28 år med tunge kugler

For nogle er petanque en alternativ fredagsaktivitet, som praktiseres kombineret med en iskold øl. Men for Kasper Miller er kuglespillet en seriøs disciplin, som han har dyrket på eliteplan i over 25 år.

”Jeg blev hurtigt god. Meget bedre end min storebror, som introducerede mig til sporten. Som 17-årig blev jeg danmarksmester for første gang,” fortæller han.

Som barn var Kasper Miller dedikeret konkurrencesvømmer, men oven på en slem fodskade, måtte han finde noget nyt at bruge tiden på. Det blev petanque, og det blev til mere end tidsfordriv. Nu har han været i gamet gennem 28 år, deltaget i adskillige internationale konkurrencer og fået uvurderlige succesoplevelser.

”For kort tid siden var vi oppe imod det franske landshold. Vi havde en 19-årig kvinde på vores hold, og franskmændene kan ikke udstå at tabe til kvinder. De brugte ufine metoder gennem hele spillet, og da vi vandt, blev de skidesure. Det var en fornøjelse at se den efterfølgende skideballe, de fik af deres træner,” siger han.

Kasper Miller mener, at netop diversiteten i sporten bør hyldes:

”Der er meget få sportsgrene, hvor en 19-årig kvinde kan spille side om side med en 40-årig mand. Alle har lige forudsætninger, hvad enten man er atletisk eller småtyk,” siger han.

Med en pastis i den ene hånd og en kugle i den anden

Tænk sydfransk charme, tilbagelænet samvær – frihed, fællesskab og et glas Pastis. Det er det, Boulebar i København stræber efter at indkapsle med autentiske petanque-oplevelser og franske delikatesser en accompagnement.

”Boulebar er en oase midt i storbyen, hvor man kommer og slapper af med venner og koncentrerer sig om spillet. Det er en kombination af hygge og konkurrence,” siger Martin Jönsson, area manager hos Boulebar.

Konceptet ’boule, mad og bar’ er oprindeligt svensk, men som følge af restaurantens succes, er Boulebar nu også at finde i København. Her kommer nemt 350 gæster på en fredag aften, og de tunge metalkugler slides så hurtigt, at de skal skiftes hvert halve år.

”Vi er vokset hurtigt i København. Måske fordi man spiller for at vinde, men uden at miste det sociale aspekt. Man kan koncentrere sig og samtidig have det hyggeligt,” siger Martin Jönsson.

De 16 pétanquebaner er opkaldt efter franske parker. Sammen med barernes dæmpede belysning og de grønne planter, som bliver passet af restaurantens gartner, er det joie de vivre og gennemført nichenørderi.

”Pétanque er simpelt. Saml vennerne, find konkurrencegejsten frem, og bestil et glas pastis. Derfra giver det hele sig selv, ” siger Martin Jönsson. 

Tre tips til begynderen

➼ Hold kuglen i håndfladen med tommelfingeren tæt op ad pegefingeren. Sådan sikrer du, at kastet bliver lige.

➼ Underhåndskast er bandlyst, for det gør, at du mister kontrollen over kastets længde.

➼ Sigt efter at placere kuglen foran grisen. Det gør det nemmere at ramme modstanderens kugler, uden at tage dine egne med i faldet.