Leder: “Hvad er egentlig limen, der får Danmark til at hænge sammen?”

Det er i hvert fald en institution, vi sammen kan bakke op om trods politisk uenighed, religiøs overbevisning og økonomisk formåen. Landsholdet har vi sammen, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst.

Leder: “Hvad er egentlig limen, der får Danmark til at hænge sammen?”
Offentliggjort

I Danmark lever vi efter nogle love og regler, som de fleste af os overholder hele tiden. Vi har indrettet os på en måde, så der trods forskellige politiske synspunkter er nogenlunde enighed om, hvordan for eksempel arbejdsmarkedet fungerer. Vi kan forvente et vist niveau af velfærd, og det koster en procentsats i skattebetaling. Altså: Danmark er nogenlunde i vater.

Så langt så godt. Så hvad binder os egentlig sammen, når strukturen er på plads?

74,3 procent af os er medlem af Folkekirken, men jeg tør godt påstå, at tallet så noget anderledes ud, hvis Folkekirken var et aktivt tilvalg. Hvornår har du sidst været i kirke, hvis du fraregner jul, bryllup og begravelse? Folkekirken udgør en del af vores selvforståelse. Paradokset er blot, at kirken i hverdagen spiller en meget begrænset rolle.

Til et folketingsvalg, som vi netop har haft, vælger over 3,5 millioner danskere at anvende deres stemmeret. Det er 84,1 procent og den laveste i 30 år – støt faldende siden folketingsvalget i 2011.