I en tid med udflytninger af danske arbejdspladser og konstante kompromiser med kvaliteten hører det til sjældenhederne, at produktionen er lokal og adressen central.
Men hvis man er en designvirksomhed, der gerne vil ligge tæt på arkitektvirksomheder, indretningsdesignere og slutforbrugere, så giver det i den grad mening at placere sig i midten af det hele. Og det er, hvad Toni Copenhagen, Danmarks ældste producent af armaturer, har gjort.
Virksomhedens genstart skete i 2019, da tv-direktør og investor Jacob Houlind købte Toni Copenhagen og lokkede Mark Christiansen til som administrerende direktør.
Tidligere havde Mark Christiansen som Global Sales Director i Vipp været med til at gøre danske affaldsspande og toiletbørster eftertragtede i hele verden, og opgaven med at tage Toni på samme rejse var besnærende:
”’Jeg har to mand i Rødovre,’ sagde Jacob Houlind, da han ringede og tilbød mig rollen som CEO,” fortæller Mark Christiansen en sensommerdag i det istandsatte baghus på Frederiksberg, der både tjener som showroom, produktion og kontor.
”Det har været vigtigt for mig, at vi er tæt på vores målgruppe, og derfor bor vi på Frederiksberg i midten af København, hvor det er nemt for kunder at komme forbi med tegninger af deres nye køkken eller bad og se produkterne.
Og så betyder det selvfølgelig noget for vores brand, at vi ligger tæt på ligesindede, københavnske designvirksomheder. Det betyder noget at være en del af den lille klub, og det er man bare ikke i Rødovre,” siger Mark Christiansen med henvisning til Toni Copenhagens tidligere hovedkontor i forstadskøbenhavn, som var noget af det første, den nye konstellation tog afsked med.
I 2022 omsætte Toni Copenhagen for 20 millioner kroner. Toni henvender sig til en type af kunder, der vil andet og mere end Silvans afdeling for vandhaner. Når politikerne på Christiansborg vasker hænder – bogstavelig talt, ikke i overført betydning – sker det med vand, der løber igennem et Toni-armatur, ligesom så forskellige institutioner som udenrigsministeriet i Riyadh og Churchill College i London har fået armaturerne fra Frederiksberg installeret.
”Vores produktsortiment er det samme, som det altid har været. Klassiske greb, der er forarbejdet og samlet i hånden på værkstedet, ligesom de blev for 100 år siden. Vi har bevaret de mere end 300 produkter, der var i virksomheden, og så har vi tilføjet spejle og toiletspande, fordi vores kunder gerne ville købe mere end bare armaturer,” fortæller Mark Christiansen.
Og så var der opkaldet fra Bjarke Ingels, der nu har ført til at samarbejde med den danske stjernearkitekt og hans tegnestue, BIG:
”Bjarke Ingels ringede og spurgte, om ikke vi havde lyst til at lave et armatur med ham. Det var oplagt at lave noget i fællesskab, syntes vi, og nu er det færdige produkt monteret i BIG’s nye hovedkontor i Nordhavn i København.
Meningen er så, at arbejdet skal rulles ud sammen med dem, hvilket også giver rigtig god mening for os. Tidligere har vi næsten udelukkende solgt til slutforbrugere, men nu får vi åbnet en dør ind til kontraktmarkedet med Bjarke Ingels som løftestang.”