I århundreder har vesteuropæiske vinbønder været enige om, at der fandtes tre slags vin: Hvid, rød og rosé.

”Hvis min far så sådan noget,” siger Jon Capoul og hentyder til de tre glas orangevin på bordet, ”ville han ryste på hovedet og kalde det ’tosserier’.”

Jon Capoul er fjerde generations vinbonde fra Frankrig, men bor i Danmark det meste af året, hvor han har en lille butik, der sælger hans egne og særligt udvalgte vine. Til hverdag driver hans fætter og far en vingård i Bordeaux.

Den dansk/franske vinbonde er stor fortaler for orangevin, som kort fortalt er en hvidvin lavet som en rødvin.

”Normalt, når du laver en hvidvin, tager du skallerne fra, så snart du har mostet vinen. Men når du laver en orangevin, lader du skallerne ligge med mosten i en periode, lige som man gør med rødvin.”

Resultatet er vine, som har tanniner – den der tørre fornemmelse på tænderne – som hvidvine ikke normalt har. Og samtidig nogle helt andre smage, så bliv ikke overrasket, hvis din vin pludselig smager lidt af mandel, yoghurt eller parmesan.

Orangevin kort fortalt

Al vindruemost er klar, både fra rødvinsdruer og hvidvinsdruer. Vil du lave rødvin, lader du skallerne ligge med mosten i en proces, der hedder maceration. Kort maceration giver rosévin. Lang maceration giver en dyb, rød vin.

Traditionelt har de kendte vindistrikter ikke macereret hvidvine, men i blandt andet Georgien har det været helt normalt, og så får vinen et orange skær. De seneste år har flere vinbønder taget teknikken til sig, og de skaber i dag nogle vilde vine, hvoraf mange i den grad er værd at smage.

Servér orangevin ved hvidvinstemperatur, men lad den gerne blive et par grader varmere i glasset.

Orange vin 1.jpg

Handwerk

Weingut Gebr. Ludwig Mosel, Tyskland
179 kroner Hos Holte Vinlager

”Det er en meget let orange. Men man begynder allerede at fornemme noget nøddeagtigt og måske lidt kaffe. Jeg er personligt ret glad for de her vine, som lægger sig et sted, hvor de kan være svære at definere. Det kan være ret skægt.”

Handwerk Weingut.jpg

Orange Mouzanic

Es d'Aqui, Jean-Louis Pinto, Sydvestfrankrig
260 kroner hos Vinbonden m.fl.

”Her sker lidt mere, mundfølelsen er større. Det er noget af, det du får, når du får tanninerne med – en fuldere smagsoplevelse, hvor fornemmelsen af ristede mandler og abrikos træder frem. Det, der også kan være interessant ved de orange vine, er at du pludselig oplever velkendte druer på en helt ny måde.”

Orange Mouzanic.jpgOslavje Radikon

Collio, Italien
300 kroner (50 cl.) hos Gaarden og Gaden m.fl.

”Den er meget vild. Her får du en fuldfed orange-oplevelse, som kan mange ting på én gang, og de tørrede frugter træder tydeligt frem. Man kan måske sige om den her, at det er lidt en ’acquired taste’ – nogle vil garanteret være helt vilde med den.”

Oslavje Radikon Collio, Italien .jpg