1. Koldpresset? Al olivenolie – også dårlig – er koldpresset, så det betyder intet for oliens kvalitet!

2. Gå efter DOP-mærkede olier. DOPmærkning – Denominazione di Origine Protetta – giver sikkerhed for, at olien kommer fra et bestemt lokalområde, og at den olivensort, som er almindelig for området, er brugt til olien.

3. Stol på dine sanser. Smag dig frem. Olien skifter karakter, alt efter hvad den spises med. Husk, at kraftige retter skal have kraftige olier, og milde retter skal have milde olier – på den måde kan olien og maden løfte hin- ”Du kan blive en del klogere på olivenolie ved at læse etiketten grundigt. Generelt kan man sige, at jo mere information, der er på etiketten, des bedre kvalitet af olie er der tale om” anden op, uden at den ene dominerer den anden. Prøv at hælde forskellige typer olie over den samme ret, og se, hvor meget retten skifter karakter.

4. Kan man stege i ekstrajomfruolivenolie? Ja! Det er en skrøne, at man skal bruge billig olie til at stege i. Ekstrajomfruolivenolie har et højt rygepunkt – 180 grader, der svarer til friteringstemperatur, og der kommer ingen dårlige egenskaber frem under opvarmningen.

5. Fremgår sorten af etiketten? Jo mere faktuel information om olien, des bedre. Hvis olivensorten fremgår, er det et kvalitetstegn. Enkeltsortsolier har mere personlighed eller terroir og laves ofte af mere nørdede producenter. En blandingsolie kan sagtens smage dejligt, men vil du udfordres, så gå efter enkeltsorterne.
__________

SE OGSÅ: Test: Kend din olivenolie
SE OGSÅ: gastro tester: Jomfruer under pres