Det var Steffen Dams drøm at blive professionel fodboldspiller. Men som så mange andre unge, håbefulde drenge, rakte talentet ikke til det - det var end ikke i nærheden.

Alligevel har Steffen Dam formået at kunne leve af sin passion for fodbolden. 

I mere end 15 år har han arbejdet professionelt med sportsbetting, der har givet afkast på flere millioner. 

Han spiller aldrig på sin mavefornemmelse alene, han går analytisk til værks, og han ser sportsbetting som en investering, ikke som gambling.

"Sportsbetting er seriøst og skal gøres ordentligt. Det handler absolut ikke om tilfældigheder. Jeg vil gerne være med til at afmystificere forestillingen om, at alle i spilverdenen er ludomaner og kun taber penge. Det er et investeringsområde, hvor man kan tjene mange penge på lige fod med aktiehandel," siger Steffen Dam, der til daglig er BT's spilekspert.  

Om lidt er han også aktuel med bogen 'Sådan vinder du på oddset', der detaljeret går i dybden med sportsbettingen som seriøs forretning med alt fra begreber og spiltyper, til money management til strategier baseret på egne erfaringer.

Herhjemme spiller over 100.000 danskere i dag dagligt på fodboldkampe. Men kun mellem en halv eller hel procent af alle sportsbettere har reelt overskud over tid, resten taber eller går i nul.

"Jeg understeger, at det er hårdt arbejde. Alt for mange kaster 'dumme' penge ind i deres væddemål. Kendetegnet for dumme spillere er, at de spiller med hjertet og på hold, de kender. Så bliver det farligt. Man skal være i stand til at kontrollere sig selv hele vejen igennem og spille rationelt frem for emotionelt. Og det tager tid. Sportsbetting er et maraton, ikke en sprint," siger Steffen Dam. 

Vidste du, at man ved at spille 100 kroner blindt på sejr til Real Madrid og Barcelona i hver eneste kamp fra sæsonen 10/11 til sæsonen 14/15 havde tabt 1.925 kroner.
Fra 'Sådan vinder du på oddset'

Hans eget maraton startede for 15 år siden. Dengang havde Dansk Tipstjeneste monopol herhjemme, og der var langt strengere krav til placeringen af væddemål.

Eksempelvis kunne man ikke spille på enkelte kampe, og tilbagebetalingsprocenten var også lavere, end den er i dag - som i et kasino har bookmakeren en profitmargen også kaldet tilbagebetalingsprocenten. 

"Jeg startede som mange andre med småbeløb hist og her. Men jeg kunne hurtigt se, at der var muligheder for at slå markedet. Så jeg begyndte at gå mere analytisk til værks. Se flere kampe, læse kampreferater, ringe til folk med indsigt i klubberne. Hvert bet kræver en analyse ned til mindste detalje af klubben, spillerne, kampens betydning, spilleunderlaget," siger Steffen Dam. 

I dag lever han af sportsbetting. En typisk dag går med at læse nyheder, kampreferater, travle statistikker igennem og lede markedet igennem efter de bedste odds, inden de bliver ændret. Bettingmarkedet er som sådan ikke anderledes end børsmarkedet - det handler om udbud og efterspørgsel.

Hans eget speciale er fodbold, men det var ikke på fodbolden, han hentede sin første større gevinst.

For sportsbetting handler ikke kun om fodbold, basketball, ishockey og andre store sportsgrene. Så snart bookmakerne har tilbudt et odds, har de foretaget en chancevurdering - og så er der mulighed for, at den vurdering er forkert.

"Jeg spillede i 2000 200 kroner på, at Brødrene Olsen ville vinde det internationale Melodi Grand Prix til odds 80. Jeg har altid gået op i Grand Prix og syntes, at oddset var alt for højt," fortæller Steffen Dam om de to syngende brødre, der hev sejren hjem til Danmark, og gjorde Steffen Dam 16.000 kroner rigere. 

Hvad er den største gevinst, du har vundet?

"Jeg ramte engang en tips 13 til en million kroner. Det er det største enkeltbeløb, jeg har vundet for et indskud på 108 kroner. De 12 foregående kampe var gået hjem, og til sidst manglede kun kampen mellem Tottenham og Manchester United. Den skulle ende uafgjort. Det var i december 2008, og jeg var til en julefrokost. Jeg så kampen i tv, og kort før tid har United et frispark uden for feltet. Tottenhams målmand er helt oppe i hjørnet, og får den viftet over målet, og kampen ender uafgjort. Lad mig sige, at det blev en sjov aften," griner Steffen Dam.

Vidste du, at det danske landshold har været forfærdeligt at spille på. Havde du satset 100 kroner pr. kamp på sejr siden 2010, havde du på de 56 landskampe tabt 853 kroner eller blot fået 84,7 procent af dine penge tilbage.
Fra 'Sådan vinder du på oddset'

På verdensplan er sportsbetting i dag en milliardforretning. Markedet styres i høj grad i Asien, hvor der ofte ikke er begrænsninger på, hvor mange penge der kan placeres på væddemålene. Det er spillerne, der kan rette oddsene til med deres bet.

Selvom det er let for enhver at sætte et par krydser på en kupon eller på nettet, er den seriøse betting langt mere organiseret og professionel.

Den styres ifølge Steffen Dam af store syndikater, som ved hjælp af dybdegående analyser forsøger at opnå en fordel større end bookmakernes.

Syndikatet omsætter typisk for millioner af kroner enten på vegne af klienter eller syndikatet selv og sammen med matchfixere, er de bookmakernes værste mareridt.

"De store syndikater og gamblere kommer ofte først på banen i timerne op til kampstart. Hvis et odds eksempelvis stiger kraftigt op til kampstart, er det en indikation af, at de store syndikater har spillet modsat. Men det giver også dig som mindre spiller en stor fordel for at spille, inden syndikaterne kommer på banen," siger Steffen Dam.

Et eksempel på et bettingsyndikat er britiske Smartodds, der er ejet af Matthew Benham, som i 2014 købte aktiemajoriteten i FC Midtjylland. Hos Smartodds sidder masser af ansatte, der gennemanalyserer statistisk materiale med avancerede computerprogrammer, der i sidste ende skal give firmaet og dets klienter et endnu mere præcist bud på udfaldet af en kamp, end bookmakerne er i stand til. 

"Syndikaterne bygger ikke deres tips på tro, men på hardcore sandsynlighed. Det er den samme metode du i princippet skal bruge, når du selv analyserer et bet ud fra den data, du har tilgængelig," siger Steffen Dam.

Som professionel sportsbetter holder man som regel sin viden for sig selv - hvordan kan det være, du åbner op nu?

"Det er et spørgsmål, jeg har fået flere gange. Grundlæggende handler det om, at jeg tror, jeg er så dygtig til mit arbejde, at jeg nok skal klare mig, selvom jeg giver min indsigt videre. Jeg ved, at min tilgang til sportsbetting virker, og jeg har følt, at det er på tide at dele ud af den viden. Også for at kunne nuancere debatten, så den ikke kun handler om matchfixing og ludomani," siger Steffen Dam.

Men det er en kendsgerning, at der herhjemme er blevet flere ludomaner. Med en bog, der påstår, at du kan vinde på oddset, må du også have gjort dig nogle overvejelser?

"Jeg har ingen interesse i at få en eneste ludoman ud af min bog. Jeg påstår heller ikke, at du bliver rig af at læse min bog, men jeg påstår, at du bliver bedre til at sætte de rigtige spil. Og det er uanset om du spiller for 10 kroner eller 5000 kroner. Har du ønsket om at forbedre din indtjening, giver bogen nogle redskaber og indsigt til at gå mere systematisk til værks," siger Steffen Dam og fortsætter:

"Hvis du er en af de allerbedste aktieanalytikere, og du ønsker at dele din viden, holder du dig heller ikke tilbage, fordi du ved, at nogle vil tabe deres penge, selvom de lytter til dine råd. Ikke alle er dygtige nok til på sigt at kunne vinde på den lange bane. Det handler også om en vis portion talent kombineret med en analytisk tilgang og vigtigst af alt: at du på forhånd definerer, hvor mange penge du har råd til at tabe, så du ikke ender med en glidebane mod ludomani eksempelvis."  

Hvor mange penge har du selv vundet på sportsbetting?

"Jeg vil ikke give det præcise beløb, men det er millioner af kroner. Det er nok til, at jeg har kunnet gøre det til en levevej og udleve min drøm. Jeg har spillet et pænt femcifret beløb på enkelte væddemål som de største indsatser. Og jeg har også tabt pæne femcifrede beløb på et enkelt væddemål. Fx da jeg spillede Canada til at slå Danmark ved A-VM i ishockey til odds 1.14. Det var en ren gave. Danskerne burde ikke have en chance mod et stjernespækket canadisk hold. Kampen endte 2.-2."

Vidste du, at FC København har ikke været noget godt hold at spille på. Kun i 10/11-sæsonen var der overskud ved at spille blindt på FC København. I de følgende fire sæsoner har der været et pænt underskud, og samlet set havde du tabt 1.634 kroner ved at spille på sejr til ”byens hold” hver gang.
Fra 'Sådan vinder du på oddset'

Hvilken følelse sidder du med i kroppen, når du spiller så store beløb?

"Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke giver et adrenalinsus. Hvis jeg ved, at jeg ikke undervejs i opgøret kan ændre noget selv via liveodds, ser jeg sjældent kampene. Faktisk foretrækker jeg ofte ikke at gøre det, og i stedet bare følge den på livescore fx."

Du giver hver dag spilforslag i BT - spiller du selv på de ting, du anbefaler?

"Ja, det gør jeg. Dog med det forbehold, at jeg hos BT leverer tre forslag om dagen. Jeg spiller ikke altid alle tre forslag. Men som udgangspunkt anbefaler jeg kun spil, som jeg selv ser værdi i."

Oplever du, at folk bliver hidsige, hvis dine forslag ikke går hjem?

"Når man stikker snuden frem og kommer med anbefalinger i en avis, må man også være indstillet på, at folk bliver sure. Det har jeg oplevet masser af gange. Der var på et tidspunkt en, der konsekvent omtalte mig som 'Steffen Dum'. Det tager jeg med. Til gengæld oplever jeg også sjove indspark fra læsere. En læser skrev engang, at han ikke havde haft råd til en billet til Roskilde Festivalen. Men han havde forsøgt sig med et af mine spilforslag til odds 10 - han havde lagt 200 kroner, og bagefter havde han til billetten. Han skrev og sagde tak."

Hvad er det mest bizzare spil, du har vundet på?

"Jeg fik engang en opringning fra en bekendt om, at den slovenske skihopper Primož Peterka havde hoppet bedst under prøverne til en konkurrence. Peterka var ikke spået nogle chancer forud for konkurrencen, men de fleste bookmakere sænkede alligevel oddset til 20 efter hans prøvehop. En enkelt bookmaker fastholdte det oprindelige odds til odds 200. Jeg smed 200 kroner. Han endte med at vinde. Det havde jeg ikke set komme, og jeg takkede pænt for tippet," afslutter Steffen Dam grinende.

Bogen 'Sådan vinder du på oddset' er en BT-udgivelse i samarbejde med People'sPress, der udkommer 30. maj. 

Foto: Bogcover | 6 råd til enhver sportsbetter
  • Gør op mig dig selv, hvad du vil med din sportsbetting. Vil du spille for hygges skyld, eller vil du være mere seriøs? 
  • Lad aldrig sportsbetting løbe af sted med dig. Hold dig til din strategi i gode og dårlige tider, og spil aldrig for mere, end du har råd til at tabe. 
  • Spil aldrig ud fra devisen: ”Man skal spille, hvad det bli’r, og ikke, hvad det gi’r”. Og spil aldrig med hjertet.
  • Kend dig selv, dine styrker og ikke mindst dine svagheder, før du er i stand til at træffe de rigtige beslutninger. 
  • Hold styr på dine penge. Uden styr på finanserne – money management – duer det bare ikke. 
  • Det kræver vilje til succes, motivation, disciplin, selvindsigt, research, viden - så hav tålmodighed