I år har vi fået et stort og eksklusivt urbrand tilbage på danske hænder. Et dansk urbrand, som ligger helt oppe i toppen blandt de allerfineste ure i verden, og samtidigt starter flere danske iværksættere nye friske brands, der høster bred anerkendelse på den internationale scene. 

Det fejrer vi med at denne liste med de danske urhuse, som efter vores mening, laver de bedste danske ure. 

Bliv ven med Euroman på Facebook

Vi skal naturligvis bemærke, at de danske ure på denne liste får leveret værkerne fra enten Schweiz eller Japan. Til gengæld er både designet, historikken og navnet dansk.

1. Den store: Manniche CPH ST-1



Manniche Timepieces er en spritny spiller på markedet, som har udgivet sine allerførste ure i løbet sommeren. Producenten holder sig til mekaniske ure i få udgaver og i lille udbud. I øjeblikket har Manniche kun to modeller i sortimentet, som hver er produceret i kun 50 stk. 

Modellerne er udstyret med samme urværk, kasse og glas, men har to forskellige udtryk. Én er holdt helt i sort, mens den anden er med lysebrun rem og hvid skive.  

Manniches mekaniske værker er automatiske og produceret i Schweiz, hvilket er relativt unormalt for nye brands, der oftest sætter de billigere og mindre komplicerede værker i deres produkter.

LÆS OGSÅ: Ure enhver mand bør kende: Dykkeruret

Værkerne fittes i store kasser med en pæn diameter på 45 mm. Kvalitet og urværk taget i betragtning er prisen også helt i orden. Den ligger på ganske rimelige 10.500 danske kroner på Manniches hjemmeside. 

2. Den stilfulde: Ole Mathiesen Royal Marine



Ole Mathiesens Royal Marine er det sikre valg, hvis du vil have et stilfuldt ur, du kan give videre til din søn, når han engang gør dig ekstra stolt. Det er underspillet, tidløst, og så går det alt fra en t-shirt til jakkesættet. 

Royal Marine-serien blev lanceret i 2010 og gik på det tidspunkt imod en tendens, hvor alle ville have tallerkener på håndleddet. Mathiesen-huset skulle dog vise sig at have helt ret. Både herhjemme og internationalt er det i dag langt mere legalt for mænd at have ure på helt ned til 36 mm. 

Royal Marine måler 37 mm og kommer i to udgaver med mekanisk og kvartsdrevet værk til henholdsvis 13.000 og 9.000 kr. 

3. Den dyre: Urban Jürgensen & Sønner Reference 1140L



Urban Jürgensen & Sønner er gammelt urbrand, som har været noget under radaren i de senere år. Det bliver der nu lavet om på. 

De er netop blevet opkøbt af en gruppe danske investorer, som igen vil gøre det danske urmærke til en vigtig spiller. En spiller, der skal konkurrere med de helt store og dyre drenge som Patek Phillippe og A. Lange & Söhne. 

Bag opkøbet står to Pandora-millionærer samt Lars Erik Nielsen og hans fætre, der blev rige på at sælge deres vandfly-selskab Maldivian Air Taxi. Den danske investorgruppe har i øvrigt indsat den tidligere Nokia-chef Søren Jenry Petersen som direktør. 

Stilistisk ligger urene i den klassiske ende og vil typisk klassificeres som dress-ure. I dag ligger urene i den helt farlige prisklasse fra 100.000 kroner og helt op i millionklassen. På Chrono24.com kan du fange en brugt model med den såkaldte minute repeater-komplikation til korporlige 231.000 dollar. Men så findes der også kun to styks på hele kloden. 

LÆS OGSÅ: Ure alle mænd bør kende: Dress-uret

Er du interesseret i urmærkets historie, kan vi fortælle, at den går helt tilbage til 1700-tallet, hvor Urban Jürgensen overtog arven fra sin far Jürgen Jürgensen. Han hed i virkeligheden Jørgen Jørgensen, men navneforandringen har vi ingen forklaring på.  Urban og hans to sønner skabte i sidste ende mærket Urban Jürgensen & Sønner, som også er navnet i dag.

Efter den sidste Jürgensen gik bort, skiftede urmærket hænder flere gange, inden det altså sidste er kommet tilbage på danske hænder. I dag har Urban Jürgensen hovedkvarter i Bienne ligesom Omega, men eftersom mærket er skabt af danskere og tidligere har haft produktion i København, er der bestemt tale om et danske foretagende. 

Vil du se Urban-urene i levende live, kan du trille forbi Østergade 8 i det indre København, hvor Ole Mathiesen er såkaldt ‘flagship store’. 

4. Den vilde: Linde Werdelin Spidospeed Gold



Hvis Urban Jürgensen & Sønner er en gammel klassisk Rolls Royce, er Linde Werdelin en Lamborghini med eftermonterede kromfælge i størrelse kloakdæksel. 

Udtrykket er langt mere kompliceret og vulgært, men det er der bestemt ikke noget galt i. Urene henvender sig blot til et helt andet publikum. Et publikum, der måske mener, at Urban Jürgensen-kategorien kun er for mænd over 60. 

Prisen for det dragende Spidospeed i guld er et pænt stykke over 200.000 kroner, så du skal helst ikke have brug for andre ting i livet. Til gengæld kan du sidde ude i regnen og kigge ned i det gudesmukke urværk, som naturligvis ligger frit fremme bag viserne:

 

5. Den billige: Triwa & Rasmus Storm Sort of Black Kronograf



Nu skal vi lige ned på jorden igen. Både prismæssigt og stilistisk. Danske Rasmus Storm og det svenske urhus Triwa har samarbejdet i flere gange. Vi understreger, at Triwa er svensk, men da Storm er involveret i designet og udtrykket er uret i sit udseende ganske dansk. Første gang vi så et produkt af samarbejdet, var med deres Sort of Black-serie, som stadig står knivskarpt. 

Rem, kasse, tal og skive er holdt helt i sort. Kun det yderste af viserne samt spændet er belagt med guld, og det sidder lige i skabet. 



Til en pris på 2.400 kr. er det klart, at der ikke er tale om et dyrt mekanisk værk. Til gengæld er det fint starter-ur, hvis man gerne vil have noget stilfuldt, der ikke ses overalt som et Daniel Wellington. I øvrigt er urkassens diameter på 38 mm meget oppe i tiden for herreure.
  
6. Den fornuftige: Sebastian Frost Rosegold Plated



Læser du også papir-udgaven af Euroman, har du måske bemærket, at Senior Fashion Director Frederik Lentz Andersen ofte har Sebastians Frosts ure med på modesiderne. 

LÆS OGSÅ: 8 skarpe cykler

”Sebastian Frost er dansk design når det er bedst. Udtrykket er simpelt, kvaliteten høj og prisen er rimelig ifht hvad du får. Det er afgjort en nyklassiker,” fortæller han. 

Bornholmeren Sebastian Frost er uddannet guldsmed og har siden 1999 haft butik og guldsmedeværksted på øen. Men allerede under læretiden stiftede i sin læretid bekendtskab med urene, hvor han blandt andre besøgte kæmpen IWC i Schweiziske Schaffshausen. 

Siden besluttede Sebastian Frost sig for, at skabe et ur med udgangspunkt i sin baggrund som guldsmed.

“Min tanke har været at designe et ur som på en måde er ur og smykke i et. Derfor lægger jeg meget vægt på at lege med urkassens og urskivens overflade, hvor jeg i lighed med mine smykker bruger poleret og matteret guld, rosaguld og stål,” fortæller Sebastian Frost til Euroman. 

Sebastian Frost-urene er udstyret med kvarts-værker fra Schweitz og går for 5.850 kroner for herremodellerne. Vi ville gerne tilføje modellen med sort rem, skive og guldbelagt kasse til samlingen. 

7. Den overraskende: Georg Jensen GMT Gangreserve


De færreste forbinder Georg Jensen med eksklusive ure, men det prøver vi at lave om på her. For det danske brand har faktisk flere ekstravagante ure i sortimentet. 

Særligt deres Koppel GMT Gangreserve (ovenfor) er fra øverste hylde - også i international sammenhæng. Med mekanisk urværk, 18 karat guld i både kasse og spænde bliver det ikke meget finere. Til gengæld koster det også små 80.000 kr. 

Henning Koppels første Georg Jensen-ur kom på markedet tilbage i 1978, og siden da har man holdt fast i det underspillede design, så få andre end virkelige ur-afficionados vil lægge mærke til, at du har mere end et års SU om håndleddet. Men det har jo også en vis charme. 

8. Den nye: Kanske Occam´s Razor Gold - Special edition 


Vi har netop skrevet en længere artikel om det nye danske urbrand Kanske, så vi gør det ganske kort her. Vil du have hele historien og et interview med folkene bag, kan du få det hele lige her. 

Det danske mærke har seks udgaver i sortimentet. Fem med kronografer og en enkelt med ren skive og helt hvid finish. Vi er vilde med kronograferne, som i øjeblikket kan fås for 2.200 kroner

LÆS OGSÅ: Rekord: Her er verdens tyndeste ur

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan får du det rigtige ur med hjem

LÆS OGSÅ: 9 ting du ikke skal gå i, når ferien slutter