Jannik Vestergaard: ”Jeg fik taget fodbolduskylden, og det gik op for mig, at klubberne ikke er til for at varetage ens personlige drøm” scroll-down

Jannik Vestergaard: ”Jeg fik taget fodbolduskylden, og det gik op for mig, at klubberne ikke er til for at varetage ens personlige drøm”

Med toppræstationer for Southampton og en mulig startplads for det danske landshold ved EM ser det lyst ud for Jannik Vestergaard, der af flere eksperter bliver udråbt som en af de bedste midterforsvarere i Premier League. Vi møder Vestergaard til en snak om at finde sin plads i en kynisk verden fyldt med egotrippere, om at gøre alt for ikke at miste jordforbindelsen, og om hvordan skønlitteratur hjælper ham til at blive en bedre fodboldspiller.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Flame Management
Sport Euroman

Det går da meget godt for tiden, gør det ikke?

”Jo, det synes jeg godt, at du kan sige. Siden årsskiftet har jeg spillemæssigt fundet et stabilt, højt niveau. Jeg har selvtillid og føler mig godt tilpas, og jeg synes selv, at jeg præstationsmæssigt er inde i den bedste periode i min karriere.”

Hvad er det, der gør, at det hele går op i en højere enhed lige nu?

”Jeg har nogle kvaliteter, som jeg formår at kombinere på bedst mulig vis på banen. Det, jeg sætter mest pris på, er spillet på bolden. At sætte spillet op nede fra egne rækker og udstråle en ro, der gerne skal gå igennem hele holdet. Som forsvarsspiller er det en balancegang, og man skal selvfølgelig ikke løbe unødvendige risici, for konsekvenserne er store, når man spiller på en position som min. Men jeg har fundet en god balance nu, og jeg hviler i det. Jeg synes, at jeg er den bedste version af mig selv.”

Du tog til Hoffenheim som 17-årig og har boet i udlandet i snart 11 år. Historien er fyldt med flere fiaskoer end successer. Hvorfor er det lykkedes for dig?

”Det er først og fremmest vigtigt at huske på, at historien også er fyldt med fiaskoer for folk, der ikke tog afsted. Generelt er det svært at nå til tops i fodbold, og uanset om man tager ud tidligt, eller om man bliver hjemme i det danske talentsystem, er sandsynligheden for, at man bliver til en succes, forsvindende lille. Personligt ville jeg gøre det igen, hvis jeg stod i samme situation. Jeg er ikke i tvivl om, at det gav mig utroligt meget at komme ud på dybt vand og stå på egne ben – både som fodboldspiller og som et ungt menneske. Det modnede mig til den kyniske verden, som fodbold er i dag, og jeg lærte hurtigt at omfavne den kynisme.”

Har vi en tendens til at passe for meget på hinanden herhjemme?

”Nej, det synes jeg ikke. Jeg trives i den danske ordentlighed og respekt for hinanden. Jeg kan godt lide, at vi kan tale om tingene på en anden måde, end man måske gør i andre lande. Selvom man ikke er firmaets chef, betyder ens holdning noget alligevel, og jeg oplever, at flere herhjemme tør ytre, hvad de mener, end tilfældet er i eksempelvis Tyskland. Men nogle gange er verden mere kynisk og uretfærdig, end vi oplever den herhjemme, og der tror jeg, at det har hjulpet mig at komme væk fra Danmark i en tidlig alder og bo for mig selv.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Premier League, Fodbold og Landsholdet