”Et princip er ikke et princip, før det koster dig penge,”
sagde reklamekongen Bill Bernbach.
Og Northside beviser, at det gamle citat stadig har sin
eksistensberettigelse. Fra 2026 vender kød og fisk tilbage på menuen.
Festivalen har set sig fanget i konflikten mellem ideal
og bundlinje, og må nu afvige fra deres principbeslutning om udelukkende at
servere plantebaseret mad til musikken. Det skriver DR.
Beslutningen om at fjerne kød fra menuen blev taget for
tre år siden, og det medførte et ramaskrig af dimensioner. Folk ville ligefrem
droppe festivalen.
Dengang sagde festivalen til mediet Økologisk Nu, at den vegetariske menu var fremtiden. Der var ingen vej tilbage for Northside.
Fremtiden holdt altså til 2025. Beslutningen har ramt festivalen så hårdt økonomisk, at de må ”ændre kurs”, som det diplomatisk formuleres i en pressemeddelelse.
Til DR siger festivalchef, Brian Nielsen, at analyser
viser, at op imod hver tredje potentielle festivalgæst dropper Northside, fordi
de ikke serverer kød.
”Det er bare ikke optimalt, og derfor har vi nu erkendt,
at vi har begået en stor fejl, og at vi skal ændre kurs,” siger Brian Nielsen.
På sin hjemmeside skriver Northside, at de skam stadig står
ved sine bæredygtige værdier, men beslutningen blev taget for hurtigt.
”Vi spurgte ikke publikum nok, og det gjorde, at mange
følte sig ekskluderet. Vi har lært, at forandringer kræver dialog, og det tager
vi med os fremad,” skriver de.
I de tre kødfrie år fik Northside også en del kritik for
musikprogrammet. Noget de også har valgt at ændre.
I slutningen af oktober kunne de melde, at Jack White, bagmanden
til den mest fortærskede festivalsang, gæster Eskelunden.
Det samme gør Aphaca,
der for tiden sikkert kunne sælge billetter til en 100 procent vandbaseret
festival.