Jørgen Leth: ”I dag er cykelsporten væsentligt mere levende end i Armstrong-epoken” scroll-down

Jørgen Leth: ”I dag er cykelsporten væsentligt mere levende end i Armstrong-epoken”

Når sommerens Tour de France snart sættes i gang i København, vil det være med den legendariske cykelkommentator, filminstruktør og forfatter Jørgen Leth, 85, ved vejkanten. Han skal nemlig være en del af dækningen hos Discovery. Vi ringede ham op for at høre, hvorfor han ikke bare smækker stængerne op. Og bad ham tage et kig i spåkuglen.

Af Oliver Bodh Larsen
Foto: Paw Gissel
Sport Euroman

Jørgen, du er nu tilbage i manegen. Man fristes jo til at sige, at det virker, som om du ikke kan give slip på sporten?

”Nej, jeg kan ikke give slip. Jeg er stadigvæk vanvittigt interesseret i cykelsporten. Og i andre sportsgrene, i øvrigt. Men jeg følger meget med i den sport, jeg har kendt igennem årene. Jeg er virkelig engageret, og det er jo den sport, jeg virkelig har forstand på. Jeg kan lide traditionerne, mytologien.”

En ting er at følge med, noget andet er at formidle det og dække det. Hvorfor ikke bare smække stængerne op derhjemme og nyde otiummet?

”Jeg har, trods alt, måske hang til at være aktiv overfor de emner, jeg er særligt interesseret i. Det er jo ikke, fordi jeg overanstrenger mig selv i det daglige. Men der er nogle ting, jeg gerne vil holde fast ved. Og en af dem er formidle de oplevelser, jeg har med cykelsporten. Jeg har stadigvæk lysten til at fortælle på min måde.”

Føler du, at du stadigvæk har noget at bidrage med?

”Jeg har jo min stil. Jeg har jo også en alvor ved min indstilling. Sommetider kan det godt blive for teknisk, synes jeg, og jeg kan godt lide at trække de store, mytologiske linjer op. Fortælle om personlighederne i sporten. Og at dyrke dem, jeg synes bedst om. På den måde er det jo ikke en demokratisk proces. Der er nogle ting, man bedre kan lide. Det kan jeg godt lide at stå fast ved.”

Har du nogen helte blandt denne generation af ryttere?

”Ja, bestemt. Jeg kan skidegodt lide Tadej Pogačar, de seneste to års vinder af Tour de France. Han har nogle dyder, der virkeligt er iøjnefaldende. Han er ikke bange for at tage initiativet og give løbet en profil lige fra starten. Hans mod til at åbne løbet og gøre det svært for de andre. Og for sig selv også.

Jeg kan også godt lide den fraværende Egan Bernal. Ham ville jeg gerne have set i duel med Pogačar. Jeg kan rigtigt godt lide den colombianske rytter. Og de nye nationer i cykelsporten – at Colombia er så stærkt repræsenteret øverst i cykelsporten, det kan jeg rigtigt godt lide. Det eksotiske, som de giver.”

Det er jo ikke så længe siden, at man i virkeligheden var ved at skrive gravskriften over cykelsporten, hvor det var ved at komme til at handle om watt-målere og Team Sky. Nu har vi, som du selv siger, en generation af cykelryttere, der jo virkeligt er eventyrlystne.

”Ja, det er et rigtigt godt udtryk, for det er lige præcis det, de er. I modsætning til den teknikdyrkelse, som næsten havde taget overhånd. Det er en god udvikling, og den vil jeg meget gerne være med til at bevidne.”

Du skal ud i det danske land på de første tre etaper sammen med Bastian Emil Goldschmidt.

”Det er jeg virkeligt glad for, det glæder jeg mig til. Jeg er meget fascineret af landskaber og terræn. Ud over mytologien i løbet. Jeg kan rigtigt godt lide at se Danmark som kulisse for Tour de France. Det vil jeg gerne være vidne til.

Vi kører ud og ser, hvor løbet vil udvikle sig. Og det håber jeg så, at vi kan komme med nogle syn på, som vidner om kærlighed til løbet, og som kan være med til at stimulere forventningen til, hvad rytterne kan finde på i det danske landskab.

Prologen i København, fx, bliver jo kolossalt spændende. En perfekt kulisse til et løbs start. Det kan kun blive godt.”

Er der ellers noget, du vil have et særligt blik for på de tre etaper rundt i Danmark?

”Selvfølgelig er der jo også Storebæltsbroen. Det er klart, at vi jo har nogle forventninger til den. Og vinden, der kan være. Men den er jo ukontrollabel, vinden, og det er jo noget af det, der gør cykelløb så spændende: Man kan ikke vide, hvordan vejret er. Man kan ikke planlægge det. Hvis vinden er stærk, kan det blive en stærkt dramatiserende faktor. Men vi må vente og se, om det bliver en gevinst.”

Besidder cykelsporten den dag i dag, Jørgen, den samme evne til at formidle og fortælle historier, som den gjorde engang?

”Det er jo det, man sommetider spørger sig selv om, men det synes jeg faktisk, at den gør. Jeg synes, den stadigvæk rummer mange dramaer. Det er kun blevet stærkere med Pogačars og Bernals indtog de senere år. Det er væsentlig mere levende end i Armstrong-epoken. Mindre forudsigeligt.”

Hvis vi tager et kig i spåkuglen, hvem står så øverst på podiet i Paris?

”Der må jeg komme med et meget kedeligt bud, nemlig Tadej Pogačar. En fantastisk, beundringsværdig rytter. Han forstår den forventning, der er til en stor rytter. Jeg vil da også holde øje med Jonas Vingegaard, der ser ud til at ramme formen fra sidste år. Men det er måske meget at forlange, at han kan støde den forsvarende vinder væk.”

Og hvem står så i gult på Rådhuspladsen, når enkeltstarten i København er blevet kørt?

”Det kunne jo være meget rart at se Mads Pedersen i en fremtrædende rolle. Han er jo dygtig. Og det er helt sikkert, at de forbereder sig ganske specielt, de danske ryttere. Der er selvfølgelig også Filippo Ganna, som kan vinde, italieneren og verdensmesteren. Der er flere danske ryttere, der kan præstere en stor enkeltstart. Også Kasper Asgreen.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling, Cykelløb og Jørgen Leth