Vi har selvsagt ikke læst alle bøger, og der er formentlig flere, der er gået os forbi, men vi vil alligevel gerne fremhæve nogle af de store læseopleverlser, vi har haft i år. Fra Maria Gerhardts skrøbelige afskedsroman til Paul Austers mursten af en skæbnefortælling. 

Jesper Wung Sung: En anden gren

En af årets måske overraskende succeser – og en af de mest velfortjente. Det er forfatterens egen slægtshistorie, der begynder, da hans oldefar kommer fra Kina til København som en del af en udstilling i Tivoli, hvor kineseren bliver udstillet som et dyr i en zoologisk have. Han møder Ingeborg, og sammen starter de en familie og en tilværelse, hvor de skal kæmpe mod fattigdom, fordomme og konstante fornedrelser. En virkelig stærk fortælling, der fortjener et internationalt publikum.

Karl Ove Knausgård: Sommer

Årstiderne har bogstaveligt talt svinget noget undervejs, siden auto-fiktions mester satte sig for at beskrive alle fire. ’Om sommeren’ er den sidste og også den klart bedste, hvilket sætter hele serien i et bedre lys. Her er blandt andet et kapitel, hvor han fortæller om en lang, smuk sommerdag, der bliver den sidste i hans ægteskab.

Joshua Ferris: The Dinner Party

Mange har taget æren for at forudsige finanskrisen og dens konsekvenser, Men Joshua Ferris er faktisk en af dem, der flere år før beskrev, hvordan det føles at leve I et reklamebureau, der rammes af nedgangstider i den fantastiske (og meget morsomme) ’Så var det slut’. I år er han vendt tilbage med denne novellesamling med historier om små sammenbrud i den kreative klasse. (Foreløbig kun udgivet på engelsk).

Nathan Hill: Niksen

Samuels mor forlader ham og hans far på de allerførste sider i bogen. Derefter hopper romanen med tilpas suspense frem og tilbage i tiden, indtil den får sammenstykket dannelseshistorien om drengen, der bliver voksen, mens han mere eller mindre slattent forfølger sine drømme om at skrive en stor roman og få kvinden i sit liv.

Det lyder ikke opmuntrende og ville heller ikke være det, hvis ikke bogens personer, fra den traumatiserede Irak-soldat til den forføreriske og løgnagtige studine, blev så mesterligt frem- og udstillet af Nathan Hill.

Der er rigtig meget at komme efter i Hills på flere måder tunge debutroman (752 sider, bl.a.), først og fremmest et detaljeret portræt af nutidige amerikanere og af de sjælelige sår, der definerer dem. (Anbefalet af Peter Nicolai Gudme Christensen)

Maria Gerhardt: Transfervindue

Den unge forfatter døde som bekendt tidligere i år, og denne, hendes blot anden bog, handler primært om den sidste tid. På trods af den knappe kortprosa er det en stor bog, der minder os om, hvor meget vi går glip af ved, at hun ikke længere er iblandt os.

Paul Auster: 4,3,2,1

Mesteren vendte tilbage i år med en murstensroman om et liv i fire versioner. Hvad betyder det for ens livsforløb, hvis man tager det ene valg frem for det andet? Det afdækker Paul Auster i romanen, der ligeså meget er et portræt af USA i 60’erne og 70’erne, som det er indblik i en ung mands skæbne.


Paul Auster kan skrive som få, men alligevel mister bogen noget af pusten to tredjedele inde, hvilket gør, at den ikke helt kommer op på mesterværk-status, men den kan stadig anbefales.

Pia Ravn Jensen: ’Smagen af fugl’

Selvom de etablerede forlag står bag langt størstedelen af gode danske bogdebutanter, er der bestemt også guld at finde i den stadigt større gruppe af selvudgivende danske forfattere. I marts udkom Pia Ravn Jensen med ’Smagen af fugl’, der er en scenisk fortælling om en ung kvindes barndom og tidlige ungdom i 70’erne og 80’erne. Barndomsscenerne er rå, sjove og rørende, og replikkerne – både mellem børnene og mellem pigen og hendes frisørmor – sidder lige i tidsskabet og er så skarpt skrevet, at det er som at være der selv. (Anbefalet af Jens Vilstrup).

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

En utrolig stærk debut af unge Thomas Korsgaard. Der tales utroligt meget om Udkantsdanmark, men det lykkedes her virkelig at fortælle om, hvordan det er at vokse op i en familie, hvor grusvejen ender, og omsorg, optimisme og penge er en mangelvare.

Det er beskrevet nøgternt og med en stor humor, der er solidarisk med de skæbner, der nok fylder i socialforvaltningernes statistikker, men som sjældent har en stemme andetsteds. Det er formentlig og forhåbentligt begyndelsen på et stort forfatterskab.

Philipp Meyer: Rust

Den fremragende familie-roman ‘Sønner’ blev Phillip Meyers gennembrud herhjemme, hvilket fik forlaget til at udsende hans debutroman på dansk. Selvom den ikke er lige så velfortalt som ’Sønner’ er den stadig et godt billede på det udkants-USA, som medierne konstant prøver at blive kloge på.

Her følger man to unge mænd, der er blevet i det såkaldte rustbælte, hvor fabrikkerne og mulighederne forsvinder. Da de bliver viklet ind i en drabshistorie, bliver de tvunget væk fra de vante rammer og ind i endnu mørkere afkroge af landet.

Michael Enggaard: Svækling

Endnu en interessant dansk debut, der viser, at dansk litteratur stadig har masser af saft og kraft. Det, der udmærker denne bog, er især humoren, der desværre ofte er en mangelvare. Samtidigt er der et slags krimiplot og sympatiske karakterer, hvilket gør denne bog til et begavet og underholdende bekendtskab.

Ben Lerner: 22:04

Oprindeligt er Ben Lerner digter, og det kan man mærke i denne glimrende roman, der foregår mellem to storme. Der er flere handlingsforløb i forskellige tider, og med flere personer, der hedder Ben, som minder om hinanden. Det betyder, at man kan tabe tråden en smule undervejs, men det tager ikke afgørende fra helhedsbilledet af en interessant forfatter og en god bog.

Kim Blæsbjerg: Desertørerne 2

Andet bind i Kim Blæsbjergs trilogi om den hovedrige familie Kappel Bruhn. Man følger de enkelte familiemedlemmers fortælling, der vikler sig ind i hinanden, og samtidigt formår han også at beskrive en del af dansk samtidshistorie med finanskrisen og involvering i Afghanistan. Den mangler en smule på spændingskurven, men formår alligevel at holde sig interessant over nu to bind. Det bliver spændende at se, hvordan han afslutter den.

LÆS OGSÅ: De bedste serier i 2017 indtil nu

LÆS OGSÅ: De bedste film i 2017 – indtil nu

LÆS OGSÅ: 10 film vi glæder os til i sidste halvdel af 2017