Det er sjældent, at nogle tør eller kan hamle op med de store kendte ur-mastodonter, der har siddet tungt på markedet gennem generationer. Men nu har to unge danske designere kastet sig ind i den kamp i håbet om at skabe noget nyt –  en blanding af de enkle og moderigtige og de meget detaljerede og ofte dyre ure.

Bag det nye mærke, der hedder ’Kanske’, står to færinger og barndomsvenner, Arne Leivsgard og Dann Thorleifsson. De er med egne ord ikke eksperter, men de har altid været store ur-fans, og de har begge selv store samlinger derhjemme. 

LÆS OGSÅ: Ure alle mænd bør kende: Dykkeruret

”Man kan finde ure i alle hjørner hjemme hos mig. Jeg er oppe på omkring 40 ure. Man må sige, jeg har en tålmodig kæreste. Dog ligger de næsten alle samen i den billige ende, jeg tror mit dyreste koster 8.000 kroner. Jeg er meget glad for alle mine ure og passer dem næsten dagligt som mine små børn,” siger Arne Leivsgard, som står for designdelen, mens makkeren står for markedsføring og salg. 

Arne Leivsgard og Dann Thorleifsson flyttede til Danmark, da de startede på Den Grafiske Højskole. I dag driver de et mindre designstudie på Østerbro, hvor de laver film, animation og andet design til primært digitale platforme. De har også en fortid i reklamebranchen, men nu har de altså kastet sig over ure. 

”Jeg har altid drømt om at starte mit eget mærke. Og når man er vant til at levere løsninger for andre, er det enormt befriende at lave sit helt eget,” fortæller Arne Leivsgard.

Kanske var klar med deres første ur nogensinde tilbage i november 2014, og her ni måneder senere har de lanceret deres første hele kollektion, som består af fire modeller, og som er deres store satsning på at trænge ind på urmarkedet.


Det nye Kanske Occam's Razor Gold, som er seriens dyreste ur med en pris på 2.430 kr.

Euroman.dk har taget en snak med Arne Lejvsgard om ursamlinger, prototyper, og hvordan Kanske vil skabe noget, der ikke er set før.    

Hvordan opstod ideen til Kanske?

”Vi har altid snakket om, at vi skulle starte vores eget projekt. Og så en søndag eftermiddag, hvor jeg sad og kedede mig, ringede jeg til Dann og spurgte, om vi ikke skulle starte et urprojekt. Han var frisk, og han ville med det samme tjekke, hvad prisen var for en urproduktion. Så var vi i gang.

LÆS OGSÅ: 13 nordiske mærker du bør kende

Vi lavede en masse skitser og fik snakket med mange producenter fra hele verden. Vi fik lavet et utal af prototyper fra mindst 10 fabrikker, og efter en lang dialog over et års tid fik vi endelig valgt vores samarbejdspartner. Vi fik sat den første produktion i gang. Herefter gik der nogle rigtig lange uger, mens vi ventede, hvor vi ikke havde de helt store forventninger, selvom drømme stadig var store.

Da det endelig kom, var vi meget glade. Og vi begyndte også hurtigt at sælge lidt ure over vores webshop - og meget overraskende til alle hjørner af verden.” 

Hvad ligger der i navnet Kanske?

”Kanske er et gammelt dansk ord, der blev brugt op til 1900-tallet og betyder ’måske’. Det bruges stadig i Norge, Sverige og på Færøerne med forskellige bøjninger. Det lægger op til, at alt er muligt og alt kan ske. Desuden er det meget tæt på ordet ’danske’, som vi synes er en ekstra bonus.”



Hvad bliver i inspireret af?

”Vi følger det enkle nordiske design og trends, uden at det dog bliver meget minimalistisk. Vi prøver at holde en fin balance mellem enkelt design og de lidt større urdesigns. Jeg er stor fan af danske designere som Verner Pantone og Arne Jacobsen og har ladet mig inspirere af urmærker som Braun, Nomos, Uniform og Tag Heuer.”

Hvordan vil i skille jer ud fra mængden?

”Vores primære mål er at skabe et urmærke, der ikke ligner noget du har set før.

Meget groft sagt, synes jeg, der findes to urtyper, de helt enkle og moderigtige og de meget detaljerede og ofte dyre ure. Vi ville skabe et ur, der var en sammenkobling af disse to verdener, som skiller sig ud fra mængden uden at miste funktionaliteten, i en god kvalitet til en overkommelig pris.”



Hvilket ur i din samling har den bedste historie?

”Mit ’oneface’- ur er det billigste ur, jeg nogensinde har købt, så jeg købte fire styk. Jeg tror, at de var nogle af de første på markeder med led-teknologi kombineret med en lækker kraftig farve. Jeg er adskillige gange blevet spurgt, om det er et Apple-ur, og det var langt tid, før Apple overhovedet overvejede at gå den vej.” 

Hvilket ur ville du gerne tilføje til samlingen?

”Jeg har aldrig været kæmpe fan af de helt eksklusive ure som Breitling, Longines, Panerai osv. Ikke fordi jeg ikke synes de er fede, men de passer bedre til senere i livet, når man er blevet ældre. Dog er jeg helt vildt imponeret af Rolexs nye Yactmaster med gummirem, men mindre for prisen på over 135.000 kroner. Så kampen om mit næste store urkøb står mellem Tag Heuer og Nomos. Jeg frygter lidt det ender med at blive et af hvert, men der skal lige samles lidt flere penge.”

LÆS OGSÅ: Stor guide: Sådan får du det rigtige ur med hjem

LÆS OGSÅ: Der er et ur til enhver tid i en mands liv

LÆS OGSÅ: Modeposten: Han Kjøbenhavn gør træningsbukser cool og Norse Projects er klar med en fornem efterårskollektion