Artiklen er et del af Euroman og Eurowomans magasin, der er lavet for at hylde Aarhus. Magasinet er sponsoreret af Bestseller.

”Jeg har boet i Aarhus i 30 år, fra 1977 til 2007. Da min daværende kæreste, Karin, var højgravid, tænkte vi, at vi nok ikke skulle bo i et besat hus på Nørrebro med et lille barn. Og Karin ville være journalist, så vi flyttede til Aarhus, så hun kunne gå på Journalisthøjskolen. Jeg regnede med, at vi kun skulle bo der for en kort bemærkning, men det endte med at blive den by, hvor jeg har boet længst i mit liv.

Jeg har boet i socialt boligbyggeri i Vejlby Vest, i storkollektiv på en gammel skole i Skejby, i et mindre kollektiv i Midtbyen, i Sjællandsgade-kvarteret og i en stor herskabslejlighed ved Kystvejen, også i kollektiv, med udsigt over den gamle frihavn.

Jeg har været en del af byens liv på lige så mange niveauer, som jeg har flyttet. Jeg var dybt involveret i ungdomsmiljøet i Aarhus i 80’erne, bl.a. som boligaktivist og med dannelsen af Frontløberne. Lige før Murens fald involverede jeg mig i et stort kulturudvekslingsprojekt, der hed Next Stop Sovjet.

LÆS OGSÅ: Stor Aarhus-guide: 26 steder du skal spise, drikke og feste

 

På universitetet havde vi ikke lært noget om, hvordan man laver en kontrakt med KGB eller foretager konfliktløsning med den russiske mafia. Det var fuldstændig sindssygt. Vi stillede derfor os selv spørgsmålet, hvilken uddannelse vi burde havde haft for at foretage os det, vi gjorde. Det blev til KaosPiloterne.

Jeg har altid oplevet Aarhus som en meget kærlig by. Den kan matche hovedstaden på rigtig mange områder, men den skal ikke sammenligne sig med København. Den er sin egen og kan noget på sine egne præmisser. Aarhus er en meget mere laid back by.

Jeg plejer at sige, at hvis København er New York, så er Aarhus San Francisco. Det er den samme dynamik. Aarhus er også en enorm interessant kreativ sandkasse. Der har været plads til de kreative mellemrum: Frontløberne, Aarhus Friskole, Øst for Paradis og i dag steder som Godsbanen, Lynfabrikken og Filmbyen.

Jeg har haft millioner af gode oplevelser i Aarhus, men når jeg tænker på byen, er det havet, mågerne og AGF-kampene, jeg forbinder mest med den. Havet, fordi du kan hoppe i vandet efter en gåtur på et kvarter fra Latinerkvarteret, mågerne, som skriger så højt, at man altid kan høre, hvis man taler i telefon med en, der er i byen, og Aarhus Stadion, fordi jeg ofte gik ad Stadion Allé med mine to drenge om søndagen for at se AGF spille.

Vi fik en Stadionplatte med to pølser og brød og en Cocio eller en øl, afhængigt af hvor gammel man var. Efter kampen gik vi hele vejen tilbage til Midtbyen, hvor vi spiste vietnamesisk mad i Nørregade. Det var helt rituelt.

Jeg har et særligt blødt punkt for Café Englen. De andre fra min generation tog på Casablanca, som var den første franske café, mens Café Englen var næste generation af cafeer. Hvis Casablanca var Sommersko i København, var Café Englen Café Dan Turèll. Same same but different.

Men mit yndlings­værtshus er Kurts Mor og vil nok skræmme de fleste. Det er ikke for sarte sjæle, men hvis man er i humør til lidt mere ballade, er det her, man skal tage hen. Jeg vil også klart anbefale, at man besøger ARoS og Moesgaard Museum, som begge er kunstmuseer i høj international klasse.

I de år jeg boede i Aarhus, var der rigtig mange, der sagde til mig, at jeg var ’Mr. Aarhus’. Jeg var så meget Aarhus, fik jeg at vide. Og jeg blev ofte spurgt, hvor jeg var født og opvokset i byen.

Jeg er ikke aarhusianer, men jeg føler mig fuldstændig hjemme i Aarhus. Jeg kender byen forfra og bagfra. Jeg har danset og kysset og skændtes på hvert gadehjørne. Jeg boede der i nogle af de mest heftige år af mit liv.

Jeg var med til at starte institutioner op, som stadig lever, jeg gik fra at være straight til at være homo, jeg har haft små børn, som blev teenagere, og jeg gik fra græsrodsbevægelse til byrådspolitiker. Det var virkelig nogle milepæle. Byen har fuldstændig defineret min person og min karriere med alt det, jeg fik lov til at lave. Jeg har fået lov til at prøve mig selv af på så mange niveauer. Jeg skylder Aarhus virkelig meget.”

LÆS OGSÅ: Karl William: ”Aarhus har potentialet til at blive Danmarks fedeste by”

LÆS OGSÅ: Danmarks bedst klædte mand 2015: Nr. 5 - Uffe Elbæk

LÆS OGSÅ: Komikeren Kasper Gross: "Aarhus er god til at øve sig i at optræde"