★★★★☆☆

Siden HBO udmeldte den kommende premiere på den nye, store satsning ‘Britannia’, har ét spørgsmål genlydt blandt hungrende seere verden over: Kan den nye serie gå hen og dulme abstinenserne efter ‘Game of Thrones’, som først vender tilbage med sin ottende og sidste sæson i 2019?

Sammenligningen mellem de to serier er forståelig, da traileren til ‘Britannia’ umiddelbart afslørede mange fællestræk med HBO-hittet: Forskellige grupperinger kæmper imod hinanden, og der bliver hverken sparet på blodet, overnaturlige elementer eller smukke kvinder.

Alligevel er de to serier bygget op på radikalt forskellige fundamenter. Hvor ‘Game of Thrones’ består af et fantasy-univers, der er omtrent lige så virkeligt som julemanden og tandfeen, er ‘Britannia’s plot i stedet bundet op på de voldsomme, virkelige hændelser, da 20.000 romerske soldater under ledelse af Aulus Plautius (i serien spillet af David Morissey fra ‘The Walking Dead’) invaderede England i år 43 for at besejre de engelske keltere og undervejs tog utallige slaver og jævnede små lokalsamfund med jorden.

‘Britannia’ tager afsæt i netop et af disse lokalsamfund, hvor pigen Cait står over for en ceremoni, der skal indlemme hende i de voksnes rækker. I dagen op til ceremonien er hun ikke tilladt at tale - en regel, hun overtræder, hvorefter katastrofen indtræffer i hendes landsby. Cait er nu overladt til sig selv - kun i selskab af den fremmede, keltiske eneboer Divis spillet af Nikolaj Lie Kaas.

Nikolaj Lie Kaas får sit internationale seriegennembrud i rollen som den udstødte druide Divis. Foto: HBO Press

Naturligt nok har Lie Kaas’ gennembrud i den internationale serie-verdenen med ‘Britannia’ vagt opsigt herhjemme, da han nu følger i sine danske, mandlige kolleger Mads Mikkelsens, Nikolaj Coster-Waldaus og Pilou Asbæks fodspor, og det er en opmærksomhed, han møder med en særdeles stabil præstation. Hans portrættering af den skruppeløse Divis, som er blevet udstødt fra druiderne og forudser romernes angreb, er virkelig vellykket - og på trods af det hårde ydre, der i anledningen er blevet toppet med et sæt rådne tænder og en afskrækkende odeur, afslører han efterhånden en noget mere sympatisk karakter, man glæder sig til at se udvikle sig igennem seriens første sæson.

Også seriens øvrige cast lever nogle gode præstationer - herunder Kelly Reilly og Zoë Wanamaker i rollerne som de keltiske rivaler Kerra og Dronning Antedia, der må samarbejde for at kæmpe imod den romerske invasion. I serien indgår også en næsten uigenkendelig Mackenzie Crook i rollen som Veran, der er leder af den selvsamme barbariske druide-stamme, hvorfra Divis er blevet udstødt - og det er en præstation så overbevisende, at det løber én koldt ned ad ryggen blot at tænke på ham.

Selvom ‘Britannia’ er baseret på historiske begivenheder, har skaberne ikke holdt sig tilbage for at drysse lidt magi henover handlingen i form af netop druiderne, der leger med mørk magi fra underverdenen, som kan forhekse de, der bevæger sig for dybt ind i skovene. Der bliver skruet ekstra op for uhyggen ved til tider at sløre skellet mellem virkeligheden og det overnaturlige toppet af med Nikolaj Lie Kaas’ forudsigelser om forestående katastrofer - og er man hardcore fantasy-fan, skal man derfor ikke være bange for mangel på det overnaturlige i ‘Britannia’.

Dronning Antidia, spillet af Zoë Wanamaker, må slå sig sammen med de øvrige keltiske ledere for at besejre romerne. Foto: HBO Press

Der, hvor det til tider kan kamme over for ‘Britannia’, er dog netop i form af disse fantasy-elementer. Når man ser serien, kan det føles som om, at skaberne har forsøgt at sammensætte ‘Vikings’ vægt på historiske begivenheder med ‘Game of Thrones’ sans for magi - og så oveni dét har givet den én over nakken.

Allerede i første afsnit oplever vi talrige mord, menneskeædende barbarer, romersk invasion og flere scener, blandt andet med Nikolaj Lie Kaas, der mest af alt minder om dårlige syre-trips, hvor både skuespillerne og seerne balancerer mellem virkelighed og syner. Det bliver ganske enkelt lidt for meget på lidt for lidt plads - og det er lidt ærgerligt, for ‘Britannia’ har bestemt ramt ind i en tidsånd med deres sammenblanding af historie og fantasy.

Det er dog ikke noget, der overskygger serien som helhed - for selvom man til tider kan blive ør i hovedet af at kigge på tv-skærmen, når man ser ‘Britannia’, fjerner det ikke fokus fra skuespillerpræstationerne og det særdeles spændende plot. Og er man ‘Vikings’- eller ‘Game of Thrones’-fan, kan man kun komme for langsomt i gang med at se den.

LÆS OGSÅ: Verdens 9 bedste tv-serier ifølge Rotten Tomatoes

LÆS OGSÅ: Per Flys nye thriller er politisk sprængfarlig

LÆS OGSÅ: Podcast om dårlige film optræder for fulde huse: ”Danske anmeldere har brug for et los i røven”