Fuldskægget har været et kæmpehit i nogle år efterhånden. For mange mænd gik der nærmest sport i, hvem der kunne gro det længste skæg og være mest skovmandsagtig. Men længden er ikke længere afgørende. Det mener barber Janus Regel i hvert fald.
”Det helt lange skæg ser simpelthen åndssvagt ud til de fleste mænd. Jeg tror, der er mange arbejdspladser, der har klaget over de helt lange fuldskæg. Det ser ikke præsentabelt ud,” siger Janus Regel, der er barber hos Barberen i Vognmagergade og kreativ direktør for 1937, der laver forskellige barber-artikler.
Det halvlange fuldskæg, der hitter i gadebilledet. Her på sølvræven George Clooney.
Han forklarer, at fuldskægget ikke længere er moderne i high fashion verdenen, men at man ofte ser det på gadeplan alligevel. Og det glatbarberede look er stadig ikke på tale som afløseren.
”Skægstubbe er også blevet enormt moderne. Der er ikke så mange, der kører det helt glatte look, fordi det får dem til at ligne nogle små konfirmander,” siger Janus Regel og forklarer, at flere og flere mænd lægger et besøg ind forbi barberen.
En glatbarberet Ashton Kutcher.
Han tror, at det har noget at gøre med, at kønsrollerne gennem tiden er blevet jævnet mere og ud. Skægget er derfor mandens sidste maskuline holdeplads, hvilket gør barberen til mandens fristed.
Desuden har mange mænd svært ved at studse deres skæg selv, men Janus Regel har to tommelfingerregler til dem, der gerne vil gøre forsøget. Som det første skal du bruge en saks i stedet for en trimmer, hvis dit fuldskæg skal se jævnt og nydeligt ud.
”Rigtig mange mænd står med trimmeren derhjemme, og lige pludselig får de lavet et kæmpe hak i skægget, og så ender de med at blive nødt til at barbere det hele af og starte forfra.
Ryan Gosling med de moderigtige skægstubbe.
Skæg er meget stift i strukturen og kan godt stritte meget, og ligeså snart man tager en saks, så er det faktisk bare ligesom at klippe en hæk. Når man jævner det ud med en saks, kan man næsten ikke fucke det op,” fortæller Janus Regel og fortsætter:
”Skægget skal helt sikkert klippes kortere på kinderne end på hagen. For det er det, der skaber formen. Det er enormt moderne med frisurer på hovedet, der er klippet meget kort i siderne, og så dur det ikke, at skægget samtidigt er for langt oppe ved bakkenbarterne. Det er meget vigtigt, at håret og skægget spiller sammen, og det får man det til ved at ’smalle skægget ind’ på kinderne.”
George Michael med det skarptskårne fuldskæg.
Hos Barberen i Vognmagergade får mændene typisk klippet deres skæg til og får det formet, så det passer til både deres ansigtsform og deres frisure. Det mest populære er det meget boksede, firkantede fuldskæg, som ikke er helt spidst.
Janus Regel forklarer, at det er et totalt no go er at trimme skægget helt op til kæbelinjen. Hvis man har et fuldskæg, skal skæglinjen ligge lige der, hvor adamsæblet er.
”På den måde kan man ikke se, at der er noget skæg på halsen, når man kigger på manden forfra. Men når man kigger på manden i profil, kan man stadigvæk se et jævnt fordelt fuldskæg. Hvis ikke man sørger for det, kan det hurtigt komme til at ligne sådan noget 90’er George Michael eller DJ Alligator-agtigt perfekt skåret fuldskæg. Og det er jo ikke derfor, man har et fuldskæg. Fuldskægget er netop en modreaktion på det meget pæne David Beckham-agtige look, der var før. Man vil gerne have den her skovmandsagtige maskuline stil.”
DJ Alligator med... ja, iøjnefaldende linier.
Skægget, der skaber associationer til skovmanden er altså stadigvæk efterspurgt, men det kan godt blive udfordret af årstiderne. Efteråret har for alvor indtruffet, og det kølige vejr kan godt være en dræber for fuldskægget. Kulden kan hvert fald få skægget til at tage sig uheldigt og usoigneret ud, hvis ikke det får den rette pleje.
”Man kan meget nemt tørre ud under sit fuldskæg. Der kan man bruge en skægolie og massere den godt ind. Den tager de skæl, der kommer. Sådan et fuldskæg kan nærmest drysse, hvis huden indenunder er for tør. Nogle mænd døjer også med kruset og meget strittende skæghår, og der kan man tage det resterende voks, man har på sine hænder, når man har sat håret og lige køre det igennem skægget. Så kan man lægge det ned på den måde.”
Brad Pitt med det karakteristiske overskæg.
Det ser imidlertid ikke ud som om, at hverken sneglen eller mundkussen er på vej tilbage. Ifølge Janus Regel er sneglen især forbeholdt som en gimmick til julefrokoster.
”Der var en periode, hvor mænd prøvede med overskægget. Også cykelstyrsoverskægget, et schnurbart, som de kom voks i, men det er de færreste mænds koner og kærester, der synes, det er flot. Men det er ærgerligt, for et flot overskæg er virkelig sejt. Det ser sindssygt cool ud, men desværre klæder det de færreste. Man skal virkelig mene det og kunne bære det med stil. Det har meget med selvtilliden at gøre, og danske mænd er for generte til overskæg.”
LÆS OGSÅ: Det er skægt: Sådan barberer du dig
LÆS OGSÅ: Model mistede skægget – og 8.000 følgere på Instagram