la_banchina_01.jpg

La Banchina

Refshalevej 141, 1432 København K • labanchina.dk

Refshaleøen er gået hen og blevet en sand madoase med Amass, Aamanns Kantiner, Lille Bakery og det kommende Alchemist. Her finder man også en af byens mest unikke vinbarer i form af La Banchina, som ligger først på Refshaleøen. Det lille gamle blå hus fungerede tidligere som ventesal for B&W’s ansatte, der skulle med båd til og fra arbejde, og med sin afskallede maling ser det heller ikke ud af meget udefra, men indenfor mærker man med det samme hyggen i det be-skedent indrettede lille lokale med plads til 16 spisende gæster.

Her afsløres det også, at La Banchina ligger lige ud til vandet, og med to badebroer tilknyttet (La Banchina betyder lille badebro på italiensk) er der tale om det perfekte sted at tage et afbræk i løbet af dagen. Når vejret er godt, ligger folk og soler sig med et godt glas naturvin eller kvalitetskaffe ved hånden. La Banchina sværger til økologi, biodynamik og lokale råvarer på tallerkenen såvel som i glasset, hvor naturvin fra europæiske producenter er i højsædet, tilmed til fornuftige priser, som begynder ved ca. 300 kr. for en flaske.

Maden er nordisk i sit udtryk med masser af friske urter, og eksempelvis den saltede og flamberede ørred med nye kartofler og saftige kålstængler falder i vores smag.

Der er åbent fra morgen til aften, og man kan nyde god kaffe, udsøgt wienerbrød fra Il Buco på Islands Brygge, lettere frokostretter samt mad til aften, og alt emmer af kvalitet. Betjeningen kunne til gengæld godt være mere imødekommende og oppe på dupperne, men det er også eneste lille klagepunkt.

Ønsker man at gå hele vejen, har La Banchina ligeledes en sauna med plads til otte personer ad gangen – det koster en 50’er pr. person at benytte saunaen.

Uanset om du kommer forbi om morgenen, til middag eller aften, er La Banchina et fantastisk sted at tilbringe et par timer eller tre, for mad og drikke såvel som udsigt er skøn. Husk badetøjet!

pasteur_02.jpg

Pasteur Vinbar

Trianglen 7, 2100 København Ø • pasteur.dk

På trods af den generelle velstand på Østerbro er det så som så med interessante restauranter og barer, hvilket i høj grad skyldes bydelens store andel af småbørnsfamilier, som sjældent tilbringer aftenerne ude. I efteråret 2017 satte Pasteur Vinbar sig dog for at ændre på tingene ved at åbne på Trianglen med et stærkt fokus på vinene fra den østfranske vinregion Jura. En af aktørerne bag er Lasse Kruse, som også er indehaver af Krone Vin, der netop er kendt for sit flotte udvalg af naturvin fra Jura samt flere andre regioner i øvrigt, og der er derfor også blevet plads til fremragende vine fra andre områder på både glas og flaske. Det eneste, der gælder for alle vine, er, at de er økologisk, biodynamisk og/eller naturligt dyrket og produceret.

Indretningen indenfor er simpel og hyggelig, og folkene på gulvet ved, hvad de taler om. Sidste års ubegribeligt varme sommer gjorde Pasteurs udendørsservering uhyre populær, men i skrivende stund verserer en sag om, hvorvidt dette stykke af fortovet skal inddrages til cykelparkering for Trianglens nye metrostop til stor forfærdelse for stamkunderne, og det synes også mystisk, at cykelholderne skal stå netop dér.

Udendørsservering eller ej: Man kan roligt gå på Pasteur på tom mave, for spisekortet byder på et bredt udvalg af snacks i form af de bedste oliven, pølser, skinker og oste, man kan komme i nærheden af, og man kan også bestille varme tavleretter og dessert. Således har Østerbro i form af Pasteur langt om længe fået en seriøs vinbar, hvor man kan nyde vinene fra nogle af Europas dygtigste naturvinproducenter, og bor man ikke på Østerbro, er der intet i vejen for en lille udflugt fra et af byens andre kvarterer.

pompette_01.jpg

Pompette

Møllegade 3, 2200 København N • pompette.dk

Folkene bag Pompette har en fortid på nogle af byens michelinrestauranter, men de blev trætte af, at det var nødvendigt at skrue vinpriserne så højt op. Derfor åbnede de i fjor Pompette på Nørrebro, hvor tingene er holdt så simple som muligt, således at priserne til gengæld kan holdes nede. Bag den lille bardisk indenfor er der en tavle med vine på glas. Uanset om du vælger bobler, hvidvin, rosé-, orange- eller rødvin, koster et glas 50 kr. Ved vores besøg lader vi os friste af orangevinen, som er lavet i samarbejde med Arndorfer i Kamptal, og den frugtige, friske og let funky vin er umiddelbart et af byens bedste glas til prisen. Naturvin fra små europæiske producenter er det, det handler om på Pompette, uden at det partout skal være funky.

Er man til hele flasker, finder man udvalget bagerst i lokalet. Man går selv ind i det svalt tempererede rum, hvor der står yderst fristende varer fra naturvinguruer såsom Frederic Cossard, Frank Cornelissen og Radikon.

Priserne er ekstremt sympatiske og på butiksniveau. Man kan købe dem to go, og drikker man dem på stedet, lægges der blot 100 kr. oven i prisen. Det betyder, at du kan drikke referencevine til 5-600 kr., og det er i sandhed en sjældenhed i København. Det andet tavlekort rummer et lille udvalg af charcuteri og ost fra lokale producenter, og i og med at naboen til Pompette er bageriet Andersen & Maillard, er der også godt brød med olivenolie til.

Hele konceptet er, at alle skal kunne føle sig hjemme på Pompette, og det lykkes takket være den afslappede stemning, hvor ingen skal påduttes noget, de ikke synes om.

the_corner_03.jpg

The Corner 108

Strandgade 108, 1401 København K
108.dk/the-corner-2/vinbar

The Corner er en del af samme bygning, hvor man finder selve restauranten 108, men den lever sit eget liv og har åbent fra morgen til aften. Det er en intim café og vinbar med plads til små 20 siddende gæster ad gangen, og derudover er der borde udenfor ved foden af Inderhavnsbroen på christianshavnsiden.

I bund og grund behøver man slet ikke at forlade The Corner, når først man har sat sig til rette. Man kan lægge ud med et af stedets guddommelige stykker wienerbrød penslet med eksempelvis kaffekombucha, fermenteret svampeglace eller solbær og nyde en kop kaffe baseret på bønner fra den norske kaffeguru Tim Wendelboe til.

Derefter kan man hoppe om bord i The Corners forholdsvis omfangsrige spisekort med alt fra mere elegante nordiske retter til blødkogt æg med caviar og en yderst charmerende kyllingeschnitzelburger med udbenet kyllingelår, pickles og mayo, mens man beslutter sig for, hvil-ken af de mange fristende naturvine man skal bestille.

Det kan være svært, for alle de store er her: Radikon, Jacques Lassaigne, Strohmeier, Weingut Muster, Sebastien Riffault og Frederic Cossard. Man har ligeledes fundet plads til blandt andet tjekkiske og chilenske naturvine. The Corner har altid 15-20 vine på glas, og på flaske er der mere end 600 forskellige at vælge imellem. Der er høj kvalitet hele vejen igennem hos The Corner, som både kan bruges som stamcafé, optakt til middag på 108 eller en helaftensforestilling, hvis man ikke kan slippe den gode stemning og betjening, som afgjort påvirker stedet i meget positiv retning.

Det kan i øvrigt godt betale sig at holde øje med The Corners sociale medier, for der arrangeres regelmæssigt forskellige arrangementer med alt fra kultvinbønder til kafferistere, ølbryggere og topkokke fra hele verden.

ancestrale_04.jpg

Ancestrale

Oehlenschlægersgade 12, 1663 København K
ancestrale.dk

I Oehlenschlægersgade, en forholdsvis stille sidegade til Vesterbrogade, finder man Ancestrale, som først og fremmest gør sig i naturvin fra europæiske producenter. Det lille lokale er ekstremt hyggeligt med en pejsestuelignende fornemmelse, og det veloplagte, dygtige personale gør, hvad de kan, for at du skal føle dig godt tilpas. Der er altid flere gode muligheder i flere priskategorier på glas, og er man på jagt efter en god flaske, er man velkommen til selv at gå ud i det tilstødende vinrum, hvor priserne er skrevet på flaskerne, og så er det bare at gribe ud efter den, man har mest lyst til.

Ancestrale udmærker sig ved at have et ambitiøst varmt køkken. Der er altid fem a la carte-retter på menuen til 95 kr. pr. stk., og snupper man dem alle, koster hele herligheden 375 kr. Der er tale om simple retter efter nordisk forbillede med uhyre velvalgte elementer, som supplerer hinanden på fineste vis, og der er velsmag i stride strømme hele vejen igennem på et niveau, som er helt på linje med de bedste mellemklasserestauranter i København.

Det hele er pakket ind i en hyggelig atmosfære, hvor man hurtigt får lyst til at tilbringe mange timer, og der er plads til alt fra et uformelt forretningsmøde til en mere overrislet aften i gode venners lag.

terroiristen_01.jpg

Terroiristen

Jægersborggade 52, 2200 København N • terroiristen.dk

Nørrebros største koncentration af spisesteder, butikker og barer med kvaliteten i orden finder man i Jægersborggade. Her ligger eksempelvis Relæ, Manfreds, The Coffee Collective og rundt om hjørnet også ølbaren Mikkeller & Friends. I samme gade finder man vinbaren Terroiristen, som i fjor kunne fejre 10 år på adressen. Navnet Terroiristen indikerer, at man her udelukkende arbejder med terroirbaserede vine, som udtrykker det sted, hvor druerne har vokset, og der er ingen kulturgær eller filtrering anvendt i de økologiske og biodynamiske vine, som vinbaren byder på.

Foruden et stort udvalg af vine fra hele Italien finder man også et spændende udvalg af vine fra lande som Georgien, Slovenien, Ungarn, Serbien, Tjekkiet og Bulgarien, og således er Terroiristen et glimrende sted at stifte bekendtskab med Øst- og Centraleuropas voksende udvalg af kvalitets- og terroirbaserede vine, som ikke ligefrem var i fokus i sovjettiden. Overordnet set passer Terroiristens udvalg afgjort under naturvin-
paraplyen, men flere af dem er mere klassiske i udtrykket og derfor knap så provokerende, som man finder dem andre steder. Det betyder dog ikke, at vinene ikke har kant og gnist – tværtimod.

Indretningen byder på en blanding af barmiljø samt en hyggekrog, hvor man kan læne sig tilbage og nyde vinen i sit eget tempo. Terroiristen har ligeledes et fristende spisekort med eksempelvis marconamandler eller et blandet udvalg af snacks såvel som et udvalg af kvalitetsfiskekonserves og rustikke varme retter i form af ossobuco og kalvekæber med linser til. Vinbaren sælger også ud af flaskerne, så man ligeledes kan nyde godt af vinene derhjemme.

gaarden_og_gaden_01.jpg

Gaarden & Gaden

Nørrebrogade 88, 2200 København N • gaaga.dk

Over for Assistens Kirkegård på Nørrebrogade finder man Gaarden & Gaden, som på få år er blevet et særdeles populært mødested for både sultne og tørstige. Også her udgør naturvin fundamentet på kortet, og man finder mange fristende muligheder på både glas og flaske. Takket være sit kompromisløse fokus på kvalitetsråvarer, som er bæredygtigt fremstillet, er Gaarden & Gaden også blevet et populært spisested, og omkring kl. 18 og frem er der fransk bistrostemning, inden køkkenet lukker kl. 22, og det igen bliver drikkevarerne, der er i centrum. Man kan enten bestille a la carte, hvor to-tre retter udgør et måltid, eller man kan vælge alle fem retter som en menu i tilpasset størrelse. Vi kunne ikke stå for den linefangede galiciske blæksprutte, der var smørmør og saftig takket være en nænsom braisering i vand med masser af suppeurter.

Den blev serveret med masser af friske urter og olivenolie af god kvalitet, og for 120 kr. var det en meget generøs servering. Generelt er kortet særdeles fristende, og de fem retter for 265 kr. virker som det oplagte valg, hvis man tilbringer flere timer på stedet.

Den venlige og humoristiske betjening har utvivlsomt været med til at gøre stedet populært. Her tager tjenerne ikke sig selv alt for alvorligt, og der bliver joket på kryds og tværs, dog uden at servicen på nogen måde mangler skarphed og fokus. Når vejret er til det, er der også udendørsservering på Nørrebrogades brede fortov, og inden for kan man tage plads ved et af de små borde eller i den hyggelige bar, hvor man kan følge med i tjenernes arbejde med store og små flasker.

nansensgade30_02.jpg

Nr. 30

Nansensgade 30, 1366 København K • nr30.cargo.site

I den mere stille ende af Nansensgade op med H.C. Andersens Boulevard finder man det undseelige lokale, der huser vinbaren Nr. 30. Efter opstigningen ad de fire trin til indgangen åbenbarer et meget beskedent indrettet lokale sig med hvide fliser på væggene, træstole og polstrede bænke langs væggene. Der står en mælkekasse her og en vinkasse dér, og på sin egen måde er det med til at give en afslappet, hyggelig atmosfære – man kan i hvert fald komme, som man er. Til gengæld er der intet undseeligt over vinkortet, som rummer 8-900 flasker vin fra små økologiske, biodynamiske og/eller naturlige producenter.

Der er både de mere funky, ekstreme naturvine, men man kan også finde store bourgogner fra eksempelvis Pierre Morey og J.C. Rateau, og selv champagnekortet er ekstremt veludbygget og rummer ikke mindst mange af de store vine fra kometen Benoit Marguet. Og mens omfanget er stort, er priserne meget rimelige, og ikke mindst på de mere kostbare vine har man holdt igen med opjusteringerne, og i den lavere ende af skalaen finder man masser af vine til 3-400 kr., som man rent faktisk har lyst til at drikke.

På glas er udvalget selvsagt mindre, og man finder ca. 10-12 muligheder, der skifter løbende, og under vores seneste besøg var der blandt andet premier cru-bourgogne anno 2008 fra Rateau til flotte 110 kr. pr. glas. Der er ingen garanti for 11 år gammel bourgogne på kortet, men der er altid noget interessant at vælge imellem.

Der er ligeledes et fristende udvalg af småretter og snacks; for eksempel tatar med rørhatte, stracciatella (ikke isen, men osten) med grønt såvel som blæksprutte, og de fleste ligger i omegnen af 100 kr. og er delevenlige, så man kan komme lidt rundt på kortet. Nr. 30 er et oplagt sted at droppe ind på en hverdagsaften til et hurtigt glas vin og lidt mad, uden at man skal grave dybt i lommen, men man kan også sagtens tilbringe hele aftenen med store vine og retter af gode råvarer. Nr. 30 er ligeledes populær blandt branchefolk, og det er som oftest et godt tegn.

R vin.jpg

R Vinbar

Gammel Mønt 14, 1117 København K • rvinbar.dk

Man kommer ikke udenom, at langt de fleste vinbarer på disse sider mere eller mindre udelukkende beskæftiger sig med naturvin, som gennem de seneste 10-15 år har gjort sit indtog over hele København. R Vinbar åbnede i 2008, og som en af få populære steder i byen beskæftiger de sig med traditionel vin. Bag stedet står Lisbeth og Bo Jacobsen, som også driver Restaurationen et par gadenumre fra vinbaren, og kender man hr. Jacobsens holdninger til mad og drikke, ved man, at han ikke giver det store for naturvin. Til gengæld har han en omfattende kældersamling af klassisk vin, hvilket betyder, at udvalget byder på rigtig mange vine med alder, uden at de nødvendigvis koster en bondegård. Der er masser af tysk riesling, alsace, bourgogne og rhone, og er man på jagt efter noget stort, har R Vinbar det højst sandsynligt.

Også på glas er der masser af fristelser, og typisk er der 30-40 muligheder at vælge imellem. Følger man med på stedets Instagram-konto, @rvinbar, kan man hver onsdag se ”onsdagens modne glas”, hvor der typisk bliver åbnet vine med 10-20 år på bagen, som man kan nyde til omkring 125-250 kr. pr. glas.

Maden er selvfølgelig præget af Bo Jacobsens sans for god klassisk kvalitet, og kortet byder på charcuteri, oste, østers, foie gras-terrine, caviar og spansk fiske- og skaldyrskonserves i topkvalitet.

Er man til klassisk vin, god komfort, som der er masser af i form af gode danske møbelklassikere og opmærksom betjening, og råvarer af høj kvalitet, kommer man ikke uden om R Vinbar, hvor flygtige modeluner aldrig kommer inden for døren.

VS10_4.jpg

Ved Stranden 10

Ved Stranden 10, 1061 København K • vedstranden10.dk

Få vinbarer i København har været lige så stabile og velbesøgte som Ved Stranden 10 ved Københavns Kanal lige over for Christiansborg. Her finder man noget for enhver smag, men især inden for østrigsk vin og bourgogne excellerer Ved Stranden 10, og det er her, at østrigske bioproducenter som Sepp Muster, Arndorfer og Strohmeier virkelig har manifesteret sig på den københavnske vinscene. Kvalitet er hjørnestenen i foretagendet, og om end der ikke er tale om et decideret dogme, er udvalget overvejende økologisk. Naturvin kan man også finde masser af, men det er ikke de meget outrerede typer, man finder flest af her.

Rundt omkring i det hyggeligt indrettede lokale med mange små hyggekroge finder man nogle af de flasker, som er blevet drukket i tidens løb, og med flasker som viña tondonia og barbera fra Conterno i vindueskarmen står det klart, at man intet har imod klassiske vine, så længe de er af høj kvalitet.

Spisekortet er meget overskueligt. Veludvalgt charcuteri, affineur-oste og marconamandler er blandt nogle af de kolde serveringer, og man kan også bestille en croque monsieur. Om mandagen er der mandagsmad til en 100-kroneseddel, og her er det kokkens humør på dagen, der afgør, hvad menuen står på. Vinbaren har også udeservering, som er populær fra de første solskinsdage i marts og ind i efteråret. Her får man masser af leben og kanalrundfartsstemning, bare uden Nyhavns gøgleratmosfære.

Ved Stranden 10 har som sådan ikke noget vinkort. Man taler sig frem til noget, man kan lide, med tjeneren, og er man nysgerrig, giver de gerne en tur i vinkælderen, så man med egne øjne kan se, hvilke fristelser der er at vælge imellem. Betjeningen er i øjenhøjde, smilende og kompetent, og skal man på vinbarsafari i København, kommer man ikke uden om Ved Stranden 10.

Den Vandrette

Havnegade 53a, 1058 København K • denvandrette.dk

Det kræver kun et hurtigt højresving for enden af Nyhavn ved Københavns Kanal, før man står ved de stejle trappetrin ned til Den Vandrette. Med ét er man væk fra Nyhavns overbefolkede fortov og tvivlsomme beværtninger, og man kan sætte sig til rette i de hyggelige omgivelser med træborde og -stole med god komfort. Den Vandrette har et af byens bedste vinkort, når det gælder naturvin. Findes det, findes det her, fristes man til at skrive.

Man kan enten læse sig frem til sit valg ved at bladre i vinkortet, eller man kan gå ind i det tempererede lokale bagerst i vinbaren, hvor man i ro og mag kan kigge og røre ved flaskerne, inden man udvælger sit bytte. Europæisk vin er omdrejningspunktet, men der er også naturvine fra Mexico, USA, Canada og Australien at vælge imellem.

Et særdeles opløftende træk ved Den Vandrette er den altid gode betjening, der synes at være båret af et ønske om altid at ville strække sig så langt som muligt for at give gæsterne den bedst tænkelige oplevelse, og det betyder, at man altid føler sig godt tilpas på stedet.

Det gør man i øvrigt også takket være det fristende menukort, som byder på barsnacks, charcuteri og ost såvel som en række mindre retter såsom røget rokkevinge med kyllingeglace og ramsløgskapers og
oksekød med jomfruhummersauce og stegt hvidløg. Velsmagen er i højsædet, og den hjælpes godt på vej af det faktum, at Den Vandrette anvender råvarer fra byens bedste leverandører, og de er i høj grad både økologiske og lokale. Med styr på både tørt og fast kan en aften både begynde og slutte på Den Vandrette, men spørgsmålet er, om man nogensinde kommer videre.