Alle stand up-komikere er bitre over, at de ikke bliver betragtet som ’rigtige’ kunstnere.

”Jeg tror, at lavkulturen og højkulturen altid har kigget misundeligt på hinanden. I forbindelse med researchen til en teaterforestilling på Nørrebro Teater om Keld og Dirch, så jeg et par ret bitre interviews med Dirch Passer. Det kan virke ulogisk at være så folkekær og alligevel bitter. Men græsset er vel altid grønnere … Jeg har været så heldig at arbejde i næsten alle dele af kulturlivet og har mødt masser af folk fra finkulturen, der var mopsede over, at publikum svigter, og at de kun levede af legater. Som Dan Turèll sagde: ’Det er ikke let at være nogen.’”

Stand up-komikere havde meget svært ved at score, da de unge.

”Det tror jeg bestemt, du har ret i. De fleste komikere er i udgangspunktet nørder. Når det er sagt, så kræver det at stille sig op på en scene og tro på, at man kan underholde folk, en vis selvovervurdering, som ikke er ulig det, der er brug for, når man indleder en samtale med en kvinde, man er fascineret af og ikke kender i forvejen.”

Når de er alene eller sammen med få nære venner, er stand up-komikere i virkeligheden ret triste og alvorlige.

”Når jeg møder nye mennesker, så forsøger jeg at være alvorlig, fordi jeg ikke vil have, de skal tro, at jeg kun er fis og ballade. Men med mine venner tænker jeg ikke over det. De mennesker, jeg mest nyder at være sammen med, er folk, der skifter ubesværet mellem sjov og alvor. Da vi lavede ’Tæt på Sandheden’ så grinte vi meget af tiden, men vi tog også arbejdet meget alvorligt.”

Alle komikere ville ønske, de var Louis CK (på trods af onani-skandalen).

”Ingen tvivl om at Louis CK dannede skole og var et forbillede med sit mod og sin enorme produktivitet. Det må være mærkeligt for en mand som ham at være dømt ude i en grad, hvor han ikke engang kan tage på en open mic og prøve fem minutter af, uden at det bliver optaget, lagt på nettet og analyseret i hoved og røv for at finde ud af, om han fortryder og angrer i tilstrækkelig grad.”

Stand up-komikere er super nørdede, når det kommer til sproglig opbygning og dramaturgi.

”Den skinbarlige sandhedsværdi i det udsagn er så ringe, at jeg er på nippet til at kalde det det pure opspind.”

Det bliver sværere og sværere at være komiker med alderen.

”Det, tror jeg, er rigtigt. Af min barndoms helte, er der kun Niels Hausgaard tilbage, som stadig optræder i stor stil. Når man er ung og nystartet, så tror man, det handler om at slå igennem, men det handler om at blive ved med at være relevant. Udskillelsesløbet slutter aldrig.

Derfor insisterer jeg også på, at der ikke skal gå for mange år imellem, at jeg kommer ud og laver et liveshow. Det er en måde at holde kontakten ved lige med det publikum, man har.”

Jonatan Spang

Født i 1978 i Gladsaxe. Uddannet skuespiller.  Vandt DM i stand up i 1999.  Har siden spillet teater og film, været teaterdirektør og ombejlet komiker, og med DR-programmet ’Tæt på sandheden’ indtog han rollen som en af landets toneangivende satirikere. Fra 22. august drager Spang på turné for første gang i fire år. Showet har titlen ’TYPISK’.