Siden lanceringen har Dell XPS 13 været en af de mest oplagte fristelser inden for ultralette bærbare – de såkaldte ultrabooks. Kun et enkelt kritikpunkt er gået igen hos anmelderne, og det er rettet i den nye 2019-udgave. Hvilket efterlader vores anmelder med et sjældent luksusproblem: Kan man overhovedet finde noget at brokke sig over?

Grundformen er stadig overrumplende kompakt. Det er lykkedes Dell at pakke en 13,3-tommer bærbar ned i et format, der normalt er reserveret bærbare med langt mindre skærm. Hemmeligheden er den såkaldte InfinityEdge-skærm, hvor billedet går næsten helt ud til kanten. Computeren måler bare 30 x 20 centimeter, og den kileformede profil skrumper fra 1,2 til 0,8 centimeter. Vægten er nede på godt 1,2 kilo. Du samler den let op med det yderste af fingrene, og den finder plads på selv de trangeste flyborde.

Designet er enkelt og eksklusivt med aluminium yderst og kulfiber på indersiden, som giver et lunt og blødt underlag til håndleddene. Trods to forskellige materialer virker computeren helstøbt. Her er intet, der giver sig eller knirker. Den store pegeplade har glasagtig overflade med sprødt klikkende knapper, og den runde tænd/sluk-knap skjuler en effektiv fingeraftrykslæser.

Tasterne er den flade type med kort vandring, men de er ikke nær så ’døde’ som i de nye Mac-modeller. Denne anmelder foretrækker den dybere fingerspitzgefühl, som især kendes fra Thinkpad-serien, men Dell rammer et kompromis, som vil stille de fleste tilfreds. Og der er naturligvis lys i tasterne.

dell main.jpg

Skærmen har blank overflade, som altid giver risiko for spejlinger, men takket være den imponerende lysstyrke kan man alligevel bruge computeren i dagslys. Den testede model har 4K-opløsning (3840 x 2160), som giver ekstrem skarphed i denne skærmstørrelse. Farverne funkler, og det brede 16:9-format er perfekt til film. Til websider og tekstbehandling havde et højere format dog givet større overblik og arbejdsrum. Skærmen i denne variant er berøringsfølsom, hvilket jo er en stor gevinst i Windows.

XPS 13 fås med et bredt udvalg af Intel-processorer. Testmodellen har teknik fra øverste hylde med ottende generations i7-CPU, 16 GB RAM og SSD-lager på 512 GB (kan opgraderes). Computeren bliver varm, når den presses, og suset fra de indbyggede vifter er hørbart, men det bliver ikke ubehageligt. Grafikken er Intels integrerede, så selv om computeren er kvik, er den ikke til krævende spil. Med mindre du tilslutter et eksternt grafikkort til et af de to Thunderbolt 3/USB-C stik, der også kan bruges til opladning.

På modsatte kant sidder et tredje stik til USB-C, en MicroSD-kortlæser og et stik til hovedtelefoner, når indholdet fortjener bedre lyd end fra de indbyggede mikrohøjttalere. Skal du bruge HDMI til præsentationen, eller bare et gammeldags USB-stik, må du have fat i en adapter. Det er prisen for den ultraslanke profil.

En betænksom bonus er den lille knap med fem dioder på venstre kant, som viser batteriniveauet, også når computeren er slukket. Ved normal brug klarer du let en hel arbejdsdag uden en stikkontakt. Og hvis du dropper 4K-skærmen til fordel for en almindelig HD-model, får du nok mindst et par timer oveni. Dells løfte om helt op til 21 timer fortjener dog en tyk streg under ’op til'.

Og så skal vi jo lige runde den ene forkætrede fadæse, der i årevis har hjemsøgt XPS 13: Det berygtede ’nose-cam’. På grund af de smalle skærmrammer var webkameraet nemlig rykket ned under skærmen, så man blev filmet nedefra – lige op i dobbelthager og næsebor, undertiden med dansende pølsefingre i forgrunden. Til dette års model har Dell udviklet verdens mindste HD-kamera, som er klemt ind på den indlysende plads over skærmen. Vi bryder i lovsang med en let omskrivning af Kingo: ”Min Dell, hvad vil du mer?”

Skal man endelig kritisere, og det skal man, ender vi i subjektive indvendinger, som for mit eget vedkommende gælder de flade taster og det brede skærmformat. Men det er kritikpunkter, andre vil betragte som fordele, og i så fald er dommen klar: Dell XPS 13 anno 2019 er nu i praksis perfekt.

DELL XPS 13 (9380) fra 8.490 kr. Den testede model koster 14.290 kr. www.dell.com