Leg med tanken: Det er mandag, du er mødt ind på et koldt kontor. For et par uger siden blev temperaturen på kontoret sænket fra 21 til 18 grader. Det presser dig, for de køligere omgivelser begrænser din produktivitet. Samtidig har du fået smidt et hav af opgaver din vej, nærmest som om du alene skal løse to personers arbejde. En stærk følelse af stress overrumpler dig.
Hvad gør du? Du bliver til et barn. Og så vokser du op igen, når omgivelserne er knap så hektiske.
I menneskelig forstand er ovennævnte et yderst bizart scenarie, men ikke desto mindre er det, hvad der sker for goplearten Turritopsis, når den bliver stresset. En slags kropslig afvikling og foryngelsesproces indtræffer, hvorefter goplen genopbygger sig selv.
Det er aldringsforløb som disse, 27-årige Nicklas Brendborg forsker i. Og netop goplearten Turritopsis’ muligheder for et evigt liv har inspireret ham til den noget distinkte titel ’Gopler ældes baglæns’, som hans bog fra 2021, der er solgt i over 100.000 eksemplarer, hedder.
Det lille dyr på størrelse med en lillefingernegl er nemlig et godt eksempel på, hvad naturlig aldring kan være.
”Folk har ofte et stift og forkert billede af, at alderdom er noget, der bare sker. Ude i naturen foregår det på helt andre måder, end hvad vi oplever som mennesker. En grønlandshaj kan blive 400 år gammel, mens nogle insekter kun lever et par uger. En hummer ældes slet ikke.
Tænk, hvis vi blev bedre til at forstå, hvorfor disse aldringsprocesser indtræffer, og dermed ville kunne overføre det til os selv,” siger Nicklas Brendborg.
29-årige Jonas Schøsler er direktør i og medstifter af Avilius, et terapihus for primært unge, drevet af psykologistuderende og helt nyuddannede psykologer. Her fortæller han om økonomiske hovedbrud i en svær b…
Nogle natklubejere lever for festen. For atmosfæren, opmærksomheden og den næste drink. Men nattelivets mest magtfulde menneske er en mand, der indtil nu har holdt sig så langt væk fra diskolyset som muligt. Og…