Timm Vladimir er glad amatørkok og vandt da også Masterchef 2011 – TV3-programmet, hvor forskellige kendte danskere forsøger sig mere eller mindre vellykket med at sætte en gourmetmenu på bordet for nogle kokkedommere, dengang Thomas Herman, Anders Aagaard og Henrik Yde. Han er ellers skuespiller og tv-vært og udgør den ene halvdel af komikerduoen Timm og Gordon, men med succesen som masterchef kom der andre boller på suppen – han åbnede ganske simpelt sin egen kokkeskole, Timm Vladimirs Køkken.
__________

Hvor stammer din gastronomiske interesse fra?

”Jeg havde en rigtig dygtig husgerningslærerinde i folkeskolen, og hver gang jeg havde lært en ny ret, skulle jeg hjem og servere den for mine forældre. Jeg var vild med den proces, hvor jeg startede retten op og kogte eller stegte noget. Jeg endte med at servere noget, som de syntes smagte godt. Det var nørdet, men inspirerende. Jeg kan godt lide comfort food i ordets brede forstand. Min mad er rig – altså med fedt i. Ellers smager den bare ikke, som jeg godt vil have den. Og så er processen vigtig. Jeg elsker at lege i køkkenet. Selvfølgelig handler det om at få god mad på tallerkenen, men det er legen, som giver mig et kick. At blive inspireret af forskellige ingredienser, opskrifter og råvarer og sætte det sammen uden at vide, hvor man ender.”

Hvordan er du i et køkken?

”Ens venner og familie siger jo altid, at det, man serverer, er lækkert, så man ved det teoretisk set ikke. Det er ligesom i ’X factor’, hvor deltagerne bliver forbløffede over at blive sendt hjem, fordi deres forældre jo altid har sagt, at de kan synge. Men jeg vandt Masterchef og var gudskelov med i den første version, hvor de havde ekstremt høje ambitioner. Jeg har fået lov til at lave Ronny Emborg og Rasmus Kofoeds retter, og det var stort at møde mine idoler og lære en masse professionelle teknikker. Det har tændt op under min i forvejen store madglæde, og nu har jeg åbnet et madsted, hvor folk får undervisning og selv skal lave deres mad. De fleste mennesker, der kan lide at lave mad, kunne godt tænke sig at åbne en restaurant. Ligesom at mange kvinder, der får deres første barn, får lyst til at åbne en børnetøjsbutik. Men jeg ville gå død, hvis jeg kun skulle stå ude bagi og snitte løg. Jeg vil møde mine gæster, underholde og snakke med dem.”


Har du en yndlingskok?

”Jeg har i mange år haft en stor fascination af Heston Blumenthal. Den molekylære mad kan være nok så smart, men hvis den ikke smager godt, er jeg ligeglad med, hvor mange sfærer der er på tallerkenen. Da jeg besøgte hans restaurant, var maden udfordrende og legesyg, men den smagte også bare sindssygt godt. Han er helt klart en af dem, som inspirerer mig mest. Thomas Herman, Ronny Emborg og Rasmus Kofoed er også superdygtige. Paul Cunningham er også for vild og lader nu til at have fundet sit sande jeg. Hans mad i Tivoli var lidt for hjerneagtig til min smag. Men nu hvor han er på Henne Kirkeby, har han totalt opfundet den dybe tallerken igen.”

Hvad er din yndlingsrestaurant?

”Den største restaurantoplevelse, jeg har haft, var på The Fat Duck. Hele vejen derover tænkte jeg: Det er verdens bedste restaurant. Skal jeg forvente verdens bedste måltid? Det kan man jo ikke. Det er uretfærdigt for alle, og jeg må næsten forvente at blive skuffet. Og så overgik maden vores store forventninger. Det var så vildt. Men jeg har også siddet adskillige gange på en bjergtop med min kone og vores primus og skamstegt nogle skinketern med udsigt ud over hele verden. Vi har måske hældt lidt løg på og kogt pasta til, og det var virkelig ikke stor gastronomi. Men stedet og situationen har gjort det til et magisk måltid.”

Hvad var dit bedste måltid nogensinde?

”Jeg er så heldig at have fået lov til at spise på nogle rigtig fancy steder, men nogle gange kan det godt blive lidt for New Nordic: ’Ej, hvor kunne jeg godt spise en bøf nu. Kan der ikke komme lidt flæskesvær på tallerkenen? Pleeease … noget bacon.’ Et af mine bedste måltider var på en strand i Costa Rica, hvor min kone og jeg delte en pizza margherita, mens vi sad med fødderne i sandet og så ud over bølgerne. Den var helt enkel, men perfekt tilberedt: sprød, tynd bund, sursød tomatsovs og rigelig med bøffelmozzarella og frisk basilikum. Igen var der flere faktorer, der spillede sammen. Hvis pizzaen var blevet leveret til min dør af Justeat, havde måltidet nok ikke været et, jeg huskede ti år efter. Men lige der faldt alt bare i hak: solen skinnede, vi var nyforelskede, og måltidet blev perfekt.”

Hvordan bruger du din tilgang til gastronomien i dit arbejde?

”Jeg tror faktisk aldrig, jeg har lavet en madjoke. Men både i comedy og i madlavning prøver jeg tingene af, leger med dem og ser, hvad der sker. Hvis man leger hver eneste dag med det samme, så forbliver det ikke en leg. Derfor er det meget godt for mig at komme lidt væk i en periode og lave noget andet. Og så komme tilbage. Lige nu er det jo faktisk det omvendte, der gør sig gældende: at jeg kan bruge min komiker- og skuespillerbaggrund til at gøre mine madkurser sjove og spændende.”
__________ 

TWITTER: Følg gastro på twitter »
FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook »

SE OGSÅ: Æd og skrid: 3 menuer til hverdagsgæster
SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mad til mange dage