Sponsoreret af Kop & Kande

Vi har sat et af medlemmerne, Kristoffer Okkels, stævne for at finde ud af, hvad der sker bag kulissen i en herremadklub, og hvorfor de er så populære.

Hvordan forløber en typisk madklub?

Når vi mødes, må det meget gerne være minimum en hel dag eller over en weekend. Det giver mulighed for at lave nogle retter, der kræver tid, men også tid til at være sammen uden for køkkenet. Typisk kombinerer vi madlavningen med forskellige sportsgrene, hvor vi kan udleve vores ret udprægede konkurrencegen.

Hen på eftermiddagen går vi så i køkkenet for at snitte og preppe. Typisk har vi sat noget over om morgenen. Det kan være kød, der hygger sig i vandbad, eller gulerødder, græskar eller andre grøntsager, der er ved at blive dehydreret. Det kan også være, at der er et stykke fisk, der er ved at blive rimmet eller gravad.

"Der er mange, der griner lidt, når de hører, at vi godt kan finde på at tage 3-4 forskellige slags vinglas med, når vi mødes i et sommerhus"

Madlavningen fortsætter igennem det meste af eftermiddagen og aftenen. Jeg synes personligt, at de sjoveste retter er dem, man er sammen om at skabe, og hvor flere komponenter skal være færdige på præcis samme tid. Når der skal røges, blancheres, plukkes, skæres og anrettes på stort set samme tid. Det er dér, man får følelsen af at have en lille restaurant kørende i køkkenet.

Det betyder også, at vi godt kan finde på at gå fra køkkenet til bordet flere gange i løbet af aftenen. Men for mig må det også gerne være uformelt, så selvom anretningen betyder meget, så synes jeg, der er noget uformelt og forfriskende i at spise i køkkenet.

”Vi prøver at ses mindst 3-4 gange om året – og én af gangene må meget gerne være en forlænget weekend, hvor vi rejser ud til en gastro-destination.”

Hvilke retter laver I typisk?

For mig handler madlavning meget om at få pirret nysgerrigheden. Jeg plejer at sige, at min yndlingsret er den ret, jeg ikke har smagt endnu. Det samme gælder, når jeg skal ud at spise. Jeg vil til enhver tid hellere prøve en ny restaurant end at tage et sikkert valg. Det betyder også, at der ikke er en fast syntaks for den mad, vi laver. Det kan være inspireret af rejser eller restaurantbesøg, men jeg kan også godt li’ at lave konceptuelle benspænd. Det kan være et geografisk benspænd – f.eks. at alle retter og al vin skal komme fra Georgien – eller et metodisk benspænd, hvor der f.eks. skal være fermenterede elementer i alle retter.

Det kan selvfølgelig også være tematiseret på anden vis – over en højtid, en bestemt druesort eller et bestemt dyr.

Teskt_KK24-2019_miljoe_side-14_Aldente_1.jpgLæderforklæde 70x80 cm med lomme og strop til viskestykke pris 999,95 kr, -  Luigio Bormioli Atelier rødvinsglas Pinot Noir/ Rioja 61 cl pris 99,95 kr - Luigi Bormioli Atelier hvidvinsglas Riesling 44 cl pris 99,95 kr

Går I ligeså højt op i, hvad I drikker?

Ja! Det er vigtigt at holde sig hydreret, så om eftermiddagen får vi gerne et par cocktails. Lige for tiden er det Negroni eller dens amerikanske fætter, Boulevardier, vi går og sipper. Vinen er selvfølgelig en vigtig del af oplevelsen. Det handler først og fremmest om at finde noget vin, der passer til maden, men der er også sport i at diske op med små, ukendte producenter. Og også her er udstyret selvfølgelig vigtigt. Der er mange, der griner lidt, når de hører, at vi godt kan finde på at tage 3-4 forskellige slags glas med, når vi mødes i et sommerhus.

Hvad er det mest spektakulære mad, I har lavet sammen?

For nogle år siden, da molekylær gastronomi var meget hot, eksperimenterede vi en del med både sfærer og surprises. Her lavede vi sjove ting som chokoladekaviar, rucolaspaghetti og usynlige raviolier.

”Det er fedt at have en anledning til at ses og en aktivitet at være fælles om.”

Hvad ville du ikke undvære i køkkenet, når du laver gourmetmad?

Det nemme svar ville være noget i stil med en sous vide og en sifon. Men jeg synes faktisk, et godt mandolinjern og en god stavblender er mindst ligeså vigtige redskaber. Snakker vi gadgets til madlavning mere generelt, så er jeg ret glad for mine isterningeforme, der laver perfekte, transparente 7 x 7 x 7 cm store isterninger. Og så glæder jeg mig til at prøve min seneste erhvervelse – en træpillefyret brød- og pizzaovn, der kan blive 500 grader varm på kun 10 minutter.

Hvad er det bedste ved at have en drenge-madklub?

Det er fedt at have en anledning til at ses og en aktivitet at være fælles om. Og så er det altid skønt at have nogle, der deler ens passion og nysgerrighed for mad og vin.