Praktisk, simpel og meget billig at producere. Coach-jakken i nylon med for, trykknapper og drawstrings ved taljen er blevet et element, der siden slut 60’erne og start 70’erne blev en fast bestanddel af trænerrækken først på baseballbanerne og siden også hos basketballtrænere og -spillere.

Ligesom MA-1 jakken (nylonbomberjakken), der blev designet til at blive brugt af det amerikanske jægerkorps under Koreakrigen, og M65 jakken, som blev lavet til den amerikanske hær i midt 60’erne til brug under Vietnamkrigen, så er coachjakken også et stykke overtøj, som både er fremstillet langtidsholdbart og til at tjene et praktisk formål. Fælles for dem alle er at de oprindeligt blev båret af helte, lokale som nationale, og af autoriteter.

Et historisk tilbageblik på herregarderoben tegner et tydeligt billede af at stort set samtlige elementer igennem tiden, der har tjent et formål som en del af en uniform for grupperinger, som bredt har været opfattet som helte (og anti-helte) eller autoriteter på et eller andet plan. De er blevet ikoniske og derfor genoplivet i gadebilledet og på catwalks igen og igen siden.

Fra midt 80’erne og op igennem 90’erne blev coachjakken en del af uniformen i bandemiljøer i Los Angeles forstæder som Compton, Watts og Inglewood. Rapgruppen, NWA, som bla. bestod af Eazy-E, Dr. Dre og Ice Cube var jævnligt iført coachjakken, hvilket var med til at udbrede dens popularitet. Sammensat med Dickies chinos med de udtrykte pressefolder og oversized hvide T-shirts tegnede den en simpel stil, som de fleste økonomisk kunne være med på, men som samtidig også blev synonym med en specifik musikgenre og subkultur.

gangs.jpg

Stilen bredte sig fra USA til resten af den vestlige verden og ligesom stort set alle andre tendenser, så er coachjakken returnet som modefænomen ca. hvert 10. år, og ligesom et par Levi’s 501 og en klassisk hvid T-shirt, så er den grundet sit enkle design og økonomiske tilgængelighed blevet en demokratisk beklædningsgenstand. Den balancerer perfekt mellem at henvende sig ungt som til mere voksent og kan stilmæssigt veksle i udtryk afhængig af om den bæres oversized.

Jeg tog selv jakken til mig første gang tilbage i slut 80’erne og start 90’erne, hvor det blev en del af den lokale skateuniform blandt os der hang ud i Fælledparken og i skateklubben Falcon Riders på Frederiksberg.

I samme årrække hjalp jeg lidt til som lagerdreng hos engrosfirmaet Getro, der dengang blandt andet var distributør og agent for det amerikanske sportstøjmærke Starter. De havde coachjakker i deres sortiment, og jeg fik lov at snuppe reklamationerne, der kom retur fra butikkerne. Der manglede ofte en knap eller en syning, men til gengæld var jeg tit i nyt gear.

Anden runde tog jeg for 20 år siden, hvor vi i min vennegruppe fandt frem til en parallelimportør af mærket Gildan. Her købte vi plain T-shirts, hættetrøjer og coachjakker i alle farver. Vi følte os meget friske!

Nu er coachjakkerne endnu engang højaktuelle og at finde i både high street butikkerne, og der, hvor du skal slippe lidt mere. Afhængig af om du bærer den oversized eller så den passer, snøret ind eller løst, så bliver udtrykket meget varieret. Det her er sensommer/efterårsjakken du ikke kommer udenom.

coach.jpg

ASOS DESIGN black coach jacket in faux leather til 486,78 kr.

new area.jpg

New Era NE HERITAGE COACHES JKT NEWER til 719,40 kr

weekday.jpg

Bob Coach Jacket til 575 kr.

stussy.jpg

Stüssy Cruize Coach Jacket til 145 pund.