I denne uge lukkede det meget omtalte transfervindue. Mandag klokken 23.59 var der deadline for internationale spillerhandler. For den danske fodboldagent Ivan Marko Benes blev det en begivenhedsrig aften.  

William Kvist endte i Wigan efter lige indtil samme eftermiddag at have troet, at hans nye klub var spanske Elche, mens Niki Zimling, der var glad og tilfreds i Mainz, pludselig blev headhuntet til Ajax.

Euroman.dk har talt med fodboldagenten om, hvordan mandagen forløb. 

Hvornår sluttede din arbejdsdag i mandags?

”Jeg faldt i hvert fald i søvn klokken fire. Men jeg havde også drukket tre sukkerfri Red Bull og en masse espressoer. Men reelt sluttede min arbejdsdag ved et-to-tiden om natten.”

”Der havde jeg tjekket op på, at alt var OK i forhold til Kvist og Zimlings nye klubber. Hvis der lige mangler en underskrift på et eller andet mindre vigtigt papir, har man muligheden for at få rettet op på det næste dag, selv om deadline for transfervinduet reelt er overskredet. Det har FIFA og de forskellige nationale forbund sørget for. Det er ikke Gestapo-forhold.”

”Det vigtigste er, at transferaftalen og spillerens kontrakt er underskrevet og gået igennem inden midnat.TMS’en var ude af vores hænder, men den var de to klubber enige om, jeg tror, det var kvart over elleve.”

TMS’en, hvad er det for noget, for dem, der ikke er helt inde i transfervindue-lingo’et?

”Transfer Matching System er noget, du skal lave ved alle overgange, som går ud på, at alle papirer stemmer overens. Så der ikke er noget fup og fidus. Det internationale transfercertifikat skal overføres fra det ene nationale forbund til det andet. Den nye kontrakt skal vedlægges. Og den gamle skal ophæves.”

En checkliste, nærmest?

”Du kan godt kalde det for FIFA’s transfercheckliste.”

Og alt det her foregår per fax?

”Per mail. Vi er dog kommet ind i det 21. århundrede, selv om det tog noget tid. Kontrakten bliver printet ud og scannet ind.”

I ligger jo tæt op ad deadline med de sidste beslutninger, inden for eksempel William Kvists fremtid  er på plads. Når du at blive nervøs i løbet af sådan en dag?

”Jeg har arbejdet med fodbold i sytten år og haft min licens i tretten, så jeg bliver ikke nervøs. Men der er da ingen tvivl om, at i Kvists tilfælde var det ikke optimalt, at det vi mentalt havde forberedt os på et par dage, faldt til jorden ved middagstid mandag.”

”Vi havde en aftale med Elche CF. Men pludselig fortæller klubben os, at det spanske fodboldforbund har nedlagt forbud mod, at klubben køber flere spillere i forhold til de internationale regler om økonomisk fair play. Det undrede mig, for på skrift forelå der ikke nogen officiel embargo mod klubben i stil med den, der har ramt FC Barcelona. Så jeg fik en spansk advokat, der rådgiver La Liga, til at dobbelttjekke sagen. Og den var god nok. Så det er ikke fordi, vi er blevet snydt.”


William Kvist ville gerne væk fra Stuttgart.

”Og så måtte vi jo bare marchere derudaf. Og Wigan var faktisk et af Kvists primære targets i det her vindue, lige siden vi fandt ud af, at Armin Veh, Stuttgarts træner, ikke havde tænkt sig at bruge ham. Vi har været i dialog med Wigan-træner Uwe Rösler i to-tre uger. Han havde bare det problem, at han ikke havde fået solgt de spillere, der skulle til, for at han kunne hente Kvist. Kvist skulle ikke bare dertil som sjette valg på midtbanen.”

”Jeg så en statistik for et par år siden, der sagde, at 85 procent af alle salg i England, de bliver lavet på de allersidste dage af transfervinduet. Så det måtte vi afvente.”

Vil det sige, at der kan opstå en slags flaskehalsproblemer?

”Ja, men omvendt kan man også forvente en situation, hvor muligheden sagtens kan opstå, hvis spilleren gerne vil til England, til Championship eller Premier League. Det er der, de laver deres gesjæft. Og det var klart, at Kvist rigtig gerne ville væk, så jeg var overbevist om, at vi nok skulle få lavet en aftale, fordi vi havde gang i flere klubber.”

Kan du give et slag på tasken over hvor mange klubber, I har haft kontakt med i det her forløb?

”Det er lidt svært for mig at sige, men det er over 10 i hvert fald. Men vi stod i hvert fald med et tilbud fra Wigan og fra en anden spansk klub. Så da William Kvist kom på kontoret efter landskamptræningen mandag aften omkring klokken syv, var det bare op til ham at vælge.”

Hvad taler I om, du og spilleren, i sådan en situation?

”Vi snakker selvfølgelig om, hvad han har af ønsker. Hvilken gefühl han har i forhold til de mennesker fra klubberne, som man har været i kontakt med. Det er klart, at på sidste dag er der ikke tid til at lave den helt store workshop omkring det. Men når man har kendt folk i mange år, ved man jo også, hvordan de er sportsligt og menneskeligt. Det er jo ikke sådan, at jeg ville sige: ”Skynd dig ind på kontoret, der ligger et tilbud fra Aserbajdsjan.” Det ville jo ikke være noget for Kvisten. Det er fordelen ved ikke at repræsentere så mange spillere. Jeg repræsenterer 15 unge og 15 ældre spillere. Så det er folk, jeg har opbygget et forhold til.”

Men William Kvist var ikke den eneste af de spillere, du har i stald, der skiftede klub mandag aften?

”Nej, blækket på Kvists kontrakt var knap nok tørt, inden vi skulle tage stilling til Niki Zimlings tilbud fra Ajax. Så det var lidt hektisk. Det var en lidt anden case. Her var en spiller, der var glad for at være i Mainz. Men så kom Ajax og ville meget gerne have Zimling til deres klub. Zimling var glad for Mainz, og det var hans familie også.” 


Niki Zimling var glad i Mainz, men tog en sportslig chance i Ajax.

Men i forhandlingssituationen, når man sidder med de gode kort på hånden i forhold til en klub, hvad er det så, man går efter? Er det at få gjort de økonomiske forhold ved skiftet så fordelagtige som muligt?

”Ja, det skal man for eksempel optimere lidt. Også selv om det bare i gåseøjne er en lejeaftale. Men Ajax sidder og har brug for en erstatning, fordi Daley Blind er blevet solgt til Manchester United.  Ajax er en stor klub, der skal spille Champions League og er med i mesterskabskampen. Det kan også blive en stor chance for Zimling. Nogle gange i livet handler det om at tage en sportslig chance.”