Hvis der er noget, man har lært om serier i 2010’erne, så er det, at det er umuligt at se dem alle sammen.

Hvor 2000’erne var et serie-årti, der stadig kunne samle folk foran fjernsynsskærmene på bestemte tidspunkter, så er streamingtjenesterne i det seneste tiår kommet galopperende udenom. Derfor er der heller ikke længere egentlige serier, som alle bare taler om.

Tværtimod er serier i dag noget, som henvender sig ret specifikt til den moderne medieforbruger. Og det er kun godt. For hvor nogle førhen kunne slumre en smule under søndagsunderholdningen på DR, så er denne også blevet skarpere – og mindre omfavnende – på grund af udfordringerne fra alverdens streamingtjenester.

I 2020’erne bliver konkurrencen endnu mere udtalt. TV2 satser massivt på TV2 Play, mens DR netop har målrettet deres app til at være mere streamingorienteret. Og hvad sker der mon ikke, når Disney træder ind på det danske marked med Disney + og tager kampen op imod Netflix, Viaplay og HBO Nordic.

Nå, men for os, der elsker seriernes langstrakte og nuancerede fortælling, er det naturligvis kun en glæde, at alle gerne vil levere god kvalitet, og 2019 har da også glimtet med nye fortælleformer og elegante billeder. Tænk blot på ’Atlanta’ (Viaplay’), ’Russian Doll’ (Netflix) og ’Room 104’ (HBO Nordic) for blot at nævne nogle af de kortere og mere eksperimenterende af slagsen.

Men så er der også de serier, som undertiden ikke får nok opmærksomhed, fordi der er så meget andet. Juleferien vil derfor være oplagt til at få set dem. Her er fire af de bedste, som du (måske) ikke har fået binget endnu.

32

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag har lavet 2010’ernes sjoveste og mest vellykkede danske dramady-serie. I den fjerde sæson – de tre første hed ’29’, ’30’ og ’31’ – bliver emnerne mere tungsindige, eftersom voksenlivet ikke længere nøjes med at banke på døren, men rent faktisk er trådt inden for. Det betyder dog ikke, at seriens lette tone forsvinder.

Faktisk er ambitionerne kun blevet endnu større, og ’32’ beviser, at vi i Danmark sagtens kan hamle op med de engelsksprogede lande, når det handler om at komprimere livets store tematikker til en bouillonterning af smil og eftertænksomhed.

Alle afsnit kan streames på Xee fra 1. januar

Top Boy

Er man bare det mindste interesseret i narkohandler og hårde gutter, kan man få dem med bred London-accent i ’Top Boy’. Det er selveste Drake, der har produceret, efter at serien ellers oprindeligt kun fik to sæsoner, men altså nu er blevet udvidet til en tredje omgang.

Universet er mørkt og benhårdt, men der er alligevel et lille håb midt i det hele, fordi nuancerne i rollerne konstant får lov til at titte frem. Samtidig har de unge både visioner og drømme. At man så kan stille store spørgsmålstegn ved måden, de forsøger at komme frem i verden på, er en helt anden snak.

Kan streames på Netflix

Elsk mig

Det er sjældent, vi i Danmark bliver præsenteret for svensk serie-kvalitet. Men det er ’Elsk mig’. Serien nikker undervejs til klassiske romantiske komedier, men den er nu i den grad sin egen, fordi serieskaber og hovedrolleindehaver Josephine Bornebusch formår at kreere et både pessimistisk og kærligt blik på den måde, moderne mennesker mødes.

Sommetider omfavnes vores nutid med masser af elegante og sjove sidehistorier, mens der andre gange stikkes gedigne lussinger til Tinder-generationen på en virkelig underholdende måde.

Kan streames på Viaplay

Years and Years

Hvis du er glad for ’Black Mirror’, så vil denne britiske dystopi uden tvivl tage en vis legemsdel på dig. Vi starter i 2019 og fortsætter mere end et årti frem. Effektivt skræmmende digtes der videre på ting, vi kender i dag, men som mange stadig forsøger at fortrænge.

Klimaforandringer, handelskrig, Brexit, populisme og andre småting. Især Emma Thompsons politiker, der lever højt på at være en del af ”folket”, fordi hun siger tingene ligeud, er suverænt turneret, og helt generelt er det på en storpolitisk måde dybt underholdende og ualmindeligt skræmmende at se de seks afsnit.

Kan streames på HBO Nordic