da-vinci-mysteriet.jpg

Da Vinci Mysteriet

Dan Brown er ikke ligefrem nogen Dostojevskij. Karaktererne i hans gennembrudsroman fra 2003 har omtrent lige så meget dybde som et A4-ark, og sproget er til tider decideret ubehjælpsomt. Men selv den mest belæste litterat kan umuligt lægge bogen fra sig, når først symbolforskeren Robert Langdons søgen efter svaret på en ældgammel hemmelighed med rødder tilbage til Jesus Kristus går over stok og sten.

Plottet er så medrivende skruet sammen, at man sjældent bemærker de kameler, der bliver slugt undervejs. Det samme kan desværre ikke siges for filmudgaven med Tom Hanks i hovedrollen. Filmen er en ørkenvandring af rang, der åbenbarer de klicheer og plothuller, som bogens hurtige tempo så behændigt maskerer. Og selvom Tom Hanks gerne vil lege Indiana Jones, fremstår han mere som Piet van Deurs, som belærer og underviser mere, end han betager og underholder. Og jo mindre, der bliver sagt om hans frisure, jo bedre.

Filmens score på Rotten Tomatoes: 25 %
Bogens score på Goodreads.com: 3,8 ud af 5 stjerner

Kan købes hos Bog & Idé for 69,95 kr.

I am legend.jpg

I Am Legend

Robert Mathesons ‘I Am Legend’ fra 1954 er en af de bedste fremtidsdystopier, der nogensinde er blevet nedfældet på skrift. Handlingen er sat i et Los Angeles, som er lagt øde efter en pandemi har forvandlet klodens befolkning til blodtørstige vampyrer. Med undtagelse af én mand, Robert Neville. Som en mareridtsversion af Palle alene i verden følger vi hovedpersonens daglige kamp for overlevelse, mens han banker pæle igennem hjerterne på monstrene og filosoferer over, hvorvidt livet overhovedet er værd at leve, når man er den sidste af sin slags.

Bogens pointe er, at det er Robert Neville og ikke vampyrerne, som er det sande monster. For de nye, muterede mennesker er han et uhyggeligt levn fra fortiden, en mytisk figur (deraf titlen) fra fortiden, der springer frem som en trold af en æske fra sin lejlighed og slår indbyggerne ihjel.

Den deprimerende morale glider ikke let ned i Hollywood, så derfor skal Will Smith i filmudgaven selvfølgelig finde kuren mod virussen og redde menneskeheden til sidst. Den nosseløse slutning er en hån mod Robert Mathesons forlæg, som måske kunne tilgives, hvis ikke filmens computerskabte monstre lignede noget, der var spyttet ud af en Commodore 64.

Filmens score på Rotten Tomatoes: 69 %
Bogens score på Goodreads.com: 4 ud af 5 stjerner

Kan købes hos saxo.com for 109,95 kr.

The Haunting of hull house.jpg

The Haunting of Hill House

Shirley Jacksons ‘The Haunting of Hill House’ fra 1959 bliver af mange anset som den bedste gyserhistorie om et hjemsøgt hus nogensinde. Historien følger fire hovedkarakterer, der overnatter i et forladt hus med en grufuld fortid i håbet om at finde beviser på overnaturlige fænomener. Romanen er usandsynligt velskrevet og rig på gåsehudsfremkaldende sekvenser, men det er i lige så høj grad hovedpersonernes kamp med deres egne indre dæmoner, der løfter romanen fra smuds til sublim litteratur.

I den seneste spillefilmsudgave af romanen, ‘The Haunting’ fra 1999, ryger al psykologisk dybde ud til fordel for billige jump scares, elendige special effects og et cast bestående af bl.a. Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones og Owen Wilson, der spiller med samme kraft og nerve som et kadaver.

Sidste år kastede Netflix sig over Shirley Jacksons klassiker med tv-serien ‘The Haunting of Hill House’, og den version er klart at foretrække over denne blodfattige udgave, der er mere ufrivillig morsom end uhyggelig.

Filmens score på Rotten Tomatoes: 16 %
Bogens score på Goodreads.com: 3,9 ud af 5 stjerner

Kan købes hos saxo.com for 109,95 kr.

Forfængelighedens bål.jpg

Forfængelighedens bål

Tom Wolfes svendestykke ‘Forfængelighedens bål’ fra 1987 giver et nådeløst portræt af et New York nedsænket i grådighed, dekadence og hovmod. Hovedpersonen er obligationssælgeren og selvudnævnt ‘Master of the Universe’, Sherman McCoy, der kommer i problemer efter han kører en sort mand ned i bydelen Bronx og derefter flygter fra åstedet – med sin elskerinde på bagsædet i øvrigt.

Dernæst følger et mesterligt retssalsdrama befolket af den ene usympatiske karakter efter den anden, som alle ville sælge deres egen mor for en bane kokain og et blæs i baggyden. Tom Wolfe skriver om eviggyldige temaer som racisme, politisk korruption og griskhed med satiren sprøjtende ud af pennen.

Men hvor den nu afdøde forfatter på mesterlig vis formår at køre alle sine pointer hjem, skrider filmudgaven ret hurtigt ud i grøften. Tom Hanks (ham igen) står øverst på plakaten sammen med Bruce Willis og Melanie Griffith, men verdensstjernerne kæmper en umulig kamp mod Brian de Palmas instruktion, der lander lige så elegant som en maveplasker fra 5-meter vippen.

Filmens score på Rotten Tomatoes: 16 %
Bogens score på Goodreads.com: 3,8 ud af 5 stjerner

Kan købes hos saxo.com for 239,95

Dune.jpg

Dune

‘Dune’ var en sensation, da den blev udgivet i 1965. Anmelderne kunne ikke få armene ned over forfatteren Frank Herberts spraglende science fiction saga, der foregår flere tusind år ude i fremtiden på fjerne planetsystemer, hvor menneskeheden har slået sig ned i royale dynastier. Læserne var lige så begejstrede og kvitterede med at gøre ‘Dune’ til den bedst sælgende science fiction roman nogensinde.

‘Dune’ har dannet skole for et væld af succesfulde science fiction-film med George Lucas’ ‘Star Wars’ som det klareste eksempel. Forventningerne var derfor enorme, da instruktøren David Lynch udsendte sin version af det gigantiske værk i 1984. Men selvom filmen bestemt har sine lyspunkter, indfrier den aldrig bogens potentiale.

Hvor David Lynchs krøllede hjerne skaber magi i ‘Blue Velvet’ og ‘Twin Peaks’, spænder hans idiosynkrasier ben for ‘Dune’, der er nærmest umulig at hitte hoved og hale i. Vi krydser fingre for, at instruktøren Denis Villeneuve (‘Arrival’, ‘Blade Runner: 2049’) har bedre held, når hans version af ‘Dune’ får premiere til næste år.

Filmens score på Rotten Tomatoes: 54 %
Bogens score på Goodreads.com: 4,2 ud af 5 stjerner

Kan købes hos Bog & Ide for 149,95 kr.