Store patter_7911.jpg

Vi venter lidt på, at der kommer nogen og samler det op for os, for vi kommer nok ikke til det selv. Vi har haft ret let ved at vænne os til det, for vi vågner i skrald og går i seng i skrald, og vi går alligevel heller ikke i bad hver dag, så vi er jo ikke selv uden videre lækre at se på. Vi har dog nogle skraldeposer med, så vi kan tage det værste, hvis vi får piger på besøg. Ikke at det er mit ønske at rydde op, men jeg tager nogle gange en runde. Men jeg er her for at have det godt med mine venner og høre noget musik fra Travis Scott, Cardi B, Bob Dylan og Skepta, så alt det praktiske må komme i anden række.”

Sara Ørsted, 16 år, Camp Rye (E)

”Vi er en kæmpestor camp med 110 personer, så det kræver en del at holde så stort et område rent, når der hele tiden bliver hygget med ølbowling og beerpong. Vi har også købt ind til masser af drinks, så i aftes inviterede vi alle vores venner herhen til drinks og fest, og så er det klart at her er blevet klamt.

Camp Rye_7935.jpg

Men vi havde ellers helt vildt godt styr på det første dag med fem pavilloner, men da det begyndte at storme, røg det hele væk. Vi startede med 50 campingstole, men nu har vi kun 10. Så blev vi enige om, at den bedste løsning var at drikke.

Camp Rye_7940.jpg

 Grunden til, at der ligger tundåser over det hele, er, at vi havde købt over 200 dåser, så der var til hele campen, men det er endt med, at de er blevet trampet på og kastet med. Jeg indrømmer gerne, at det er ret trashet, men det er også lidt hyggeligt. Vi er her for fællesskabet, og selvom vores camp ikke er ren, så er der altid nogen, man kan feste med. Og så er det bedre end sidste år. Der tilhørte jeg en camp, der var så ulækker, at TV2 kårede den som Roskildes mest uhumske lejr. ”

Alexander Liedecke, 18 år, Camp G-Punktet (G)

”Jamen, vi smider jo alt muligt på jorden og roder over det hele, fordi vi er fulde hele tiden. Vi er her mest for at pleje sammenholdet i drengegruppen, og det gør vi ved at drikke. Når jeg har drukket en øl, så smider jeg bare dåsen. Alle de ødelagte campingstole har vi smidt til side, og så ligger de dér og flyder.

G-punkt_7981.jpg

G-punkt_8006.jpg

Det er som om, at der går ti minutter, fra jeg har sat mig i en stol, til den går i stykker, og så er vi i campen blevet enige om, at på Roskilde, der smider vi lortet. Vores pavillon er gået i stykker og mange af vores telte er helt flade. Så må folk jo sove i dem alligevel. Egentlig har vi en skraldespand, som vi stjal den første dag hernede, så vi kunne have det lidt ryddeligt i campen, og vi har faktisk også ordnet lidt her til morgen. Så tro det eller ej, her har set endnu værre ud. Måske skal vi også til at have ryddet rigtigt op. Det må blive i morgen. ”