Alle ved, at flymad skal man frygte langt mere end selve flyveturen, så hvorfor ikke stille sulten før take off? Jesper Uhrup Jensen og René Langdahl har testet de fem bedste spisemuligheder i Københavns Lufthavn.

LÆS OGSÅ: De bedste udendørs spise- og drikkesteder i København

Aamanns
 

Priser: 65 kr. for 1 stk. smørrebrød
Åbningstider: Alle dage kl. 06.00-22.00, lørdag dog kun til kl. 21.00

Madstil

Moderne dansk med fokus på smørrebrød. Til de morgenduelige serveres diverse former for morgenmad, og der er kager til den søde tand. 



Om restauranten

Adam Aamann har med sin nyfortolkning af det klassiske danske smørrebrød med rette fået betegnelsen ’smørrebrødskongen’. Det er ikke sådan lige at forklare, hvad det er, der præcis gør Aamanns smørrebrød til noget helt i en klasse for sig, men først og fremmest er alle råvarer den bedste kvalitet – hjemmelavet og alt står knivskarpt. Alt smager igennem, intet er bare fyldstof, og ingen ingredienser overdøver andre. Og så er madderne slet ret ikke blot klassikere, der er ’dullet op’ – nej, de er helt nye i trafikken, der er simpelthen tænkt anderledes. Der er eksempelvis ærtecreme og citronemulsion på hellefisken, rygeostecreme på tyndstegen etc. 

Det mener gastro

Jeg havde umiddelbart ingen forventninger om at finde Aamann i den kvalitet, man kender og elsker – sådan som det ofte er, når kendte brands gæsteoptræder på udebane. Og jeg følte mig bekræftet i min skepsis, da jeg satte mig på en barstol og havde sådan en fornemmelse af at sidde i en centerpub, omgivet af flyrejsende, der slog ventetiden ihjel med et par fadbamser. Ikke at der er noget galt i det, og stemningen i en stor lufthavn er uundgåeligt sammenligneligt med den i et enormt indkøbscenter (som moderne lufthavne jo også ret beset er) – der er bare lidt langt til Aamanns ellers stringente og lidt kølige og enkle univers.

Men da de tre stykker smørrebrød kom på bordet forsvandt al skepsis, for serveringen er præcis så delikat, velsmagende og knivskarp som den, man møder hos Aamanns på Østerbro. 65 kr. stykket er direkte billigt for så høj kvalitet – både hvad angår smag og det håndværksmæssige. Aamanns ligner lufthavnens bedste bud på et måltid. 

LÆS OGSÅ: 8 gastronomiske oplevelser i Stockholm

Bonusinfo

Aamanns er også takeaway, men vær opmærksom på, at mange flyselskaber ikke tillader, at man spiser medbragt mad om bord. Men jo mere lavpris, du flyver, des mindre kabinepersonale er der til at håndhæve forbuddet! 

Yo Sushi

Priser: 25-60 kr. pr. tallerken
Åbningstider: Alle dage kl. 06.00-22.00

Madstil

Japansk/asiatisk med fokus på sushi, ramen og nudler.



Om restauranten

YO Sushi åbnede i Londons Soho-kvarter i 1997 og er siden blevet en kæde med mere end 20 restauranter alene i London og 50-60 restauranter fordelt ud over det øvrige England. Kæden har også bredt sig til USA og Mellemøsten, der er en i Oslos lufthavn, Fornebu, og i år kom YO Sushi så til Københavns Lufthavn. YO har slået sig op på såkaldt keiten-zushi, der nærmest kan oversættes til ’roterende sushi’, men begrebet running sushi lyder nok mere bekendt for de fleste – altså det fænomen, hvor sushien kommer rullende forbi, og man tager så, hvad man har lyst til og afregner til slut ved at tælle tallerkener – hver tallerken har en farvestribe, der indikerer en pris.

Det mener gastro

Man kan vælge enten at sidde på barstole eller ved borde, som sushibåndet også ruller forbi. Jeg satte mig i ’baren’, og der gik faktisk 20 minutter, før de første to små tallerkener, jeg havde lyst til at prøve, kom forbi på båndet. Det skyldes, at kokkene (tvivler i øvrigt på, at personalet er uddannet kokke – næppe alle sammen) i al fald den dag havde tendens til at koncentrere sig om én ting i stedet for at se til, at man spredte sig på menukortet, og det så også afspejlede sig i udvalget på båndet.

Det betød, at de samme makiruller blev ved og ved og ved med at rulle forbi, og man ventede bare på, at de havde fået skåret den tilsyneladende uendelige pølse til ende! Og så virker det noget letkøbt også at sætte diverse læskedrikke og dåser med nødder og wasabisnacks på båndet. Det kan man sgu bestille on the side – det er ikke det, man sidder og venter på. Jeg fik dog også lidt nigiri (plain tun og laks) og bestilte desuden et par spyd med kylling teriyaki. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du aftensmad i en hel uge med kun 9 madvarer

Jeg har spist hos YO Sushi i andre lufthavne, i London (bedre end Kastrup) og i Oslo, og ligesom i København så er det en helt okay løsning på at få stillet sin sult og få slået noget tid ihjel, men kvaliteten af sushien nærmer sig den, man kan købe i supermarkeder. Der er endog meget langt til den superfriske og elegante spise, sushi skal være, hvis man spørger kendere. Vi taler ikke om dårlig, dårlig mad, men det er lidt som en frokostbøf fra Jensens Bøfhus vs. en bøf fra Mash! Der er for mange uvedkommende smagskomponenter indover, og så er sushiens kunstneriske værdi ret ringe. Den er klodset og sjusket lavet. Nigirien synes at være lavet efter skabelon og ikke i hånden, mens makirullerne ligner, at de er skåret af stor og sjusket lavet roulade fra Karen Wolff.

Betjeningen var sød og venlig, men personalet i det åbne køkken bør måske overveje, hvor smart det egentlig er at småskændes og ’bitche’ hinanden sådan for åben tæppe.

Bonusinfo

De varme retter på kortet kommer ikke rullende på båndet, men skal bestilles. Man kan også bestille sushien og få den bragt, hvis man ikke har tålmodighed til at vente ved båndet.  

LÆS OGSÅ: Her skal du spise: Paris

Le Sommelier

Priser: Forretter 95-195 kr., hovedretter 165-225 kr., sandwich fra 115 kr., barsnacks fra 40 kr.
Åbningstider: Alle dage kl. 05.00-23.00 (det varme køkken dog kun kl. 11.00-21.30)

Madstil

Fransk brasseriestil med ’mediterrane’ afstikkere.



Om restauranten

Le Sommelier bragte om nogen det bundsolide brasseriekøkken til København for snart 20 år siden. Ingen troede for alvor på dem dengang, men med Francis Cardenau som gastronomisk frontfigur blev al tvivl manet i jorden – og Le Sommelier blev det solide fundament, det lille restaurantimperium, Mash voksede ud fra. Francis Cardenau var manden, der på restaurant Kommandanten bragte to michelinstjerner til København for første gang nogensinde, og på Le Sommelier viste han – og viser fortsat – at brasseriekøkkenet og gourmetkøkkenet kan overlappe hinanden.Le Sommelier åbnede i lufthavnen for to-tre år siden, og det var begyndelsen til en gastronomisk opvågning på den anden side af check-in. 

Det mener gastro

Le Sommelier i lufthavnsversionen er ikke en 1:1-udgave af Le Sommelier i Bredgade, hvad nogle måske havde troet, da stedet åbnede i lufthavnen for nogle år siden. Le Sommelier i lufthavnen er lidt hen i retning af en udvidet caféudgave af originalen. Menukortet er i sagens natur med henblik på den relativt hurtige servering, og hvad de fysiske rammer angår, er der ikke satset på hygge og intimitet. Naturligvis ikke – det er ikke derfor, man spiser i en lufthavn.

LÆS OGSÅ: Den perfekte sommerdrik: Koldbrygget kaffe vil afløse din latte

Men maden, hvad med den? Den er fuldstændig i orden – velsmagende, ordentlig tilberedt af ordentlige råvarer og i det hele taget alvorlig ment. Det var nye toner, da Le Sommelier åbnede i lufthavnen, og af samme grund – og med rette – var vi mange, der drog et lettelsens suk, da Francis & co. indtog afgangshallen. Fritterne er sprøde, salaten ditto, laksen er fra Daniel Letz, vinkortet spiller, og englene synger – Le Sommelier er stadig lufthavnens sikre kort. 

Bonusinfo

Et par af retterne på kortet – bl.a. kylling stegt på rotisserien – er mærket med et særligt ikon, der garantere, at retten står foran en inden for maksimalt 15 minutter. 
Gorms 

Priser: Fra 35 kr.
Åbningstider: Søndag-fredag kl. 05.30-22.00, lørdag kl. 15.30-21.00

Madstil

Rustik italiensk trattoriakøkken med fokus på pizza.



Om restauranten

Gorm’s så dagens lys i 2008, da bornholmske Gorm Wisweh sammen med blandt andre folkene bag Il Senso Vinbar i Gothersgade satte sig for at revitalisere det italienske trattoriakøkken og ikke mindst give det et dansk input. I dag finder man Gorm’s bl.a. i Magstræde, Nyhavn, Torvehallerne og nu altså også i lufthavnen.

Det mener gastro

Det italienske køkken, når det er bedst, er først og fremmest kendetegnet ved sin enkelhed, og derfor kommer forsøgene på at gøre det italienske køkken ofte til kort. Mange tror, at det er så let – tænk bare på, hvor mange elendige pizzaer der faldbydes – og det er det sådan set også, men med et helt enkelt og således gennemskueligt køkken, er det alfa og omega, at råvarerne er helt igennem i orden. Det er de hos Gorm’s – det være sig i salaterne, charcuterianretningerne, pastaen, pizzaerne …

LÆS OGSÅ: Hotel d'Angleterres stjernekok forsøger sig i New York: "Jeg vil se, hvad karrieren kan række til"

Bonusinfo

Gorm’s er i udtalt grad gademad, så hvorfor ikke snuppe en pizzaklapper på vej ud til gaten? Man må som bekendt oftest ikke spise medbragt mad om bord, men inden boarding bestemmer man sgu selv.

Mash

Priser: 115 kr. for enkle startere og fra 295 kr. for steak og opefter. Dog kyllingebryst til 165 kr. og burger til 175 kr. 
Åbningstider: Alle dage kl. 11.30-21.30, lørdag dog kun til kl. 20.30

Madstil

Initialerne siger Modern American Steak House, og det passer. Kød med tilbehør uden dikkedarer, dog også andre råvarer, der kan grilles som pighvar og hummer. Kød til frokost, ja, men ingen morgenmad. 



Om restauranten

CPH Concept lyder poleret, skabt til formålet og et fokusgruppestyret publikum, men det virker. Gruppen tæller Umami, Le Sommelier og ikke mindst MASH, og ingen af dem kan kritiseres for det, der foregår på tallerkenen. MASH er den designede amerikanske diner med røde lædersofaer og masser af krogmodnet kød på kortet. Stadig firstmovers og bedst udi den disciplin i Danmark. Lufthavnsversionen er fuldstændig identisk med de andre, bortset fra de store glasarealer til flyparkeringen og den obligatoriske travlhed hos kunderne, fordi de skal videre til en flyafgang. Kortet er kolossalt efter nutidens standarder, og vinen spiller en langt vigtigere rolle end på andre lufthavnsspisesteder, både her og internationalt.  

Det mener gastro

Jeg bliver aldrig ven med indretningen på MASH, men det er lidt som at skose den gyldne måge for ensretning og konceptuelt design. Du ved, hvad du får. Til gengæld er maden som på et lille sted, hvor kokken kender til præcis stegetid, anretter med sans for detaljer og ikke går på kompromis, selvom kunderne skal nå et fly. Vi påstod, vi havde travlt, men var heldigvis reelt i god tid. MASH postulerer maksimalt 15 minutters ventetid, og det mere end holdt. Og så giver det ro i sindet, når tjeneren med første sætning demonstrerer vinviden langt over middel. Hænger vi os i detaljen, virkede carpaccioen forudskåret og lagt med mellemlægspapir og derefter overført til tallerkenen, men den var skåret af letmodnet og dybtsmagende kød og anrettet med skarp og sprød vinaigrettesalat.

Krabbesalaten var rigelig, våd, frisk og toppet med dildkviste, som smagte af dild og ikke vat. Den danske ribeye, vi fik, gør nærmest nar af de næstbedste steakhouses, mør – ja, selvfølgelig, saftig, grillternet og skalhård på bøffens kanter, men først og fremmest dyb, kødelig, modnet umamistærk. Pomfritter i chiliversionen stillede krav til de anbefalede Riesling Juffer Kabinett fra Schloss Lieser og Bedrock Old Vine Zin, men tjenerens forudsigelse holdt stik, de klarede den, OG vi nåede rigeligt vores fly. 

Bonusinfo

Har du tid, skal du gå i dybden med vinkortet. En perlerække af druesaft til priser, der giver gæsten med selskab mulighed for at tage hele flasker. Ridge, Shafer, Giacosa, La Conseillante og Beaucastel – gid, vi havde mere tid!

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Frederikshøj perfektionerer det perfekte


LÆS OGSÅ: 8 gastronomiske oplevelser i Stockholm


LÆS OGSÅ: Verdens bedste værtshus har to Michelin-stjerner