Da Steve McQueen i 1968 troppede op på settet til optagelserne af ’The Thomas Crown Affair’ iført et par Persol 714-solbriller med blåt glas, havde de færreste nok forudset, at brillerne over 40 år efter stadig skulle stå som et af de ultimative symboler på god stil. ’Kongen af cool’ udødeliggjorde mange elementer med sin elegante garderobe, og især Persol nød godt af blåstemplingen fra McQueen.
I en tid med fokus på kvalitet og historie er det ikke så underligt, at vi vender tilbage til klassikerne. På det seneste er det også blevet tilladt, ja, nærmest forventeligt, at mænd udviser mere end blot en smule interesse for det tøj, de bærer. Vigtigst er det, at kvaliteten er høj, og at garderoben udgøres af elementer, der gerne holder mere end blot et par måneder. Skal man skeje en smule ud, kan det foregå på tilbehøret – men her findes der selvfølgelig også klassikere, der har mindst lige så meget historie som de andre elementer i garderoben. En af dem er solbrillerne, og nogle af de eviggrønne af slagsen bliver lavet af Persol.
Annonse
Persol blev grundlagt af den italienske fotograf Giuseppe Ratti i 1917. Ordet Persol kommer af ’per il sole’ – ’for solen’ på italiensk – og oprindeligt tjente Persol primært som sportsbrille for piloter og racerkørere. I dag kendes Persol oftest fra gadebilledet, selv om de også benyttes under mere ekstreme forhold af fx bjergbestigere og af deltagere i løb som Paris-Dakar.
Brillerne fra Persol bliver stadig produceret i Italien og ikke, som tilfældet er det hos mange andre brilleproducenter, i Fjernøsten. De laves af Luxottica, der ejer Persol, i byen Lauriano i Italien. Processen foregår ved håndkraft, og et par acetatbriller er gennem 30 forskellige trin, før de kan sættes på næsen og sikre både stil og beskyttelse mod solen.
Selv om der nok havde været en Steve McQueen uden Persol, er det ikke sikkert, der havde været Persol uden Steve McQueen – i hvert fald ikke i det omfang, vi kender det i dag. Han bar ofte Persol, både privat og på optagelser, og især model 649 kædes i dag automatisk sammen med McQueen. Ud over McQueen har også James Bond i filmene ’Casino Royale’ og ’Die Another Day’ næret kærlighed til de italienske briller, ligesom Bill Murray i ’Lost in Translation’ og Marcello Mastroianni i ’La Dolce Vita’ også bærer Persol.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.