Otte rigmænd ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning. Det konkluderede udviklingsorganisationen Oxfam for nylig på baggrund af nye tal.

Tallene chokerede mange med rette, for det vil sige, at en lillebitte håndfuld af mænd ejer det samme som 3,6 milliarder mennesker, der alle falder i kategorien ’den fattigste halvdel af klodens befolkning’.  

Men hvem er disse mænd egentlig, hvorfor er de så rige, og bruger de deres utrolige pengesummer på sig selv eller andre? Bliv introduceret til rigmændene herunder. 

Bill Gates, stifter af Microsoft

En umættelig interesse efter algoritmer og programmering, der begyndte allerede i folkeskolen, endte med at gøre Bill Gates til verdens rigeste mand ad flere omgange.

Da alle andre sad og røg fede i 1975, droppede Gates ud fra Harvard og sammen med kompagnonen Paul Allen, startede han et computersoftware-firma op.

Siden 1987 har hans navn været at finde på Forbes liste over de rigeste mennesker i hele verden. Men det er ikke alle milliarderne, der luner sig på Gates’ egen konto.

Sammen med sin kone Melinda Gates har han en fond, der donerer penge til velgørenhed over hele verden. Pengene fra The Bill & Melinda Foundation går blandt andet til landbrugshjælp i Afrika, bekæmpelse af HIV og aids, biblioteker og støtte til videnskaben

Senest har han blandt andet skudt en milliard amerikanske dollars i en fond, der skal udvikle klimavenlig energi. Efter sigende planlægger Gates-parret på sigt at donere 95 procent af deres formue. Ifølge Forbes er der ikke nogen, der ville være i nærheden af Gates’ formue, hvis ikke han donerede så meget af den til velgørenhed. 

Amancio Ortega, stifter af tøjkæden Zara  

Amancio Ortega er indbegrebet af den klassiske fortælling om en mand, der startede fra bunden og arbejdede sig op. Langt op.

Den spanske milliardær er søn af en sporarbejder, og selv var han ekspedient i en butik, da han og hans daværende kone Rosalia Mera begyndte at lave lingeri og nattøj i deres stue for deres beskedne opsparende forlydende på under 100 amerikanske dollars.

 I 1975 havde foretagende vokset sig til en butik, som parret døbte Zara. Otte år senere fandtes der ni forskellige Zara-butikker rundt omkring i Spanien. I dag findes de overalt i verden. Ortega bruger dårligt nok nogle penge på reklamer, til gengæld vil han være den mest effektive retailkæde i verden.

Da den spanske økonomi bragede mod afgrunden mellem 2009 og 2013, tjente Ortega personligt 39 milliarder amerikanske dollars. Og sidste år slog retail-baronen Bill Gates som verdens rigeste mand. 

Warren Buffett, amerikansk investor

Aktieinvestoren over dem alle er Warren Buffetts uofficielle titel. Den 86-årige mand er ifølge Forbes 72,1 milliarder amerikanske dollars værd, og han har bygget sin formue op omkring sit holdingselskab Berkshire Hathaway. I 15 år i træk lå han som nummer to på Forbes 400-liste, men det stoppede i 2016, da han blev overhalet af Jeff Bezos, der står bag Amazon.

Under det amerikanske præsidentvalg heppede den nøjsomme investor fra Omaha på Hillary Clinton. Efter eget udsagn har Buffett betalt indkomstskat siden 1944, da han var 13 år, og under valget udfordrede han Donald Trump til at offentliggøre sine skatteoplysninger, men det nægtede den nuværende amerikanske præsident.

Aktierne for Buffetts foretagende har aldrig været højere, og hvert år donerer betydelige beløb til velgørende fonde. Blandt andre The Bill & Melinda Foundation, som Buffett forærede 2,9 milliarder amerikanske dollars I Berkshire-aktier sidste år. 

Carlos Slim Helú, ejer af det mexicanske konglomerat Grupo Carso

Carlos Slim Helú er en ægte chef, når det kommer til den mexicanske telekommunikationsindustri. Han ejer blandt andet det mexicanske teleselskab American Movil, og så er han den største aktionær i New York Times. Han ejer omtrent 17 procent af aktierne, og den 76-årige ingeniør er god for 48,7 milliarder amerikanske dollars.

Men Slim Helú er mexicaner, og derfor blev han ramt hårdt, da Donald Trump blev USA’s nye præsident. Faktisk blev han ramt så hårdt, at han endte som ’the biggest dollar loser’ i 2016 på Forbes milliardærliste. Bare fire dage efter valget, faldt hans firmaværdi med fem milliarder dollars.  

Jeff Bezos, stifter af Amazon

Det hele begyndte med en idé om at sælge bøger på internettet. Det var amerikanske Jeff Bezos idé, og han er manden bag onlineforretningen Amazon.

Forretningen har gjort ham til en af verdens rigeste mænd, og i dag sælger Amazon ikke kun bøger, men så godt som alting. Foruden sin passion for onlinesalg, er Bezos også vild med rummet. Og derfor har han naturligvis sit eget rumfirma, der hedder Blue Origin, der arbejder på en genanvendelig rumraket, der kan fragte passagerer.

Bezos har sagt, at Amazon er den første virksomhed nogensinde, der har ramt 100 milliarder amerikanske dollars i årligt salg. Selv er han 69,8 milliarder dollars værd. 

Mark Zuckerberg, stifter af Facebook

Mark Zuckerberg droppede ud fra Harvard, og da han var 19 år gammel i 2004 søsatte han det sociale netværk, der skulle ændre verden og gøre ham selv stinkende rig.

I dag 13 år senere er Facebook så godt som allemandseje, den kun 32-årige amerikaner er 53,5 milliarder amerikanske dollars værd. Men i december 2015 traf han sammen med sin kone Priscilla Chan en beslutning om, at de ville give 99 procent af deres Facebook-aktier væk over deres levetid.  

I september sidste år lovede parret tilmed at donere tre milliarder dollars til sygdomsbekæmpelse verden over. 

Larry Ellison, medstifter af softwarefirmaet Oracle

72-årige Larry Ellison ejer softwaregiganten Oracle, og allerede i 1977 stod han for at bygge databaser for den amerikanske efterretningstjeneste CIA.  I 1986 offentliggjorde han sin softwareteknologi, dagen før Microsoft gjorde det selvsamme.

Hans formue har blandt andet formøblet sig i verdens sjettelængste yacht ’The Rising Sun’, men i 2016 proklamerede Ellison, at han ville donere 200 millioner dollars til University of Southern California med henblik på at lave et forsknings- og behandlingscenter for kræft.

Generelt har han doneret mange penge til forskning inden for sundhedsvæsenet, og det begyndte efter sigende efter cykelstyrt, hvor han Ellison smadrede sin albue og var dybt imponeret over den behandling, han fik af Dr. Michael W. Chapman.

Ifølge Forbes har han doneret 1 procent af sin personlige rigdom til velgørenhed. 

Michael Bloomberg, tidligere borgmester i New York  

Michael Bloomberg er en Wallstreet-mand, der startede med at arbejde i banken Salomon Brothers 1966. Her endte han blandt andet med at blive chef i deres tradingafdeling, og i 1981 var han med til at stifte Bloomberg LP, der med sine finansielle informationssystemer blev en milliardforretning.    

Siden hen har han været borgmester i New York.

I dag er den 74-årige New York’er global ambassadør for the World Health Organization og 41,8 milliarder dollars værd. Bloomberg har doneret omkring fire milliarder dollars til blandt andet at bekæmpe klimaforandringerne og til mere pistolkontrol i USA. 

LÆS OGSÅ: Tre hjemløse viser de ejendele frem, der får dem til at føle sig hjemme

LÆS OGSÅ: IS sætter en million dollars på dansk-kurdisk kvindes hoved

LÆS OGSÅ: Helt skidt har det heller ikke været: Her er 18 gode ting der skete i 2016