Den tostjernede Michelin-kok Mark Lundgaard sværger til én særlig kebabbutik: ”Hvis min BMI tillod det, ville jeg spise der langt mere, end jeg gør nu” scroll-down

Den tostjernede Michelin-kok Mark Lundgaard sværger til én særlig kebabbutik: ”Hvis min BMI tillod det, ville jeg spise der langt mere, end jeg gør nu”

Da Mark Lundgaard i en alder af 29 år overtog tøjlerne som køkkenchef på den legendariske frankofile restaurant Kong Hans Kælder i København, var målet klart: Michelin-stjernen skulle genvindes, og Kong Hans skulle igen være at regne som en af landets allerbedste spisesteder. Som sagt så gjort, og i 2021 kunne Kong Hans og Mark Lundgaard endda kalde sig indehavere af to stjerner – for første gang i restaurantens historie. Her fortæller topkokken om at spise grillet marsvin i Peru, om reserverede kagestykker i Spanien, og hvorfor den gastronomiske scene i Danmark skal huske ydmygheden.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Santiago de la Vega
Gastro Euroman

Hvad har været dit bedste måltid?
”Jeg hælder til, at jeg har fået det bedste måltid på en restaurant, der hedder Brooklyn Fare, som jeg var på med min kone og to vennepar. Eller, det vil sige, at den hed Brooklyn Fare; den lukkede desværre i juli, fordi ejeren og køkkenchefen blev uvenner. Den havde tre Michelin-stjerner og lå inde i et supermarked på midten af Manhattan. Så gik man der mellem beef jerkey og chokoladebarer ned mod en bagdør for at træde ind i denne her fantastiske restaurant.

Jeg havde virkelig høje forventninger til stedet, fordi jeg havde hørt en masse beretninger derfra, men alligevel overraskede oplevelsen mig virkelig positivt. Maden var utrolig enkel, det var asiatisk med en kontakt til det franske håndværk, hvilket virkelig tændte noget i mig, da jeg sad der: Jeg følte mig enormt inspireret af køkkenchefens tilgang.”

Var der én særlig ret, som skilte sig ud?
”Det er ikke, fordi jeg normalt fremhæver dessertretterne, men jeg husker en dessert, som var en meget luftig creme med yuzu og kanel, der havde noget sprødt i bunden. Så igen: enormt simpelt, men samtidig havde man bare lyst til, at den ene skefuld skulle følge den næste, og det var meget sigende for hele måltidet – man havde ikke lyst til, at det skulle stoppe. Hvis gæsten har det sådan fra første til sidste ret, så har man ramt noget helt rigtigt.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i København, Michelin og Mad