Thomas Rode Andersen: scroll-down

Thomas Rode Andersen: "Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man tager leverpostej med til Mallorca eller bestiller en peberbøf i New York"

Han er manden bag bestsellerne ’Stenalderkost’ og ’Palæo’, og i 18 år var han køkkenchef og direktør på Kong Hans Kælder. I dag arbejder den 53-årige kok Thomas Rode Andersen som selvstændig iværksætter med webshoppen rigtigmad.dk og fungerer sideløbende som kokkererende gymnastiklærer for voksne mænd – som han ynder at kalde sig selv – på Kurhotel Skodsborg. Vi har talt med ham om, hvor han henter take-away 1. januar, hvorfor han er vild med østrigske indvolde, og hvad han misunder ved japansk madnørderi.

Af Louise Skovsgaard Winther
Foto: Santiago De La Vega
Gastro Euroman

Hvad spiser du, når du har tømmermænd?

”1. januar, hvor vi min hustru og jeg som oftest har tømmermænd, plejer vi at få en burger fra Jagger og vores årlige glas cola. Vi tager det altid med hjem som take-away, fordi jeg ikke vil risikere at blive set spise den slags. Det er en ret god burger, og så er det bare blevet en tradition i løbet af de seneste fire år, hvor vi har fejret nytår i byen med kokkevenner.”

Hvilken madby er den bedste i udlandet?

”Hvis jeg kunne rejse afsted i dag, ville jeg tage til Tokyo, fordi det er en fuldstændig fantastisk by for et madøre som mig. Japanerne er crazy, fordi de er så perfektionistiske og har specialiseret sig i så mange forskellige køkkener og råvarer. Hvis man går ind på en kaffebar, er det ligesom at gå ind i et laboratorium. De har en tradition for at specialisere sig inden for et snævert emne, og de har er en respekt, en tilfredshed og en ydmyghed over for en given råvare eller en teknik, som jeg utrolig godt kan lide. Jeg misunder at kunne dvæle ved og være tilfreds med det simple og enkle, som de dyrker og behersker til fingerspidserne. Jeg er altid nervøs for, om der er mad nok, om det er fint nok.”

Hvad har været dit bedste måltid?

”I tidernes morgen havde jeg en dejlig middag med min datter, som dengang kun var fire år gammel, da Jakob Mielcke lige var startet som køkkenchef hos Jan Hurtigkarl i Ålsgårde. Det var anden gang, jeg mødte Jakob Mielcke, og da jeg synes voldsomt godt om den første middag, jeg havde fået hos ham, spurgte jeg, om ikke vi måtte sidde ved et bord helt nede ved vandet og ikke i selve restauranten og så bare spise nogle små retter, som han bestemte. Vi fik en menu med bl.a krebs og duehjerte, og vejret var fantastisk den sommeraften. Det hele var dejligt, og det var en stor oplevelse for mig at give min madglæde videre til min datter Chili.”

Hvad har du altid lyst til at spise?

”Østers, fordi de i sig selv har en fuldent smag. Østersens smag er meget afhængig af det sted, hvor den dyrkes, idet den bliver understøttet af den rigtige mængde og kombination af salt og mineraler i et givent område. Det kunne være ved byen Cancale eller i farvandet mellem Marennes og Oléron. Nogle af de bedste og mest fantastiske østers, jeg har fået, er de små, men utroligt kødfulde og faste japanske kumamoto østers. Jeg spiser helst østers sammen med et glas champagne. Jeg kan altid drikke champagne. Til mine østers skal champagnen gerne have lidt alder og være knasende tør. Hvis jeg skal spise østers med garniture som fx tomatvinaigrette, kunne det være roséchampagne.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Kokke, Mad og Interview