Sidste år fik de en kæmpe sejr, og igen i år går de efter den prestigefyldte titel ‘Årets Camp’ på Roskilde Festival 2017.

De har eksisteret i fem år, men egentlig startede Amish Camp som lidt af en tilfældighed.   

“Jeg mødte én, der hed Jonas i køen ind til campingområdet på Roskilde Festival for seks år siden. Jeg havde været inde og arbejde på pladsen tidligere, og uden at vi kendte hinanden, stoppede han mig for at spørge, om jeg ville have nogle gin & tonics og noget grillmad.” 

“Hele denne her good feeling-stemning, som han udstrålede smittede så meget af, at jeg spurgte ham, om jeg og nogle af de andre skulle tage deres grej ind på pladsen, og så kunne vi holde festivalen sammen - og det gjorde vi,” siger Niels Deppe på 34, medstifter af Amish Camp.

Året efter deres massive fest i East-området på Roskilde Festival blev Niels og Jonas enige om, at de enten skulle tage på en solrig ferie sammen eller gøre det anderledes på næste års festival.

“Vi havde begge været på festival i over 10 år, og vi var blevet for gamle til at ligge i alt det der mudder. Vi havde dog en alt for stor kærlighed til Roskilde, så vi besluttede os for at tage ind på campingvognsområdet i stedet for at tage sydpå til varmen,” siger Niels Deppe.

Campen skulle dog være noget helt specielt for de 45-50 mennesker, hvor 70 procent af medlemmerne var jyder. Desuden ville de gerne være de personer på festivalen, som viste et kæmpe overskud og som hjalp resten de andre gæster.

“Og hvilke mennesker gør det? Amish-folket!” siger Niels Deppe.

Seler, store skæg, hvide skjorter, stråhatte og filthatte blev en del af Amish-Camp-uniformen, og så fyldte de ellers campingvognene med alt fra lappegrej, nål og tråd, samt en masse friluftsspil som stangtennis og vikingespil.

“Vi ville gerne blive stemplet på festivalen, som den camp alle folk kendte. Så en af de første dage lavede vi morgenmad til 50 af vores naboer. Vi pakkede morgenmadsposer med hjemmebagte boller, juice og en lille seddel, hvor der stod ‘Hej, vi er Amish Camp, og hvis I har brug for hjælp eller mangler noget, så kan I bare komme til os’,” siger Niels Deppe.

Den gavmilde attitude satte snakken i gang om Amish Camp, og de fik hurtigt et strålende ry blandt de andre gæster på festivalen. Det kom campen til gode, da de valgte at kokkerere helstegt pattegris og lave sangria til 50 mennesker udover dem selv.

“Lige pludselig stod der 20 vagter i orange veste og råbte ‘åh nej nej nej, de griller helstegt pattegris her, det må de ikke.’ Men da de ringede til deres overordnede og forklarede, hvem det var, der stod og og grillede pattegris, så sagde de overordnede bare, at det var helt okay, fordi det jo var Amish Camp.” 

Siden da er campens ry kun vokset til det bedre, og udover at deres grill-arrangement er blevet et traditionelt event, har de også lavet deres egen fernet-branca-pølse, amish-øl og velgørenhedsfond.

Sidste år stillede de så for første gang op i konkurrencen som ‘Årets Camp’, og slog de andre camps med omkring 90 procent af stemmerne, ifølge Niels Deppe.

Vinderpokalen for ‘Årets Camp’ kaldes ‘Tragten’, og er en stor øl-bong lavet med stykker af den legendariske dug fra Orange Scene. Vinderne af ‘Tragten’ skal så tage den med rundt i verden, inden den igen overrækkes på ny.

Og her går der skam også konkurrence i, hvem der kan tage den med de vildeste steder. 

“Jonas og jeg er jo bindegale, så vi tænkte, at vi bare SKULLE overgå de tidligere vindere, som blandt andet havde haft den med i toppen af Eiffeltårnet og i en kernereaktor i Schweiz,” siger Niels Deppe.

Tragten har nærmest været kloden rundt med Amish Camp og til mange forskellige lejligheder.

Niels besteg det mexicanske bjerg San Carlos med Tragten i den ene hånd.

Den har været forbi Rocky Balboa-statuen i Philadelphia.

De har haft den med i en ubåd i Københavns Havn.
 

De store idoler, den californiske hiphop-gruppe Dilated Peoples med rapperen Evidence, har holdt Tragten backstage for Niels og nogle andre medlemmer af Amish Camp.
 

Den har været et smut forbi Niagara Falls.
 

Den har været med i 'Hvem vil være millionær'-studiet.
 

Peter Mygind har også haft tragten i sine hænder til et velgørenhedsarrangement for nye immigranter i Forum.

En ægte Vesterbro-gangster, den 69-årige Lonne, har ‘tragtet’. 

Derudover har den også været forbi Norge, Las Vegas, Texas og så et helt særligt sted i Pennsylvania. Nemlig byen Lancaster hvor det originale Amish-folk hører til.

“Jeg slog gps’en fra, og så kørte jeg dødnervøs ind i Lancaster, for her er jo ingen biler, men kun hestevogne. Der var en ung knægt, der sagde til mig: “So, you’re looking for the hat man?” Og så fører han mig til en lille lokal virksomhed, der laver ægte Amish-hatte.”

“Jeg blev fuldstændig starstruck, fordi de hatte vi normalt har brugt, var sådan noget billigt bras fra H&M. Jeg havde desværre kun nogle få dollars på lommen, så jeg måtte gå tomhændet derfra. Men da jeg kom tilbage til hotellet, tænkte jeg alligevel at det mest amish at gøre var at spørge, om der var nogle derhjemme, der manglede hatte,” siger Niels Deppe.

I selskab med en af sine mexicanske venner, vendte Niels derfor igen næsen mod Lancaster, og selvom de måtte køre igennem fire timers trafik, så endte de med at købe 28 ægte Amish-hatte til resten af campen. Og den beslutning fortryder han slet ikke.

I år har i Amish Camp i samarbejde med Roskilde fået tilladelse til at få deres helt eget område på campingvognsområdet til deres 13 vogne og store grillfest med sangriafontæne. Som noget nyt kommer der flere musikartister forbi frivilligt.

“Per Vers kommer forbi og åbner grill og sangria-arrangementet, og han har tidligere sagt til mig, at selvom han er konferencier på Orange Scene, så synes han, at det er større at åbne vores event i Amish Camp,” griner Niels Deppe.

Derudover spiller Bogfinkevej, punkbandet Wayl, sanger og rapper Annelise, hiphop-bandet Fuld Effekt, punkbandet Dungeon Days og så er det næsten helt sikkert, at Humørekspressen med Pharfar, Klumben, Chapper og Peter Lützen kommer og åbner deres morgenmadsbegivenhed om søndagen.

Som sagt stiller Amish Camp igen i år op til Årets Camp på Roskilde Festival, men Niels Deppe er mere usikker på om de vinder i år:

“Jeg tror sgu de andre camps føler sig pressede, så jeg er ret sikker på, at der går ret meget taktisk Paradise Hotel i den, når der skal stemmes på, hvem der er den bedste, sådan så vi ikke får prisen igen,” siger Niels Deppe og afslutter:  

“Måske synes de, at vi er for ekstreme, men vi vil bare sige tak til de andre camps for, at de har vist os vejen for, hvordan man bliver de allerbedste. Uanset hvad, så laver vi Jesus-tingen og vender den anden kind til, og vi vil altid komme ned og hjælpe til med at sætte fortelt op med en kasse øl i hånden. Vi vil lappe folks tøj, vaske det og så har vi gratis te, kaffe og kolde sodavand til dem, der har tømmermænd og bare gerne vil føle den gode stemning i Amish Camp.”  

Find Amish Camp på Facebook her, hvor du kan se, hvornår deres forskellige begivenheder sker på dette års Roskilde Festival, som starter på lørdag.

Se også den åbne invitation til deres grill og sangria-event herunder med musik fra SkullClub: