Med de stigende ejendomspriser på Manhattan begyndte flere og flere newyorkere nogle år tilbage at rykke over på den anden side af Brooklyn og Williamsburg Bridge; de unge, studerende, og senere businessmænd og advokater med dybe lommer, der så potentialet i de rummelige, lyse loftslokaler i de industrielle ejendomme. Den urbane gentrificering i New York har gjort, at det i dag er ligeså dyrt at bo i Williamsburg, Brooklyn, som det er at bo mange steder på Manhattan.
I Brooklyn bor der i dag ca. 2,5 millioner mennesker, hvilket i sig selv svarer til en storby på størrelse med Chicago (fun fact: faktisk var Brooklyn en selvstændig by indtil 1898). En så stor bydel rummer blandt andet et hav af madoplevelser og madtrends, der løbende former den kulinariske scene, der lokalt er hyldet for albuerum og plads til innovation.
Det er en oplevelse at tage L-toget en hverdagsmorgen mod Manhattan; her får man virkelig et indblik i bydelens mange forskellige beboere: karrierefolk, misfits, skæggede fyre med skateboards under armen, kunstnere, hipstere, businessfolk og folk af en række forskellige nationaliteter og kulturer.
Og ligeså alsidig er Brooklyns madscene, som man generelt kan sige byder på noget for enhver – for dem, der ikke spiser kød eller produkter fra dyr, for dem, der gerne mæsker sig i XXL-mængder af samme, akkompagneret med fedtede og kalorierige side dishes, og for dem, der bare elsker en god avocadomad og en latte. Hele spektret med alle dets overraskende yderligheder er repræsenteret i Brooklyn og Williamsburg især.
Williamsburg er Brooklyns epicenter for både mad, kaffe, kulturelle oplevelser og indslag. Her finder man en så interessant koncentration af (mad)oplevelser, at man næsten kan udelukke Manhattan som destination under ens besøg i New York (men det gør man selvfølgelig ikke, for Manhattan kan også noget). Williamsburg er nok kendt i hele verden – og ofte refereret til – som hipsternes oprindelsessted. Og hvis man slår sig ned på et af kvarterets kaffebarer og giver sig til at betragte de forbipasserende, forstår man godt hvorfor.
Williamsburg fremstår på en og samme tid som værende en anelse prætentiøs og arrogant, men også nuanceret og mangfoldig, rå og ubarmhjertig. Williamsburg er med andre ord New Yorks Vesterbro, krydret med lidt Nørrebro og en sjat Nordvest.
Mens der i Williamsburg på tidspunkter kan være lige så mange mennesker som downtown Manhattan, er der generelt noget over Brooklyn, som de, der residerer i bydelen, vil kunne bekræfte: tempoet er et ganske andet. Der er en anden ro i gaderne og på caféerne, end der er på evigt travle Manhattan.
Men lad os se nærmere på en række af de adresser, der er værd at spise og eller drikke sig igennem på en kulinarisk rejse gennem Brooklyn, primært Williamsburg: langs og mellem gaderne Bedford Avenue, Driggs Avenue og Wythe Avenue, hvor nogle af bydelens bedste madoplevelser venter.
BARER I BROOKLYN
The Four Horsemen
En ganske unik vinbar og restaurant er The Four Horsemen, der er ejet af forsangeren James Murphy fra LCD Soundsystem. Her kommer chefkok Fredrik fra Aska i ny og næ – og formodentligt også en række andre madhoveder og trendsættere. Skandinaviskinspireret interiør med enkle møbler og naturtræ præger de pæne omgivelser i det intime barlokale, og så kan man desuden nyde et måltid mad til sin vin.
295 Grand St
Brooklyn, NY 11211
June
Brooklyn-kvarteret Cobble Hill huser vinbaren June, der er en af byens få vinbarer, der fokuserer 100 % på naturvin. Af samme grund er June også en af Brooklyns ret så populære vinbarer. Vinen er primært hentet fra Europa med et overvejende flertal af franske vine på menuen, og maden smager bestemt heller ikke ringe. Prøv for eksempel de grønne bønner med colatura di alici, grana-ost og tomat.
231 Court St
Brooklyn, NY 11201
Yours Sincerely
Cocktails på fad? Tjo, hvorfor egentlig ikke … Yours Sincerely har i hvert fald succes med konceptet, hvor de serverer craft cocktails, lavet i store portioner og tappet fra 20 fadhaner i baren. Prøv en Pineapple Express (Yours Sincerelys fortolkning af en Pina Colada) med Denizen rom, økologisk ananasjuice, kokoscreme, vanilje-kokossirup og lime eller en Chain Reaction (Aperol Spritz) med Cocchi Americano.
41 Wilson Ave
Brooklyn, NY 11237
SPECIALKAFFE A LA BROOKLYN
Blue Bottle
Generelt ser man i Brooklyn mange store industrielle lokaler med højt til loftet; nogle mere minimalistisk og moderne indrettede end andre. Hos Blue Bottle i Berry Street blev jeg mødt af en specialkaffebar så anderledes fra den gængse – typisk meget mindre – specialkaffebar, at jeg kom tilbage igen under mit besøg i the big apple for at nyde de æstetiske omgivelser – og sublime kaffe, ikke mindst.
Kaffebaren er beliggende i stueetagen af en industriel bygning fra 30’erne med hvidmalede murstensvægge og højt til loftet, rå betongulve og en rundet bar beklædt i birk. Lokalet kunne sagtens huse en eksklusiv tøjforretning eller conceptstore og er egentlig ret skandinavisk inspireret i den strømlinede, minimalistiske indretning med sorthvide møbler og lyst træ.
Ingen overflødige elementer eller kunst har fundet vej til væggene, og det klæder helt sikkert lokalet. Fra de indbyggede reoler i forbindelse med baren kan man vælge sine egne kaffebønner til at købe med hjem – og kaffeudstyr, hvis det lige er det, man står og mangler for at kunne brygge en god kop derhjemme.
Ikke mange kafferisterier i New York rister deres bønner lyst, som det er tendensen i europæiske storbyer, men byens kaffekultur udvikler sig dog mere og mere i den retning. Blue Bottle blev født i begyndelsen af 2000 som reaktion og modsvar til overristede kaffebønner og kommerciel kaffe.
Ejeren James Freeman svor, da han startede Blue Bottle, at han ville sælge kaffe, der var ristet inden for de sidste 48 timer og ikke mere. Præcisionen og dedikationen kan smages, og Blue Bottle rangerer højt på den uofficielle liste over New Yorks bedste kaffeadresser.
76 N. 4th Street, Store A
Brooklyn, NY 11249
Toby’s Estate Coffee
En anden kaffebar, der især er oplagt at gæste, hvis man ønsker at sidde og arbejde fra sin laptop, er Toby’s Estate Coffee lige om hjørnet fra Bedford Avenue subway-stoppet, der er indrettet til formålet. Her har specialkaffekæden hjemme med risteri, kaffeskole og café i en forhenværende lagerbygning.
Kaffebaren er til trods for de industrielle rammer hyggeligt indrettet med lune træmøbler, sofaer langs den reolbeklædte væg, der er dekoreret med antikke objekter, bøger, gammelt værktøj, og selvfølgelig kaffe, kaffekopper og kaffeudstyr. Her sidder freelancere såvel som studerende på deres laptops dagen lang side om side med almindelige, kaffeglade gæster.
Især æggerullen med bacon stegt i espresso hitter hos Toby’s, men prøv også en ganske almindelig doughnut fra Doughnut Plant eller andet sødt fra Balthazar Bakery eller Danny’s Macaroons.
Selve risteriet fokuserer ligesom Blue Bottle på kvaliteten af råvaren og det håndværksmæssige bag hele processen, der ligger til grund for den gode kop kaffe.
125 N 6th St
Brooklyn, NY 11249
COMFORT FOOD OG BEDSTE BRUNCH
Egg
I en række vestlige byer er det blevet en tendens blandt hippe spisesteder at servere morgenmad dagen lang for tømmermændsramte såvel som ganske almindelige morgenmadsentusiaster og lattearts-instagrammere, og i Brooklyn er Egg stedet, hvor man på weekendmorgener skal forberede sig på at vente på bord.
Og det gør man gerne, for maden er comfort food i verdensklasse. Hvad end man er til cheddar omelet og hashbrowns, økologiske kærnemælkspandekager eller hjemmelavet granola, er adressen et af de bedre bud på Brooklyns vidtspændende brunch- og morgenmadsscene.
Æggene indhentes fra fritgående høns, og mange af ingredienserne kommer fra ejer George Welds gård nord for New York.
109 N 3rd St
Brooklyn, NY 11249
Café Mogador
Ingen mestrer comfort food bedre end Israel, og det vidner Café Mogador om. Café Mogadors cuisine er præget af det marokkansk-jødiske med mellemøstlige retter og mezze-specialiteter som falafel, baba ganoush, hummus, couscous, og en suveræn morgenmad/brunchmenu bestående af mere klassiske brunchretter. På en grå og kedelig søndag eftermiddag længes jeg efter den sublime baba ganoush og de sprøde falafler, jeg havde glæden af at mæske mig i på min seneste rejse til New York.
Især på weekendformiddage er Café Mogador en populær destination, så kom hellere en anden dag på ugen. Fredage, lørdage og søndage er det ikke muligt at reservere bord, men det er det alle ugens øvrige dage.
133 Wythe Avenue
Brooklyn, NY 11249
Rye
En anden værdig brunchadresse er Rye, der kan være lidt svær at spotte, hvis man ikke som jeg gik målrettet efter stedet. Den gemmer sig i en mindre befærdet blok, og udefra ser den ikke ud af forfærdeligt meget.
Indeni ser alting dog helt anderledes ud. Ligesom så mange tilsvarende spisesteder i Brooklyn har Rye hjemme i en gammel fabriksbygning med loftsfliser i tin, mørke, rustikke træmøbler og en smuk mahognibar i centrum af rummet. Med dæmpet belysning og en generelt lun og behagelig indretning føler man sig straks tilpas i det relativt store restaurantlokale.
Prøv en three egg omelet med spinat, cheddar og karamelliserede løg serveret med salat, ristet toast og kartoffelpandekage, og und dig selv de himmelske doughnuts med cremet flødeskumsdip. Der er en verden til forskel fra disse og Dunkin’ Donuts, der er at finde på næsten hvert et gadehjørne.
Rye serverer kun brunch i weekenderne, men de øvrige dage kan man også roligt lægge vejen forbi og i øvrigt nyde en cocktail til maden – for Rye er gode til det der med cocktails.
247 S 1st St
Brooklyn, NY 11211
Avocaderia
Og når nu vi er inde på comfort food, må avokadoen siges at være en af genrens favoritter. Er man villig til at bruge 40 minutters transporttid hver vej, er Avocaderia et besøg værd. Avocaderia ligger helt nede ved Greenwood, under Park Slope, men hvis verdens første avocadobar ikke lyder som noget, man rejser dét længere for, så ved jeg ikke hvad.
Restauranten åbnede for lidt under et år siden, i april 2017, og det er et italiensk team, der står bag: Fætrene Francesco Brachetti og Alberto Gramigni, hvor sidstnævnte er chefkok, og deres ven Alessandro Biggi, der sammen med Francesco står for forretningsdelen.
Hypen spredte sig over hele verden, på sociale medier og diverse sites, da Avocaderia åbnede, og billeder af avocadoburgere og avocadotoast prydede vores alles Instagram feeds.
Stedet lever såmænd også op til forventningerne, og maden både smager og ser lækker ud. Det eneste, man egentlig ærgrer sig over, er beliggenheden, og jeg håber bestemt, at Avocaderia har åbnet endnu en adresse – mere centralt i Brooklyn, vel at mærke – næste gang, jeg besøger byen.
238 36th St
Brooklyn, NY 11232
Butler
I et roligt hjørne af Williamsburg ligger kombineret café, bageri og espressobar Butler, hvor Michelin-bageren Ryan Butler, der tidligere stod i bageriet hos Piora i West Village, hersker. Og det er sjældent, at man falder over en café i den kaliber.
Her, i skyggen af Williamsburg bridge, kan man mæske sig i cheese rolls, breakfast empanadas eller sødt bagværk og i noget så elegante omgivelser; med parisiske caféborde og -stole, læderbetrukne bænke langs væggene og planter i stribevis på hængehylden herover. Stilen er gennemført afslappet fransk bistro i industrielle omgivelser.
Kaffe kan man selvfølgelig også indtage sammen med sit bagværk – i lyserøde papkopper, hvis det er to-go.
95 S 5th St
Brooklyn, NY 1124
JORD TIL BORD OG SKANDINAVISK STJERNESTØV
Aska
Leder man efter en af de lidt større – og stjernebestøvede – madoplevelser, kan man også sagtens se mod Brooklyn og Williamsburg. Blandt andet hos Aska, der ligger lige nedenunder Williamsburg Bridge, hvor svenske Fredrik Berselius er chefkok – og hvor en af Brooklyns måske mest sublime madoplevelser venter.
Fredrik beskriver sit køkken som mad, der afspejler New York, Brooklyn og Nordamerika inspireret af de råvarer, der er at finde i det nordøstlige USA – og som i øvrigt minder meget om naturen og råvarerne der, hvor han selv er vokset op i Sverige. Restaurantens filosofi har i særdeleshed også rødder i den nordiske tilgang til madlavning og i de nordiske smagsprofiler.
Her møder Skandinavien virkelig New York. Den 38-årige – og tidligere model – Fredrik er blevet refereret til som New Yorks chikkeste kok, og Aska modtog, efter kun at have været åben i fire måneder, to stjerner i Michelin-guiden.
– Jeg er virkelig glad for vores placering her i Brooklyn. De fleste interessante restaurantåbninger sker her. Området opfordrer til originalitet og innovation i modsætning til Manhattan, hvor madscenen er mere kommerciel. Jeg føler, vi er et sted, der tillader os at gro og udvikle os.
Da jeg spørger Fredrik, hvilken oplevelse han ønsker at dele med sine gæster hos Aska, forklarer han:
– Vi vil jo først og fremmest have, at maden skal smage dejligt, og dernæst ønsker vi at skabe en mindeværdig, interessant og provokerende oplevelse. Mange gæster oplever smage og ingredienser, de ikke kendte til eller havde smagt før, og derfor bliver deres måltid hos Aska en rejse.
Restauranten rummer 10 borde og er kun åben om aftenen. Lokalet er mørkt og elegant nedtonet med borde let belyst af blide spots og med åbent køkken ikke mindst. En ikke mindre end 19-retters kulinarisk rejse koster 250$ (ca. 1.570 kr.) og en 10-retters koster 150$ (ca. 950 kr.).
I Brooklyn falder man generelt hurtigt over den samme tendens hos mange restauranter, som vi kender hjemmefra: lokale råvarer, fokus på bæredygtighed og et ønske om i madlavningen at reflektere omgivelserne.
Om den voksende bæredygtige trend fortæller Fredrik:
– Brooklyn deler helt klart meget af den samme filosofi som det nynordiske køkken. Flere og flere restauranter tænker meget over, hvor de henter deres ingredienser fra og forsøger at skabe stærke lokale netværk med landmænd og leverandører.
47 S 5th St
Brooklyn, NY 11249
Olmsted
I et lidt andet område af Brooklyn, nemlig Prospect Heights, der ligger ved den store Prospect Park, Brooklyn Museum og Brooklyns botaniske have, ligger en restaurant, hvor jord-til-bord-filosofien efterleves på bedste vis.
Tilknyttet restauranten Olmsted er nemlig en have med diverse urter og grøntsager: radiser, asparges, gulerødder, bær mm. Og som gæst på restauranten kan man for et mindre beløb få lov til at grave en urte eller plante op og tage med hjem, som minde om restaurantoplevelsen. Der, hvor man har gravet sin urte eller plante op, skal man plante et nyt frø. Men udover at grave grønt op fra haven, kommer man selvfølgelig først og fremmest for at nyde et måltid i topklasse. Og det er man garanteret på Greg Baxtroms fantastiske spisested.
Greg har arbejdet på en række anerkendte restauranter og åbnede først i 2016 Olmsted. Med respekt for naturen og landbruget er menuen på Olmsted sæsonbestemt og ingrediensdikteret med mange af ingredienserne i maden hentet ind fra baghaven.
Olmsted huser op til 50 gæster, og det er en god idé at reservere i god tid, da det kan være en udfordring at få bord, hvis ikke man vil spise i baren. Retterne er sat til beskedne priser; de fleste under 20$ (125 kr.), selvom hele konceptet og oplevelsen i langt højere grad er af den kaliber, man de fleste andre steder ville betale for i dyre domme.
Olmsted er navngivet efter arkitekt Frederick Law Olmsted, der står bag naboparken Prospect Park, og man kan passende gå en tur i de naturskønne omgivelser, før man sætter sig til bords på Olmsted
659 Vanderbilt Ave
Brooklyn, NY 11238
SUND FASTFOOD
By Chloe
Et par blokke fra Bedford-stoppet ligger By Chloe mellem et supermarked og en cykelforretning. Uden at gå på kompromis med smag og konsistens laver By Chloe vegansk fastfood: plantebaserede, næringsrige måltider med positiv effekt på krop og miljø, så man går derfra med god samvittighed. Og uden at være den sædvanlige fancy, dyre og clean-eating fokuserede restaurant.
Co-founder Samantha startede By Chloe i 2015, og siden har konceptet vokset sig til en kæde med flere adresser i New York, L.A. og Boston. I det nye år planlægger By Chloe desuden at udvide med restauranter i bl.a. London.
Klientellet hos By Chloe er langt mere varieret, end jeg havde forestillet mig. Slanke, fit kvinder kommer i tights med yogamåtte under armen, men også fuldvoksne, halvstore, amerikanske mænd lægger vejen forbi.
Og maden er bestemt heller ikke bare sund og bæredygtig; den er yderst velsmagende og byder på overraskelser i form af eksempelvis plantebacon, lavet på shiitake, der blandt andet serveres på den veganske Mac n’ Cheese, som i øvrigt var mit første møde med den ultimative – og ærkeamerikanske – comfort food. Et rigtig fint første møde.
En ’classic’ burger med bøf af tempeh, linser, chia og valnødder toppet med løg, pickles og rødbedeketchup koster 9,95$ (ca. 62 kr.) og en Mac ’n Cheese med cashew-ostesauce koster 5,95$ eller 8,95$ afhængigt af størrelse.
171 North 3rd,
Brooklyn, NY 11211
Motorino
I 2008 åbnede en af New Yorks mest roste og højtelskede madinstitutioner, Roberta’s, i Brooklyns svar på Nordvest, Bushwick. Siden er pizzeriaet blevet et internationalt brand med pizzaer i frysediskene hos supermarkedskæderne. Da jeg snakker med lokale Bushwick-beboere, ytrer de deres skuffelse over, hvor arrogant betjeningen ofte er på den ellers så hædrede adresse, og hvor overvurderet, de egentlig synes, stedet er. Og så må man jo se på, hvad området ellers har at byde på.
Mit første besøg på Motorino var på deres East Village-adresse, hvor jeg, i selskab af to venner, fik fornøjelsen af at spise mit livs bedste pizza. Mozzarellaen var frisk, saucen lavet på san marzano-tomater, og vi sad mundlamme under hele seancen, fordi det simpelthen var forkert at ødelægge et så sublimt måltid mad med snak. Den samme oplevelse ventede mig hos Motorino i Williamsburg, for Motorino laver konsekvent gode pizzaer – i stenovn selvfølgelig.
139 Broadway,
Brooklyn, NY 11211
BRUG BROOKLYN TIL ANDET END MAD OG DRIKKE
Kryds Brooklyn- eller Williamsburg Bridge
Hængebroen Brooklyn Bridge var den første bro over East River og stod færdigopført i slutningen af 1883. I dag krydser mange – både lokale og i særdeleshed også turister – broen dagligt til fods og på cykel. Alternativt kan man krydse Williamsburg Bridge, hvor knap så mange turister går. Ved sin åbning i 1903 var den verdens længste hængebro. Mellem kørebanerne og under gangstien kører J-, M- og Z-togene, som man passende kan tage retur, hvis man altså ikke bliver hængende på Manhattan – eller krydser den anden vej til fods.
Brooklyns botaniske have
Ved Prospect Park ligger Brooklyns botaniske have, der rummer mere end 18.000 planter fra alverdens lande, inklusive de flotte, rosa kirsebærtræer, bonsai-træer og for madentusiaster et urbant haveareal og urtehave med frugttræer, bær, grøntsager og velduftende urter.
Brooklyn Museum
Brooklyn huser også sit eget kunstmuseum, Brooklyn Museum, et af New York og USA’s største museer, der indeholder en samling af halvanden mio. værker, der spænder over samtidskunst, gamle egyptiske objekter, feministisk kunst og meget mere.
LÆS MERE: Guide: De 11 bedste restauranter i Marrakech
LÆS MERE: Her er otte myter om champagne
LÆS MERE: Kinas efterspørgsel på luksus-skinker kan give mangelsituation i Spanien