Vækkeuret ringer hos Sir Paul Smith klokken 04.50, når han er hjemme i London. Der er ikke tid til morgenmad. Han hopper ud i sin Mini og kører til svømmehallen, The Royal Automobile Club i Pall Mall, og det har han gjort i mere end 25 år. Længe var han den første i hallen.

”Jeg var rundt og tænde alle kontakter.”

I de senere år har et par yngre herrer, den ene læge, slået ham på morgenfriskhed, men Paul Smith nyder fortsat at have det meste af bassinet for sig selv.

Efter brusebadet henter han en kop kaffe og en croissant på en nærtliggende café. For det meste tager han den sort, men sommetider vælger han en machiatto eller espresso, og lukker sig ind på kontoret ved 6-tiden. Kun rengøringsholdet er mødt ind før ham.

”Det er et fantastisk tidspunkt på dagen. Der er ingen, og rengøringsfolkene, som er nogle dejlige mennesker, taler ikke engelsk, så det er helt perfekt. En af dem hilser dog på mig, når jeg ser ham. ’Good morning, mr. Banana.’ Det kalder han mig, uanset hvor meget jeg gestikulerer, og hvor mange gange jeg prøver at fortælle ham mit rigtige navn. Det er nu meget sjovt, men ellers har jeg de første par timer for mig selv og kan nå at forberede mig til dagen.”

Designerne er de næste, der dukker op. Klokken 08 holder Paul Smith dagens første møde, og det er altid med sit team af designere. De tager morgenbrød med. ”Jeg starter dagen tidligt, så jeg kan næsten ikke undvære min anden morgenmad.”

I en periode trak han sig lidt tilbage fra designarbejdet, men i de seneste par år har han valgt at blande sig mere, og det har kunnet ses på salget.

”Jeg kan tilføje et gran af det oprindelige, af mig, om man vil.”

Han er chef for op mod 200 ansatte på hovedkontoret i det centrale London, og han vil selv vurdere, at han kan navnene på ”alle minus syv”. De 50, som han arbejder tættest sammen med, kan han tale med om alle detaljer i deres arbejde – fra tøjdesign, til butiksindretning, og salg. Hvis han er i byen om lørdagen, stiller han sig altid bag disken i butikken i Mayfair på Albemarle Street, hvor både ansatte og kunder har vænnet sig til at se chefen i aktion. De kalder ham ”The Saturday Boy”.

”Jeg kan godt lide at tale med både mine egne folk og med kunderne. Vi har kunder fra hele verden, også mange danskere. Hvis jeg må prale lidt, vil jeg sige, jeg er en god sælger. Det handler nok om, at jeg jo kender produkterne forfra og bagfra og er meget entusiastisk omkring dem. Jeg prøver at være der hver lørdag, hvis jeg altså får tilladelse af min boss (Sir Paul Smiths hustru, Pauline, red.).”

Resten af en typisk formiddag går som regel med at svare på postkort fra fans. Paul Smith modtager hver uge hundredvis af gaver og kort fra hele verden. De dekorerer hans kontor, der umiddelbart ligner en voldsom rodebunke – indtil man går på opdagelse og langsomt finder et system i virvaret. En enkelt, anonym fan har gennem 30 år sendt ham kreative gaver, som ankommer uden indpakning og med frimærker klistret direkte på genstanden. Senest var det en dinosaur i plastic og malet i klassiske Paul Smith-striber.

”Jeg føler, at jeg er nødt til at svare langt de fleste, i hvert fald hvis der er en afsenderadresse. Hvis en seksårig fra det centrale Kina sender en tegning til mig, skal han selvfølgelig have et svar.”

Inden frokosten når han altid et møde med sin nærmeste stab, som består af fire-fem personer. De mødes omkring et mødebord uden for hans kontor. Her organiserer de dagens opgaver, og det foregår på ingen måde i almindelig samtale.

”Jeg har aldrig konverseret med nogen i det rum. Her kender vi hinanden så godt, at vi ikke behøver at fuldføre vores sætninger. Vi holder os mest til at vende de vigtigste ting, der foregår i virksomheden, og vi holder det kort og præcist.”

Frokosten bliver oftest hentet fra lokale take-aways. Paul Smith bliver som regel blot spurgt, hvad han er til, ”græsk, italiensk, asiatisk”, og så finder hans ansatte selv frem til menuen.

Eftermiddagen er meget afvekslende. Det sætter han pris på. Der kan være møder med forskellige afdelinger, der kan være besøg eller interviews med magasiner, og der er næsten altid mere arbejde i designstudiet. Han sætter stor pris på arbejdet derinde.

Teamet har som regel ting med til inspiration. Ting, som de har fundet på rejser, besøg eller i magasiner. Det kan være tøj, bøger, fotos og souvenirs. De skriver sjældent noget ned til referat. Det er en kreativ proces, som kan strække sig over mange møder, og først til allersidst har de en klar idé om, hvad de vil.

”Vi har en skål med chokolade midt på bordet, og så går vi i gang med at udvikle. Det er en meget åben dialog. Jeg får selv meget af min inspiration fra mine rejser.”

Man kan følge Sir Pauls egne inspirationsbilleder på hans personlige Instagram-profil (@PaulSmith, red.), også selvom det er hans assistent, der faktisk lægger dem op. ”Han ved hvad for en knap, man skal trykke på, og det gør det trods alt nemmere.”

Sidst på eftermiddagen går Paul Smith fra kontoret i selskab med sin personlige assistent. De følges op ad gaden The Strand. Her har assistenten mulighed for at afklare dagens sidste, mange spørgsmål med chefen. ”Vi kalder det ”The Strand Interview”.”

De stopper som regel ved deres butik for at hilse på, og Paul Smith er først hjemme ved 18.30-19-tiden. Aftensmaden indtager han og hustruen oftere og oftere hjemme. Tidligere var de mere sociale, men de holder begge af de stille aftener, hvor de kan være alene.

Efter maden spadserer de ned i parken, hvor Paul Smith får læst dagens aviser, mens hustruen læser en bog. Der sidder de en times tid, inden de går hjem og får en ”supper”, et let aftenmåltid, og Paul Smith er i seng inden kl. 22.00.

”Jeg har mange rejsedage og ikke så mange, typiske hverdage, men jeg har det fint med, at mit liv er så afvekslende. Jeg er afklaret i forhold til de rutiner, som altid er en del af at drive en virksomhed. Men omvendt nyder jeg også overraskelser. Også bare de små, som kommer i løbet af hverdagen. Et uventet besøg af gode venner, for eksempel. Jeg kræver ikke, at hver eneste dag skal give mig en ekstraordinær oplevelse. De må komme ud af det blå. Ellers organiserer jeg indimellem nogle korte rejser, der kun varer et døgn, og hvor jeg kun er afsted som turist og kommer uanmeldt. Man kan nå langt på 24 timer, hvis man er velorganiseret. Jeg har været i Beijing, i Delhi og i Vietnam. Ud og hjem på 24 timer. Det er nok ikke så typisk igen.”

Den nye Paul Smith-butik er åbnet i Christian IXs Gade i det indre København. Der ligger også en Paul Smith-butik i Københavns Lufthavn.

LÆS OGSÅ: Paul Smith: "Mange mennesker bruger for meget tid på at se ned i deres smartphone, på at blive fyldt med unødig information, og for lidt tid på at se på verden"

LÆS OGSÅ: Paul Smith åbner sin første skandinaviske butik i København