Nå, Donald Trump genopstiller som præsidentkandidat; det annoncerede han umiddelbart efter et – for ham personligt – ret så uheldigt midtvejsvalg. Med dét at se frem mod føles Maggie Habermans biografi om fænomenet Trump så meget desto mere uomgængelig.
Til daglig journalist hos The New York Times og vinder af Pulitzer-prisen for at have blotlagt forbindelsen mellem Rusland og Trump-lejren, og så er Haberman velsagtens den journalist, der har skrevet med allerstørst intensitet om Trump de seneste 10 års tid, og det siger i sagens natur ikke så lidt.
Annonse
Haberman, der fører sin pen med overblik og klarhed, trækker linjerne op fra Trumps tidligste manøvrer og tegner det fuldkomne billede af den (a)politiske bulldozer, der nu har sat sigte mod præsidentskab nummer to. Den, måske, ultimative bog blandt de ikke så få om emnet.
Er udkommet på Forlaget Gutkind.
’De levendes by’
I marts 2016, i en lejlighed i udkanten af Rom, tilbragte to unge mænd, Manuel Foffo og Marc Prato, flere dage i streg med at feste på en cocktail af kokain, piller og alkohol.
På et tidspunkt besluttede de at invitere flere til festen, og tilfældigvis troppede 23-årige Luca Varani, som de knapt nok kendte, op. Varani blev tilbudt stoffer og penge i bytte for sex, og de havde det sjovt, indtil Foffo og Prato pludselig begyndte at torturere Varani og til sidst slog ham ihjel.
Således tager journalisten Nicola Lagioias true crime-roman sin begyndelse. Lagioia, der arbejder for avisen la Repubblica, bliver fuldstændig opslugt af historien og ender med at bruge fem år på at opspore alt omkring sagen.
Ud af det er kommet en mageløs og uhyre velskrevet fortælling om skyggesiderne i Rom, om vold, korruption og menneskelige derouter.
Er udkommet på People’s.
’Jeg er fra Vestegnen’
Vestegnen begyndte som et visionært projekt. Fingerplanen blev det kaldt, fordi planen lignede en hånd, hvis du tegnede den lidt på skrå på et kort. Området har haft en kedelig statistik, hvis man ser på indbyggere med lavindkomst, kriminalitetsrate og ghettolister.
Annonse
Men hvad er Vestegnen for et sted, og hvilke spor sætter det i et menneske at vokse op her?
Camilia Soltani Østergaard er selv vokset op i Taastrup, og gennem en række fortællinger tegner hun et stærkt billede af et særligt sted, hvor det hårde miljø og en rå kultur udfolder sig blandt de gamle, idylliske landsbyer, parcelhuskvarterer og massive betonblokke.
Blandt de medvirkende finder vi Tessa, Helle Thorning-Schmidt, Jonathan Elkær fra Phlake, Jim Lyngvild og (selvfølgelig) drengene fra Suspekt.
Er udkommet på Lindhardt og Ringhof.
’Hvis jeg var mand’
Med ’Historie om et ægteskab’ slog Geir Gulliksen for alvor sit navn fast som en af Skandinaviens mest spændende samtidsforfattere. Siden er nordmanden om nogen gået i kødet på den moderne mand og vores måde at være mænd på.
I sin nye essaysamling, ’Hvis jeg var mand’, sætter han det hele på vippen. Er manden i krise? Er mandekønnet blevet det svage køn?
Gulliksen tager udgangspunkt i alskens velkendte hverdagssituationer, hvor maskulinitetens begrænsninger træder frem, og han er ikke nærig med at bringe sig selv og sin tilværelse som midaldrende mand i spil.
Teksterne fokuserer på faderskab, begær og feminismens betydning i mænds liv, og som i sine romaner er Gulliksen satirisk, selvkritisk og ærlig. Til tider bliver det hele vel karikeret, men ihærdigheden kan man ikke tage fra ham.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.