"Cykling og Tour de France er sportens svar på anden verdenskrig og slaget ved Stalingrad" scroll-down

"Cykling og Tour de France er sportens svar på anden verdenskrig og slaget ved Stalingrad"

Det danske forlag Bobo har de seneste år oversat og udgivet en række bemærkelsesværdige franske bøger om cykelsport. Euroman tager en snak med forlagets ejer Casper Kowalczyk Black om, hvorfor slagene på landevejen egner sig til storslåede, litterære fortællinger.

Af Jeppe Højberg Sørensen
Foto: Getty Images og PR
Sport Euroman

For mange danskere er det nok særligt Jørgen Leth, der inkarnerer den litterære og storladne tilgang til cykelsporten. Dertil kommer forfatteren Daniel Dencik, som i 2018 udgav den anmelderroste bog ’Sportshjerte’, og året efter blev Rolf Sørensen tildelt DR’s prestigefyldte formidlingspris Rosenkjærprisen med begrundelsen, at han evner at ’løfte cykling fra underholdning til noget alment-menneskeligt.’

Danskerne er dog bestemt ikke ene om de eposfyldte beskrivelser af velkendte løb som Tour de France og Paris-Roubaix. Det vidner forlaget Bobos udgivelser blandt andet om. I løbet af de seneste år har Bobo oversat og udsendt seks bøger om cykelsport, der spænder fra biografier over samlinger af gamle, maleriske avisreportager til filosofiske, essayistiske værker. Udgivelser, som anmelderne på de store dagblade har taget vældig godt imod, på trods af at de normalt ikke ligefrem flokkes om sportsbøgerne.

Ifølge Casper Kowalczyk Black, som ejer både forlaget Bobo og Den Franske Bogcafé i København, er det langt fra et tilfælde, at det netop er cykelbøgerne, som skiller sig ud og nyder anerkendelse i litterære kredse.

”Jeg læser meget om krig, fordi det viser mennesket, når det er højest oppe og længst nede. I krig bliver mennesket virkelig spændt ud. Inden for krigshistorie er anden verdenskrig og slagene på østfronten det sted, man skal gå hen. Der var lidelsen størst, og der fandt de største heltegerninger og katastrofer sted. Cykling og Tour de France er sportens svar på anden verdenskrig og slaget ved Stalingrad. Cykelsporten er den sport, hvor udøverne lider mest, og Tour de France er det løb af alle, hvor rytterne lider mest. Set udefra er det også der, hvor de største sejre og nederlag finder sted. Der står rytterne mest nøgne tilbage. Det, synes jeg, er fascinerende,” siger han.

Cykelsporten med sin lidelse og lykke rummer altså et litterært potentiale. Alligevel opstod Casper Kowalczyk Blacks interesse for de franske cykelbøger nærmest ved et tilfælde. Som ejer af bogcaféen i Fiolstræde i København var han i færd med at pakke en kasse fransksprogede bøger ud, da han faldt over den franske cykellegende Laurent Fignons selvbiografi, ’Vi var unge og ubekymrede’. Han læste den i ét hug og blev ramt af historien om Fignon, der, hjulpet af ungdommens kådhed og sit bramfrie sind, vandt Tour de France to gange, før han i 1989 tabte løbet med sølle otte sekunder til Greg LeMond efter cykelsportens måske mest berømte enkeltstart.

”Det var virkelig en stor fortælling. Simpelthen en almengyldig historie, en livshistorie. Og selvom der er masser af cykling i bogen, løftede den sig bare op på et niveau, der gjorde den interessant at læse for alle. Vi oversatte og udgav ’Vi var unge og ubekymrede’ på forlaget, og den fik bragende anmeldelser og solgte godt. Derefter gik jeg i gang med at undersøge, hvad der egentlig er af cykel­litteratur skrevet på fransk, og så tog det ene det andet.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Cykelløb, Cykling og Tour de France