Vejen til et vaskebræt går for de fleste gennem regelmæssig træning, men også gennem munden.

Det, man spiser i forbindelse med træning, kan være afgørende for, hvor effektiv træningen er. Det har der længe været enighed om blandt læger og diætister.
Hvad man så optimalt skal indtage, er der mere delte meninger om. Roger Federer spiser for eksempel vafler med sirup, mens Diego Forlan skal have masser af friskskåret ananas, og Vicenzo Nibali spiser pasta med ost og olivenolie inden en dag i Tour de France-sadlen.

LÆS OGSÅ: Syndig morgenmad: Lær at lave arme riddere, pocheret æg og baked beans

Men måske er det optimale morgenmåltid ikke et spørgsmål om, hvad man spiser, men hvornår man spiser. I hvert fald kan det være godt for . Ifølge en ny undersøgelse citeret af New York Times, vil kroppen nemlig begynde at trække energi fra kroppens fedtdepoter, hvis den ikke har friske kulhydrater fra morgenmåltidet at trække på.

I forbindelse med undersøgelsen udsatte forskere fra universitetet i Bath i England 10 let overvægtige, men ellers sunde mænd med et moderat motionsniveau for en times let træning på løbebåndet - både på tom mave og efter at have spist.

I det første forsøg havde mændene ikke spist siden aftenen forinden, mens de i det andet forsøg havde indtaget en 600 kaloriers morgenmad bestående af ristet brød, marmelade, mælk, mysli og juice.

Det viste sig, at forsøgspersonerne forbrændte flere kalorier efter at have spist, mens det var mere gavnligt for fedtforbrændingen at faste. Det mest interessante undersøgelsen indikerede, var måske, at træning på tom mave på længere sigt kan give et bedre helbred og bedre fysisk velbefindende.

Forskerne tog nemlig blodprøver af forsøgspersonerne under begge forsøg. Og de viste, at fastende træning ændrede den måde, som visse proteinproducerende gener, der regulerer blodsukker- og insulinniveauer i hele kroppen opførte sig. Generne var meget mere aktive, når mændene havde sprunget morgenmaden over, end når de havde spist.

Det tyder altså på, at det kan gavne stofskiftet, hvilket igen kan mindske risikoen for sukkersyge, at gå i træningscentret på tom mave.

Det skal dog bemærkes, at det ikke er effektivt at træne hårdt på tom mave, i den situation har kroppen brug for nemt tilgængelige kulhydrater.

Desuden er undersøgelsen for lille og for begrænset til, at man virkelig kan afgøre, hvor gavnligt det er at træne fastende.

Men det vil ikke undre ham, hvis følgende forskning kommer til at bevise, at det er godt at vente med spisning til efter træning, siger en af undersøgelsens forfattere, Dylan Thomson, til New York Times.

LÆS OGSÅ: Spis chili og lev længere

LÆS OGSÅ: Et-måltidskuren: Sådan holder amerikansk topmodel sig fit

LÆS OGSÅ: Løvemad: Det spiser FCK-spillerne for at få succes